Šefica američkog Kongresa: Trumpovo poricanje epidemije bilo je pogubno

Foto: EPA

PREDSJEDNICA američkog Predstavničkog doma  Nancy Pelosi optužila je predsjednika Donalda Trumpa da je prvobitnim poricanjem epidemije odgovoran za brojne smrti uzrokovane koronavirusom u toj zemlji,  a dužnosnici upozoravaju na nedostatne kapacitete.

"Njegovo poricanje stvarnog stanja u početku bilo je pogubno", rekla je Pelosi za CNN. Broj smrtno stradalih od koronavirusa u SAD-u je prešao 2000. 

Pelosi se oštro protivila Trumpovu prijedlogu o ponovnom pokretanju gospodarstva u državi do 12. travnja, upozoravajući da se virus još širi te da bi im zbog izostanka testiranja iz vidokruga mogla izmaknuti nova žarišta. 

Optužila je Trumpa i da je premalo poduzeo u prvim tjednima izbijanja pandemije te je kritizirala činjenicu da je do prošlog tjedna odbijao izdati uputu za proizvodnju osnovne medicinske opreme.

"Ne možemo mu dopustiti da podcjenjuje ono što se ovdje događa", rekla je Pelosi.

Nedovoljna opremljenost američkog sustava

Guverner Louisiane John Bel Edwards upozorio je da će zdravstveni sustav Sjedinjenih Država uskoro biti preopterećen zbog naglog porasta broja zaraženih koronavirusom u žarištima u nastanku.

"Do kraja prvog tjedna travnja mogli bismo se naći u situaciji da nemamo dovoljno kapaciteta za pružanje zdravstvenih usluga", rekao je Bel Edwards za ABC news. 

Njegova je izjava slična onima ostalih državnih i lokalnih dužnosnika u zemlji koji ljude pozivaju da ostanu kod kuće kako bi usporili širenje virusa i smanjili opterećenje medicinskog sustava.

Gradonačelnik New Yorka Bill De Blasio za CNN je rekao da će medicinske opreme biti do sljedeće nedjelje, no da očajnički treba više respiratora.

De Blasio je upozorio i da će, premda je epicentar zaraze trenutačno grad kojem je on na čelu, slična situacija uskoro vladati i u ostalim većim američkim gradovima.

Guverner New Jerseyja Phil Murphy ABC-ju je kazao: "Kratki smo s respiratorima. Oni su nam sada najpotrebniji."

Anthony Fauci, direktor Nacionalnog instituta za zarazne bolesti, u istoj je TV emisiji kazao da je, po njegovu mišljenju, potrebno više kapaciteta za testiranja prije nego što se ponovno pokrene gospodarstvo zemlje.

Pročitajte više