KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Potvrđeni novi slučajevi, umrla 6. žrtva. Na jednom putovanju zarazilo se 11 Hrvata

Foto: Pixsell, Index

DANAS je potvrđeno 58 novooboljelih osoba novim koronavirusom. U Hrvatskoj je dosad potvrđeno ukupno 715 oboljelih osoba, a 55 osoba je ozdravilo. Dosad je šest osoba preminulo.

Sinoć je i prvi hrvatski političar objavio da je pozitivan na koronavirus, a riječ je o HDZ-ovom gradonačelniku Solina Daliboru Ninčeviću, koji je to objavio na Facebooku.

Osim toga, sinoć je stigla vijest da se pogoršalo stanje dvoje zaraženih koji su iz Dubrovnika hitno prebačeni u Split. Oni su sada na respiratoru.

>> Stanje po županijama danas

Vukovarsko-srijemska županija - 2 nova. Ukupno 8

Istarska županija - 7 novih. Ukupno 70

Splitsko-dalmatinska županija - 6 novih. Ukupno 71

Varaždinska županija - 1 novi. Ukupno 22

Zagrebačka županija - 2 nova. Ukupno 62

Osječko-baranjska županija  - 3 nova. Ukupno 44

Dubrovačko-neretvanska županija - 1 novi. Ukupno 32

Šibensko-kninska županija - 2 nova. Ukupno 24

Zadarska županija - 6 novih. Ukupno 27

Karlovačka županija - 3 nova. Ukupno 22

>> RAZVOJ DOGAĐAJA IZ MINUTE U MINUTU MOGLI STE PRATITI NA INDEXU:

21:18 Brojni građani diljem Hrvatske odazvali su se pozivu s društvenih mreža da u 20 sati izađu na prozore i balkone te da zapjevaju i zasviraju pjesmu Moja domovina u čast svim službama koje se nose s koronavirusom i potresom. > Opširnije

21:00 Muškarac s područja Vukovara, koji se prije tjedan vrata vratio iz inozemstva, pozitivan je na test koronavirusa, izvijestio je Stožer civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije.

Navode kako se oboljela osoba osjeća dobro, ima blage simptome, bila je u samoizolaciji i nije bila u kontaktu s drugim osobama posljednjih tjedan dana.

Epidemiološka obrada je u tijeku, a zbog blagih simptoma, osoba ostaje u samoizolaciji, poručuju iz Stožera dodajući kako je on deveta osoba zaražena koronavirusom u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

20:52 Ministar Vili Beroš otkrio je kad će u slobodnu prodaju zaštitne maske te koji vrlo važan uvjet moramo ispuniti ako želimo izaći u šetnju. > Opširnije

20:12 Iz Zagreba je 9. ožujka poletio zrakoplov charter linije prema Istanbulu. Prevozio je 167 putnika iz cijele Hrvatske. Krenuli su na turističko putovanje.

Putnici su se vratili tjedan dana kasnije, 16. ožujka, zajedničkim letom iz Antalyje za Zagreb. Nekoliko dana kasnije ispostavilo se da je dio putnika zaražen koronavirusom, javljaju 24sata.

19:52 "Na području Splitsko-dalmatinske županije u odnosu na današnjih 6 novozaraženih koronavirusom u ostatku dana nema novooboljelih osoba. Ukupno je 71 osoba pozitivna na koronavirus u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Među zaraženim osobama najviše ih je u Gradu Splitu, njih 52, u Solinu 5, Kaštelima 3, Sinju 3, Podstrani 3, Vrlici 1, Hvaru 1, Dugom ratu 1, Brelima 1 i Hrvacama 1", izvijestio je splitski Stožer.

19:42 Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je kako očekuje da bi se situacija s koronavirusom mogla smiriti početkom lipnja. Otkrio je i koje su procjene Stožera o ukupnom broju zaraženih do tada > Opširnije

19:02 Glas Istre javlja kako je pacijent zaražen koronavirusom ušetao u pulsku Mornaričku bolnicu kako bi snimio pluća. U trenutku dolaska na odjel djelatnici bolnice nisu imali informaciju da je pacijent zaražen koronavirusom.

