KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Preminula peta žrtva u Hrvatskoj, još dvoje na respiratoru, hitno prebačeni u Split

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

IZA HRVATSKE je dan u kojemu je zabilježen najveći broj novooboljelih od koronavirusa. 

Danas se situacija poboljšala. Stožer je ujutro objavio podatak o 49 novozaraženih, a popodne o njih još 22. U jednom je danu tako 71 novih slučajeva u Hrvatskoj što je znatno manje nego jučer. Ukupno je 657 zaraženih, a 49 osoba je izliječeno.

No unatoč dobrim brojkama kada je riječ o novim slučajevima zaraze, stigle su loše vijesti o još dvije preminule osobe. Riječ je o 92-godišnjoj ženi koja je preminula u Puli i 60-godišnjem Karlovčaninu koji je preminuo u Zaraznoj u Zagrebu.

Stanje po županijama (nadopunjavat će se tijekom dana)

Šibensko-kninska županija - 7 novih. Ukupno 22
Zagreb i Zagrebačka županija - 36 novih. Ukupno 281
Vukovarsko-srijemska županija - 3 novih. Ukupno 6
Splitsko-dalmatinska županija - 13 novih. Ukupno 65
Istarska županija - 11 novih. Ukupno 65
Zadarska županija - 2 novih. Ukupno 21
Dubrovačko-neretvanska županija - 0 novih. Ukupno 31
Varaždinska županija - 1 novi. Ukupno 21
Osječko-baranjska - 4 nova. Ukupno 41
Bjelovarsko-bilogorska županija - 2 nova. Ukupno 5

>> Razvoj događaja pratili smo tijekom dana iz minute u minutu na Indexu

21:22 Gradonačelnik Solina ima koronavirus

HDZ-ov gradonačelnik Solina objavio je da ima koronavirus. >Opširnije

20:48 Na području Splitsko-dalmatinske županije još je 13 osoba u odnosu na jutros, kada su zabilježena četiri slučaja, pozitivno na koronavirus, izvijestio je večeras Županijski stožer civilne zaštite. Od 13 novozaraženih osoba po jedna je osoba iz Brela i Solina, dok su ostali s područja Splita.

18:32 Pogoršalo se stanje dvoje zaraženih, hitno su prebačeni iz Dubrovnika u Split. Na respiratoru su. > Opširnije

17:27 U Vukovarsko-srijemskoj županiji danas su registrirane tri novooboljele osobe od koronavirusa. Među njima je liječnik iz Doma zdravlja Vinkovci pozitivan na koronavirus. Ukupno je u Vukovarsko-srijemskoj županiji zaraženo šest osoba. > Opširnije

16:36 Žena zatvorskog čuvara u Splitu zaražena koronavirusom, premješteni su neki pritvorenici. > Opširnije

16:17 Stožer potvrdio petu žrtvu koronavirusa u Hrvatskoj

Stožer je potvrdio da je preminuo muškarac peta žrtva koronavirusa u Hrvatskoj. Od jutra je 22 novozaraženih, ukupno je u Hrvatskoj 657 slučajeva. > Opširnije

15:09 Karlovački mediji javljaju da je umrla peta žrtva koronavirusa u Hrvatskoj, muškarac iz Karlovca. Javljaju kako im je to potvrdila obitelj preminulog. > Opširnije 

13:58 Predsjednik vlade Andrej Plenković nakon obilaska u potresu oštećenih objekata u Gornjoj i Donjoj Stubici progovorio je o stanju oštećenih objekata nakon potresa, zakonu koji vlada planira donijeti, kao i o pandemiji koronavirusa.

