Piše: Hina | 26.03.2020. 16:16

Australija testira BCG cjepivo za koronavirus

TISUĆE australskih zdravstvenih radnika sudjelovat će u kliničkim ispitivanjima kako bi utvrdili može li stoljetno cjepivo za tuberkulozu pobijediti novi koronavirus, priopćili su u četvrtak znanstvenici.

Cjepivom za tuberkulozu (BCG) svake se godine cijepi više od milijun djece u zemljama koje tuberkuloza još uvijek pogađa, ali znanstvenici smatraju da bi to cjepivo moglo biti učinkovito i u suzbijanju Covida-19 jer osnažuje imunološki sustav.

Cjepiva pomažu našim tijelima da se odupru virusima i bolestima tako što jačaju naš imunitet, ali ne liječe bolesti.

"Krećemo od postavke da ako imate snažan imunološki sustav, tada se virus neće moći razmnožavati i činiti štetu našem organizmu", kazao je Nigel Curtis, voditelj odjela za infektivne bolesti na Znanstvenom institutu Murdoch u Melbourneu (MCRI).

"Mi staro cjepivo sada preusmjeravamo za nešto drugo", dodao je.

Oko 4000 zdravstvenih radnika iz australskih bolnica sudjelovat će u ispitivanjima koja počinju sljedeći tjedan, a rezultati se očekuju za šest mjeseci, priopćio je MCRI.

Polovina djelatnika će primiti cjepivo, koje ima blage popratne pojave, dok će druga polovina uzimati placebo. Oni će preko posebne aplikacije na mobitelima moći pratiti svoje zdravstveno stanje.

Australija će se tako pridružiti kliničkim ispitivanjima koja se provode u Nizozemskoj i SAD-u.

Ta zemlja trenutno broji 3000 zaraženih, a 12 ljudi je umrlo.

Utrka u razvoju cjepiva protiv novog koronavirusa, koji se prvi put pojavio u prosincu u Kini, ubrzala se nakon što se virus proširio u cijelom svijetu i prerastao u pandemiju.

Za sada nema dokazanog lijeka ili cjepiva protiv Covida-19.

 
NAJNOVIJE
NAJČITANIJE