Hrvatski prirodoslovni muzej se mora hitno evakuirati zbog potresa

Foto: Hina

HRVATSKI prirodoslovni muzej privremeno je neuporabljiv, pokazao je nalaz statičara nakon izvida štete nastale u muzeju prilikom jakog potresa u Zagrebu, 22. ožujka, a hitno je potrebna i evakuacija muzejske građe.

Vertikalna puknuća vidljiva su na vanjskim zidovima atrija muzeja, a teška oštećenja na prvom i drugom katu zgrade trebat će učvrstiti potpornjima, izvijestili su iz muzeja, smještenog u gornjogradskoj palači Amadeo.

Stalni postav Hrvatskog prirodoslovnog muzeja je teško oštećen, slomljena su stakla na brojnim vitrinama iz kojih su ispali predmeti, mnogi eksponati su teško oštećeni, a brojni stakleni cilindri s beskralješnjacima nepovratno uništeni.

Muzejska građa u pojedinim čuvaonicama teško je oštećena, a detaljan pregled preko milijun muzejskih predmeta trajat će mjesecima.

"Samo za potrebe najhitnije evakuacije bit će potrebno 600 četvornih metara prostora izvan palače Amadeo", ističu iz muzeja.

Šteta i u potkrovlju

U potkrovlju, gdje su smješteni radni prostori, došlo je do horizontalnog puknuća drvenih greda, a dio koji nije teže oštećen je podrum te njegov dio naslonjen na gornjogradski bedem.

Iz HPM-a vjeruju da će značajna šteta koja je nastala u potresu biti uspješno sanirana uz pomoć Grada Zagreba, Ministarstva kulture i fondova Europske unije, a povodom skorašnje rekonstrukcije i dogradnje same palače.

Proteklih dana u muzej stižu brojne poruke podrške i ponude pomoći umirovljenih djelatnika muzeja, građana i institucija.

Hrvatski prirodoslovni muzej se nalazi u staroj gradskoj jezgri, na Gornjem gradu, u Demetrovoj ulici 1.

Pročitajte više

 

Pročitajte više