Piše: HINA | 26.03.2020. 13:05

HNS-ovac Batinić: Proglašenje izvanrednog stanja je krajnja mjera

PREDSJEDNIK Kluba zastupnika HNS-a Milorad Batinić smatra da je proglašenje izvanrednog stanja u zemlji krajnja mjera, a odluku o tome trebala bi donijeti struka.

"Proglašenje izvanrednog stanja je krajnja mjera ako ne dođe do pozitivnih trendova. Ne bih želio da se to desi", rekao je Batinić novinarima u saboru.

"Neka vrsta karantene"

Pritom je istaknuo da bi struka trebala dati informacije o tome kada bi izvanredna situacija trebala početi i kada završiti, a na politici je da to provede.

"Kao liberali nismo pobornici izvanrednog stanja, smatramo da se treba držati propisanih protokola i čuvati sebe i druge, no ako statistički podaci neće ići u pozitivnom smjeru, tada nam preostaje izvanredno stanje i neka vrsta karantene", kazao je.

Hrvatska je država parlamentarne demokracije, pa HNS smatra da vladi ili predsjedniku države ne treba dati sve ovlasti. Mora postojati određeni parlamentarni nadzor, međutim, izvanredne okolnosti nalažu izvanredne mjere.

Batinić je izrazio uvjerenje da će, ako dođe do toga, premijer i predsjednik biti dovoljno odgovorni i razboriti i da će dobro funkcionirati.

"Precizno definirati mjere koje ograničavaju ljudska prava"

Ocijenio je da službe, prije svega Stožer civilne zaštite, medicinsko osoblje i svi koji su uključeni, rade dobar posao pa vjeruje da će broj zaraženih početi padati kroz određeno vrijeme.

Za mjere kojima se ograničavaju ljudska prava kazao je da moraju biti razmjerna potrebi, te da se moraju precizno definirati. Drži da bi se sve političke opcije trebale sastati i dogovoriti da se zakoni kojima se ograničavaju prava donose dvotrećinskom većinom.

Također misli kako bi sabor trebao nastaviti s radom i biti na dispoziciji 24 sata dnevno.

Govoreći o ekonomskim mjerama za spas gospodarstva, Batinić nije siguran da će biti dostatne, ali na određeni način pružaju sigurnost da će polučiti određene rezultate.

"Svi ćemo snositi posljedice krize", istaknuo je. "Manjak od 25 posto u odnosu na sadašnji BDP bilo bi više nego dobro", zaključio je.

 
NAJNOVIJE
NAJČITANIJE