"Razmjeri posljedica pandemije na gospodarstvo su vrlo veliki. Ova šteta je u gospodarskom smislu teža i veća od gospodarske krize koja je bila 2008. Mi smo zaista promptno reagirali sa 63 mjere. Mi ćemo se pripremati da tijekom idućeg tjedna izađemo s još jednim paketom mjera", rekao je predsjednik vlade. > Opširnije

13:52 Na bjelovarskom području dva nova slučaja, svi su zaraženi unutar obitelji > Opširnije

13:34 Državni inspektorat poslao priopćenje o pamučnim maskama. > Opširnije

13:20 Na području Osječko-baranjske županije tijekom protekla 24 sata evidentirane su četiri novooboljele osobe od koronavirusa, ukupno ih je 41, a četiri su pacijenta na respiratoru, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. > Opširnije

12:55 Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić obratio se medijima snimkom i tekstom u kojima objašnjava kakvo je trenutno stanje u borbi s koronavirusom. > Opširnije

12:42 U Varaždinskoj županiji potvrđen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom u zadnja 24 sata, čime se ukupan broj oboljelih u županiji popeo na 21 osobu, od kojih su četiri ozdravile.

Županijski stožer civilne zaštite u subotu je priopćio kako je novooboljela osoba bila u bliskom kontaktu s ranije zaraženom.

U varaždinskoj Općoj bolnici od virusa se liječi 17 osoba, a sve su trenutno općeg dobrog stanja.

Ukupna slika oboljelih pokazuje da je 11 slučajeva "importirano" iz inozemstva, dva iz Zagreba, a osam slučajeva su bliski kontakti tih zaraženih osoba.

Kod dosad izliječenih osoba utvrđeno je da od pojave simptoma virusa do negativnih briseva, odnosno izlječenja, u prosjeku prođe 21 dan.

Načelnik stožera Robert Vugrin naveo je i kako je do sada u županiji ukupno testirana 231 osoba, pod mjerom samoizolacije su trenutno 2404 osobe, a u zadnja 24 sata zabilježeno je samo jedno kršenje te mjere.

Vugrin je rekao da je policija u isto vrijeme utvrdila 66 slučajeva napuštanja mjesta prebivališta bez valjane propusnice.

12:31 Predsjednik Zoran Milanović kazao je kako treba smanjiti plaće u javnom sektoru. > Opširnije

12:28 Nema novozaraženih koronavirusom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji pa je trenutni ukupni broj pozitivnih i dalje 31, od kojih je deset hospitalizirano i nitko nije na respiratoru, a očekuju se nalazi za 14 uzoraka, izvijestio je u subotu Županijski stožer civilne zaštite. > Opširnije

12:21 Goran Tešović, dječji infektolog u Klinici za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević", gostovao je na N1 gdje je pojasnio razvoj koronavirusa kod djece, kao i situaciju u "Franu Mihaljeviću". > Opširnije

12:20 Ozbiljno je ugrožena berba jagoda u Vrgorcu i okolici. > Opširnije

12:10 865 Hrvata je uhvaćeno u kršenju samoizolacije, neki su je kršili više puta. Ravnatelj policije iznio je detalje. > Opširnije

11:45 Indexov novinar u 8 točaka objasnio zašto će još tjednima biti u kući. > Opširnije

11:40 Zaraza koronavirusom u Zadarskoj županiji potvrđena je u još dvije osobe, trenutno je 21 zaraženi, a u nedjelju će biti potpuno dezinficirana Specijalna bolnica za ortopediju u Biogradu koja će potom zbrinjavati zaražene s lakšim simptomima. > Opširnije

11:35 Istarski krizni stožer objavio je najnovije podatke.

"Osoba koja je preminula bila je smještena u Odjelu infektologije Opće bolnice Pula i bila je Covid-19 pozitivna osoba, radi se o 92-godišnjakinji. U odnosu na jučerašnji dan imamo 11 novooboljelih, većinom su to osobe povezane sa slučajevima iz Brtonigle i Umaga. Sve zajedno imamo 65 pozitivnih osoba u Istarskoj županiji", rečeno je na presici Stožera.

"U zadnje vrijeme primijetili smo da osobe u samoizolaciji šire virus na osobe s kojima žive. To znači da se ne pridržavaju mjera. Vidimo rast broj zaraženih koji žive s osobama u samoizolaciji, dakle virus se širi u kućanstvu", upozoreno je.

11:20 Na području Splitsko-dalmatinske županije od jučer poslijepodne četiri su nova slučaja koronavirusa. Sve četiri osobe s područja su grada Splita te od novozaraženih osoba nijedna nije zdravstveni djelatnik. U Splitsko-dalmatinskoj županiji trenutno su 52 osobe pozitivne na koronavirus. U karanteni hotela Zagreb u ovom trenutku nalazi se 14 osoba.

