Piše: HINA | 26.03.2020. 11:20

U Rovinju se privremeno zatvara bolnica za ortopediju i rehabilitaciju

ZBOG otežanog praćenja epidemiološkog lanca na terenu, u Rovinju od subote privremeno rad obustavlja Specijalna bolnica za ortopediju i rehabilitaciju Martin Horvat, kako se građane ne bi izložilo nepotrebnom riziku napuštanja svojih domova.

Ravnatelj bolnice Marinko Rade danas je priopćio da odluka stupa na snagu u subotu i zasad planirano traje do 14. travnja, a njom se poštuje odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka zbog zaštite od koronavirusa.

Bolnica je "koronavirus free"

"U ovom će se razdoblju, nadam se, iskristalizirati epidemiološka slika pa samim time iznova omogućiti postavljanje jasne epidemiološke trijaže pri dolasku u bolnicu", naveo je Rade i dodao da je ovo rješenje u skladu s odlukama većine specijalnih bolnica u Hrvatskoj.

Istaknuo je kako je situacija oko virusa ozbiljna te je svatko pozvan na odgovornost, a rovinjska bolnica još je uvijek "koronavirus free", što će omogućiti da u iznimno kratkom roku ponovno otvori vrata kada se širenje virusa stavi pod nadzor.

Zatvara se drugi put otkad postoji

Napomenuo je kako je ovo tek drugi put u njenoj povijesti da rovinjska bolnica zatvara svoja vrata.

Naime, uoči Prvog svjetskog rata tadašnji ravnatelj Enoch Zadro zatvorio je današnju bolnicu, tada Morsko lječilište Grada Beča Marija Terezija, a djeca su morala napustiti Rovinj i otići u mjesta diljem Austro-Ugarske Monarhije gdje su imala prijavljena prebivališta.

Nakon završetka rata, u travnju 1919. godine na inicijativu ravnatelja Zadre i po odluci Komesarijata u Trstu bolnica je ponovno počela s radom.

 
NAJNOVIJE
NAJČITANIJE