Piše: Hina | 26.03.2020. 15:54

Računovođe traže odgodu predaje papira i rokove tolerancije

IZ UDRUŽENJA računovođa Hrvatske gospodarske komore (HGK) poručuju da o njima ovisi kvalitetna provedba vladinih mjera pomoći gospodarstvu zbog koronavirusa te ističu nekoliko zahtjeva za olakšanje njihova poslovanja, među kojima i odgodu predaje financijskih izvještaja.

Zbog poteškoća u primopredaji dokumentacije i otežanih uvjeta rada, komorsko udruženje računovođa u suradnji s inicijativom profesionalnih računovođa Hrvatske traži odgodu predaje financijskih izvještaja za 2019. godinu, po uzoru na druge zemlje (Poljska mjesec dana, Slovenija dva mjeseca, Italija šest mjeseci).

Traži se i odgoda predaje obrazaca PDV-a za ožujak, travanj i svibanj te toleriranje kašnjenja predaje obrazaca za veljaču, navodi se u priopćenju HGK objavljenom u četvrtak.

Problem odjave i prijave radnika na HZMO

Računovođe žele naći i rješenje situacije s JOPPD obrascima i onemogućenim uvjetima za njihovo podnošenje, kao i rješenje problema odjave i prijave radnika na HZMO u zakonom propisanom roku ako se uvede potpuna zabrana kretanja. Žele i uvođenje rokova tolerancije zbog nemogućnosti dostave dokumentacije za mjere očuvanja radnih mjesta i nekih drugih mjera (za koje su potrebni podaci računovodstva i kadrovske) te ukidanje statističkog izvještavanja DZS-u koje dodatno opterećuje poduzetnike.

"Svakodnevno smo zatrpani pozivima i mailovima klijenata koji od nas traže informacije vezane uz mjere Vlade, poput zatvaranja poslovnih prostora putem ePorezne, podataka za ispunjavanje tablica usporedbe prihoda, odjave radnika, promjene s punog na nepuno radno vrijeme i slično", kažu u udruženju računovođa.

Rad od kuće

Dodaju da su pored toga u kratkom roku morali organizirati rad u skladu s preporukama Stožera civilne zaštite, omogućiti rad od kuće ako je izvedivo zbog tehničkih mogućnosti, pritom misleći i na GDPR, certifikate potrebne za slanje izvještaja.

Predsjednik Udruženja računovođa HGK Davor Brkić ističe da stabilnost cijelog financijskog sektora ovisi o izvještajima koje za poduzetnike predaju upravo računovođe.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

 
NAJNOVIJE
NAJČITANIJE