11:15 Noćas je u Šangaju utovarena oprema koja dolazi za Hrvatsku. Večeras bi oprema trebala biti u Frankfurtu pa se uskoro nakon toga očekuje i u Hrvatskoj.

11:00 U Vukovarsko-srijemskoj županiji nema novih slučajeva zaraze koronavirusom te su i dalje ukupno oboljele tri osobe, izvijestili su u subotu iz Županijskog stožera civilne zaštite napominjući kako se čekaju rezultati 20 uzoraka poslanih na ispitivanje u petak.

Pod mjerama samoizolacije nalaze se 1054 osobe, a bilo je pet dojava o kršenju mjera samoizolacije koje su, kako se utvrdilo, bile netočne.

U objektima za karantenu nalazi se osam osoba, odnosno dva vozača kamiona. U izdvojenoj ordinaciji u Vukovaru nije zaprimljen ni jedan poziv građana, a u izdvojenoj ordinaciji u Vinkovcima bilo ih je pet.

Stožer napominje i kako županijski Zavod za hitnu medicinu nije prevezao nijednu osobu sa sumnjom na koronavirus.

10:25 S ciljem očuvanja dostupnosti dentalne zaštite, u Rijeci će od ponedjeljka biti dostupne dvije ordinacije dentalne medicine Doma zdravlja Primorsko-goranske županije.

Ordinacije će, kako su u subotu izvijestili iz Doma zdravlja, djelovati za potrebe hitnih stomatoloških intervencija.

Ordinacija u Studentskoj ulici 1 radit će radnim danima, subotama, nedjeljama i blagdanima od 8 do 20 sati, a ordinacija u Ulici Martina Kontuša 18 samo radnim danima od 8 do 20 sati. 

10:00 Ovakvo je stanje jutros.

09:40 Božinović je kazao kako se zasad ne pripremaju nove mjere. > Opširnije

09:10 Jučer je zrak u Zagrebu bio među najzagađenijim na svijetu. Krunoslav Capak, šef HZJZ-a, kazao je kako se radi o česticama koje mogu ući u pluća i krvotok, a koje nisu došle iz Hrvatske. > Opširnije

09:00 U Tijeku je presica stožera. > Opširnije

U Hrvatskoj je zabilježeno 49 novih slučajeva. Sad je ukupno zaraženih 635.

Ukupno je testirano 4938 uzoraka. Preminulih je četvero, preminula je bolesnica u Puli u dobi od 92 godine sa značajnim komorbiditetom. 45 osoba se oporavilo.

20 osoba je na respiratoru.

"Ako to kompariramo s jučerašnjim povećanjem, brojka je manja. Većina novih bolesnika dolazi iz jedne mikrolokacije, gdje smo uveli posebne epidemiološke mjere, stoga očekujemo da će te mjere polučiti da u toj regiji zaraza ne ide tom brzinom dalje", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare.

8:45 Pučka pravobraniteljica smatra da je u situaciji epidemije nužno ograničiti prava i slobode radi zaštite zdravlja, iz  Kuće ljudskih prava poručuju da ta ograničenja moraju proći test razmjernosti, a iz Gonga tvrde da ni sada ne smijemo zaboraviti na demokraciju. 

U svrhu zaštite javnog zdravlja u jeku epidemije koronavirusa, Nacionalni stožer civilne zaštite proteklih je tjedana donio niz restriktivnih odluka kojima je cilj spriječiti širenje te zarazne bolesti. Zabranjen je rad ugostiteljskim objektima, javno okupljanje, zadržavanje na javnim površinama, pa i izlazak iz mjesta prebivališta i stalnog boravišta. 

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović poručila je da je u situaciji epidemije koronavirusa nužno ograničiti neka prava i slobode kako bi se zaštitili zdravlje te slobode i prava drugih.

Ističe, međutim, da se ograničenja mogu donijeti samo zakonom ili na temelju izričitog zakonskog ovlaštenja, i to u najmanjoj mogućoj mjeri koja je nužna kako bi se zaštitio javni interes. 