U bolnicu je, kako piše Glas Istre, stigao po preporuci obiteljskog liječnika koji mu je izdao uputnicu. Ravnateljica bolnice potvrdila je da se incident dogodio.

Zbog dolaska zaraženog pacijenta dvoje liječnika završilo je u samoizolaciji.

18:59 Još jedna osoba u Istri je pozitivna na koronavirus te je hospitalizirana u pulskoj Općoj bolnici tako da je ukupno 70 osoba zaraženih tim virusom na istarskom poluotoku, izvijestio je večeras Županijski stožer civilne zaštite. 

Prema podacima iz Županijskog stožera civilne zaštite, iz Istarske županije tijekom nedjelje je u Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" poslano još 12 uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus, čiji se rezultati očekuju tijekom ponedjeljka.

U međuvremenu, kako je još u nedjelju ujutro potvrdila ravnateljica Opće bolnice dr. Irena Hrstić, jedna od prvih zaraženih osoba u Istri koja je bila hospitalizirana na Odjelu za Infektivne bolesti je izliječena.

18:42 U Karlovačkoj županiji danas su utvrđena tri nova slučaja obolijevanja od koronavirusa - o dva je Županijski stožer civilne zaštite izvijestio ranije, a predvečer je potvrđen i treći slučaj.

Riječ je o pacijentici iz Ogulina koja je bila u bliskom kontaktu s oboljelom časnom sestrom.

Ranije je službeno izviješteno da je 15 medicinskih djelatnika iz Ogulina u samoizolaciji zbog kontakta s oboljelom časnom sestrom, a glasnogovornica Stožera Ivana Rumenović Novinić rekla je Hini da su stigli nalazi za jedanaestoro testiranih medicinara, koji su bili u izravnom kontaktu s oboljelom te da nitko od njih nije zaražen.  

"Bitno je napomenuti da su od tri novooboljele osobe dvije bliski kontakti već oboljelih, jedna osoba je bila izvan Hrvatske i da su sve tri već od prije bile u samoizolaciji“, rekla je.

U Karlovačkoj županiji su 22 zaražene osobe: 17 iz Karlovca, tri iz Ogulina, jedna iz Duge Rese, a jedan preminuli pacijent je iz Karlovca.

17:50 Hrvatski vinogradari iz Međimurja moći će do svojih vinograda u Mađarskoj, unatoč mjerama koje je ta zemlja uvela na granici zbog epidemije koronavirusa, objavio je u nedjelju mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjato.

On se o prekograničnim prelascima dogovorio s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom, prenosi mađarska novinska agencija MTI.

17:33 Iz Mosta nezavisnih lista su ustvrdili da je mjera nadzora mobitela građana praktično neprovediva, da nema veze s preporukama struke te da zadire u prava i privatnost građana.

Osvrćući se na pokušaj vladajućih da uvedu kontrolu cjelokupnog stanovništva praćenjem mobilnih uređaja, predsjednik Mosta Božo Petrov rekao je kako je Most podržao mjere koje je Stožer uvodio na temelju stručnih sugestija.

"No ova mjera nema veze sa strukom, to sigurno ni jedan liječnik nije predložio. To nije dobra namjera i ovdje netko perfidan manipulira strahom ljudi koji će dati sve što mogu ne bi li sačuvali zdravlje. Kao da je netko radio eksperiment da vidi koliko prava i sloboda smo se spremni odreći. Mjera nema smisla jer je i tehnički teško provediva", istaknuo je Petrov.