Ivan Novosel iz Kuće ljudskih prava kaže da restrikcijske mjere moraju biti razmjerne opasnosti određene pojave.

Demokratski standardi, dodaje, nalažu da se odluke o ograničavanju opsega ljudskih prava donose na bazi pojedinačnih slučajeva.

8:30 "U Istri je jučer potvrđeno čak 13 novozaraženih koronavirusom, što je uvjerljivo najveći dnevni rast dosad", kazao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović na današnjoj presici tamošnjeg Stožera civilne zaštite.

Naveo je da je novi izvor koronavirusa stigao u Istru. To je avionski let iz Turske na kojem se zarazilo šestero Istrana. Pojasnio je kako su na letu bili u kontaktu s već zaraženom osobom, ali su putnici odmah po dolasku u Zagreb stavljeni u samoizolaciju.

Nadalje, jedna novozaražena osoba povezana je s obitelji iz Umaga u kojoj već ima zaraženih, dvoje je povezano s ugostiteljskim radnicima koji su došli iz Austrije, a četvero s područjem Brtonigle. Osim tih šest osoba, jedna je nova zaražena osoba obiteljski kontakt iz Umaga vezana za slučaj sprovoda u Umagu 7. ožujka, a dvije su osobe kontakti već zaraženog ugostiteljskog djelatnika koji je došao iz Austrije.

Još četiri pozitivne osobe povezane su s pogrebom u Umagu te konobom Astarea u Brtonigli, čiji je vlasnik prva žrtva ove epidemije. 

7:55 Pripadnici 11. hrvatskog kontingenta, koji su sudjelovali u mirovnoj misiji Resolute Support u Afganistanu, u petak navečer vratili su se u Hrvatsku, i to prvi put zrakoplovom Croatia Airlinesa.

U Hrvatsku se iz Afganistana vratilo 105 pripadnika 11. HRVCON-a, a u zagrebačkoj zračnoj luci "Dr. Franjo Tuđman" dočekali su ih potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Robert Hranj i zapovjednik Zapovjednog operativnog središta brigadni general Krešo Tuškan.

Bio je to prvi povratak vojnog osoblja zrakoplovom Croatia Airlinesa.

7:18 U 9 sati se održava konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite, na kojoj će biti objavljene najnovije informacije o koronavirusu.

7:15 Epidemiolog Krunoslav Capak sinoć je na Novoj TV rekao da ga ne zabrinjava današnji 91 novozaraženi.

"Ne zabrinjava me za sada, naša krivulja kumulativnog broja oboljelih je uzlazna, nije uspravna, ali po dnevnom broju oboljelih dosad je bila ravna. Sad sve ovisi o tome koliko će ih biti sutra", kazao je Capak.

Capak je naglasio da će se uskoro pokazati posljedice potresa, odnosno prekida samoizolacije, jer je prosječan period inkubacije pet-šest dana.

"Sada je deset dana otkako smo donijeli mjere javnih okupljanja. Te mjere su bile neozbiljno shvaćene i sad je vrijeme da se to uoči", kazao je Capak i dodao da se nada da će rast broja novozaraženih ostati na ovoj razini i da neće rasti.

Capak je priznao da se razmatra mjera da se broj ljudi na javnim okupljanjima sa sadašnjih pet osoba smanji na dvije, kao što je to u Njemačkoj. Mjeru će razmotriti, kaže, preko vikenda.

Kada je riječ o ljepšem vremenu, Capak nije dao zeleno svjetlo za napuštanje domova, nego je samo savjetovao građanima da otvore prozore kako bi mikroorganizmi napustili njihov životni prostor.

7:00 Predsjednik sabora Gordan Jandroković rekao je u petak, komentirajući mogućnost uvođenja izvanrednog stanja zbog koronavirusa, da će sabor povući i tu mjeru ako bude potrebno, ali se u ovom trenutku može raditi po drugim odredbama Ustava.

Upitan hoće li biti prihvaćeni oporbeni amandmani na Zakon o elektronskom praćenju osoba u samoizolaciji, kako bi bio usvojen dvotrećinskom većinom, Jandroković je odgovorio kako misli da taj zakon ne treba biti donesen dvotrećinskom većinom.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više