16:54 Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro poručio je da će njegova stranka učinkovito raditi na rješenjima za gospodarsku krizu koja čeka Hrvatsku zbog epidemije, ističući da nakon krize više ništa neće biti isto, pa ni politička scena. > Opširnije

16:47 Kako izgleda život u karanteni u Madridu? Index je razgovarao s 32-godišnjim Riječaninom (podaci poznati redakciji) koji već osam godina živi u glavnom gradu Španjolske. > Opširnije

16:29 Zrak u Hrvatskoj je jako loše kvalitete. Zavod za javno zdravstvo upozorava: Nemojte biti vani. > Opširnije

16:03 Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić kazala je kako sve osobe na respiratoru imaju teški oblik bolesti, a većina njih može biti kritično. Uglavnom je riječ o starijim osobama pa je još jednom upozorila da se starije osobe i kronični bolesnici moraju jako čuvati.

Markotić je napomenula da se u odnosu na prije nekoliko tjedana višestruko povećao broj testiranih te je najavila kako će uskoro biti ispitan novi brzi test od 15 minuta, koji se od prije nekoliko dana primjenjuje u nekim europskim državama.

Ako se pokaže uspješnim, to će biti dodatna pomoć pri testiranju, a mobilizira se i dodatna infrastruktura za veći broj testiranja, rekla je.

"Oni mogu biti značajni. Otprije nekoliko dana postoje testovi koje koriste zemlje Beneluxa, pokušali smo doći do toga. Dobila sam danas mail da ćemo uspjeti dobiti 10-ak testova da vidimo jesu li kvalitetni. To bi nam bila dodatna pomoć u dijagnostici", rekla je.

15:54 Hrvatska udruga poslodavaca poslala je priopćenje u kojem traži donošenje novih mjera za spas gospodarstva. > Opširnije

15:40 U Zadarskoj županiji danas je potvrđeno šest novih slučajeva zaraze koronavirusom pa županija zasad broji ukupno 27 zaraženih, priopćio je Županijski stožer civilne zaštite. > Opširnije

15:20 Danas je u Zagreb iz Šangaja sletio zrakoplov tvrtke China Eastern Airlines kojim je stiglo 12,5 tona medicinske opreme potrebne za borbu protiv koronavirusa.

Riječ je o prvom od letova kojima će iz Kine pristizati oprema potrebna zdravstvenom sustavu i svim službama.

Ujedno, sinoćnjim dolaskom 10 tona zaštitne opreme letom iz Šangaja u Frankfurt osigurano je 20 tona zaštitnih maski, zaštitnih odijela i zaštitnih naočala. Oprema će iz Frankfurta danas biti prevezena u Hrvatsku.

14:56 Dva nova slučaja zaraza koronavirusom utvrđena su na otoku Murteru, gdje se broj zaraženih popeo na 17, a ukupno su u Šibensko-kninskoj županiji 24 oboljele osobe. > Opširnije

14:42 U Velikoj Gorici u nedjelju je za ukupno 13 građana potvrđena zaraza koronavirusom, u samoizolaciji je preko 200 građana pa iz grada ponovno apeliraju na sugrađane da se pridržavaju propisanih zaštitnih mjera. > Opširnije

14:47 U Vukovarsko-srijemskoj županiji još je jedna osoba zaražena Covidom-19 pa ih je sada ukupno osam, izvijestili su u nedjelju iz Županijskog stožera civilne zaštite.

Iz Stožera navode kako je riječ o muškarcu s područja Nuštra pokraj Vinkovaca. Osim njegovog pozitivnog nalaza, iz KBC-a Osijek, gdje su provedena ispitivanja, stiglo je i pet negativnih nalaza.

Epidemiološki izvidi su u tijeku.

14:15 Presicu pratite ovdje.

13:12 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u nedjelju je zaraza koronavirusom potvrđena jednoj osobi, supruzi muškarca koji se jučer pokazao pozitivnim na virus, a za oboje se još utvrđuje kako su se zarazili u županiji koja trenutno bilježi ukupno 32 oboljelih. > Opširnije

12:56 Stožer Osječko-baranjske županije je objavio kako je u posljednja 24 sata zabilježen porast od tri novozaražene osobe, dok je ukupan broj oboljelih u toj županiji sada 44. U KBC Osijek se nalazi 13 bolesnika, od čega su četiri na respiratoru, ali iz Stožera javljaju da je njihovo stanje stabilno. U bolnici u Našicama je jedna osoba. > Opširnije

12:49 U Zagrebačkoj županiji još je dvjema osobama dokazana bolest uzrokovana novim koronavirusom, tako da ih je ukupno 62, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Građane se poziva da poštuju upute Stožera civilne zaštite RH jer jedino odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko, istaknuto je, mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

12:29 U Varaždinskoj županiji potvrđen je jedan novozaraženi, a 17 ljudi je u bolnici. Jedna osoba je ozdravila. > Opširnije

12:05 U tijeku je presica Splitsko-dalmatinskog stožera.

Potvrđeno je da je zaražen i liječnik s onkologije splitskog KBC. Šef splitske bolnice na presici je potvrdio i da je zaražen liječnik s otorinolaringologije iste bolnice, o čemu je ranije izvijestio Index. Među novooboljelima je i jedno dijete. To dijete ima povišenu temperaturu i respiratorne probleme, a trenutačno je na kućnoj skrbi.

Ukupno je 71 osoba pozitivna na koronavirus u Splitsko-dalmatinskoj županiji. To je još šest novozaraženih u odnosu na posljednje jučerašnje podatke iz Splitsko-dalmatinske županije. U ukupnom broju zaraženih je 22 zdravstvenih djelatnika.

Jedan pacijent je kritično. < Opširnije

11:57 Zatvorskom čuvaru iz Splita potvrđena je zaraza koronavirusom, objavili su iz Ministarstva pravosuđa. Njegovoj supruzi, koja radi na Županijskom sudu u Splitu, prethodno je potvrđena zaraza.

"Želimo naglasiti kako službenik nije imao bliskih kontakata sa zatvorenicima.Od trenutka saznanja da službenik treba biti testiran zbog pozitivnog nalaza na koronavirus kod člana obitelji, 19 službenika Zatvora u Splitu koji su bili u kontaktu sa službenikom su u samoizolaciji. Zatvor u Splitu dezinficiran je u petak, 20. ožujka 2020. godine. Službena vozila Zatvora u Splitu dezinficirana su 26. ožujka 2020. godine, a cijeli zatvor i zatvoreničke sobe 27. ožujka 2020. godine sredstvom koji je odobrila epidemiološka služba", poručili su iz Ministarstva pravosuđa.

Tri zatvorenika iz splitskog zatvora prebačena su u petak navečer u zagrebački Remetinec nakon što su štrajkali glađu zbog uvjeta u zatvoru, prije nego što se znalo da zatvorski čuvar ima koronavirus, javila je u današnjem tiskanom izdanju Slobodna Dalmacija.

11:32 U Međimurju nema novozaraženih, a nalazi testiranih liječnika su negativni. > Opširnije

11:11 Zaražen je i liječnik s otorinolaringologije splitske bolnice, doznaje Index. Razgovarali smo s njim. > Opširnije

10:53 U Istri su potvrđene četiri novozaražene osobe. Kontakti su već zaraženih. Jedan pacijent je ozdravio. > Opširnije

10:06 Vukovarsko-srijemski stožer potvrdio je novi slučaj zaraze u toj županiji. Broj zaraženih time je u Vukovarsko-srijemskoj županiji porastao na sedam. > Opširnije

9:15 Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije za podne je zakazao konferenciju za novinare.

8:05 Redovna konferencija za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite koja se inače održava dva puta dnevno, u 9 i 16 sati, danas je zakazana za 14 sati. 

Slučajevi u Hrvatskoj prema  podacima objavljenima na stranici koronavirus.hr

Tablica zaraženih, umrlih i izliječenih po državama - 29. ožujka 2020.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više