KORONAVIRUS

Grubišić: Prava mjera je na dva mjeseca ukinuti sve poreze

Foto: Luka Šangulin/Index

U HRT-ovom Studiju 4 gostovao je ekonomski stručnjak Andrej Grubišić, koji je komentirao vladine mjere za pomoć gospodarstvu.

"Ovo što se događa u poslovnom svijetu spada u kategoriju crnog labuda, to je događaj koji je nepredviđen u svim predikcijskim modelima. Karakteristika crnog labuda je da, kada se desi, u pravilu ima razorne negativne posljedice. Razvidno je da je svijet, posebno bogati, u cijelosti nespreman, govorim o poslovnom svijetu, ne znanstvenom.

Sada ne smijemo ponoviti greške iz 2008. godine. Naime, tada vlada umjesto agresivnog poreznog rasterećenja, ne samo da nije zadržala postojeće poreze nego ih je i povećala, što je dovelo do devastirajućih rezultata za gospodarstvo....", rekao je Grubišić.

"Neće biti biznisa koji neće osjetiti krizu"

Grubišić kaže da će kriza pogoditi sve sektore, a da vladine mjere imaju suprotan efekt od onoga što se želi postići.

"Porezna politika bi trebala biti takva da u što manjoj mjeri opterećuje gospodarstvo. Trenutačne mjere idu za tim da se skupinama koje je vlada odabrala izvršava isplata tzv minimalne neto plaće. To je diskriminatorno", smatra Grubišić.

"Neće biti biznisa koji neće osjetiti krizu u većoj ili manjoj mjeri. Postojeće mjere vlade potiču na otkaze. Vratite nam novce kroz smanjenje poreza i pustite nas da se borimo s krizom", kaže Grubišić.

"Ovo su prave mjere"

"Po meni bi prava mjera bila sljedeća. Od ovih 30 milijardi koji se spominju u ovom paketu samo 5 milijardi ide zapravo iz državnog budžeta a sve ostalo ide iz reprograma koji bi se desili ionako jer banke nemaju tu puno izbora jer moraju spašavati svoje klijente.

Prva mjera koja se treba napraviti: trebalo bi napraviti dvomjesečni brejk gdje bi svima u Hrvatskoj stopa poreza po bilo kojoj osnovi bila nula. To bi imalo otprilike 20 milijardi kuna utjecaja na proračun, tu govorim o apsolutno svima po svim osnovama, tih 20 milijardi kuna onda privatni sektor ne bi morao platiti u budućnosti,  vi kao vlasnik bi tada bili spremni dokapitalizirati biznis kako bi se oporavio, a i kreditori bi bili tu.

Druga mjera je sveobuhvatni povrat poreza svim zaposlenima u privatnom sektoru neovisno o ovim kriterijima koje navodi vlada jer će svi biti na udaru krize.

"3250 kuna puta tri mjeseca svima je otprilike efekt 10 milijardi kuna. Na taj način vi ste vratili novac privatnom sektoru koji sam odlučuje kako će iskoristiti taj novac"

"Vi ćete reducirati tako prisutnost države u gospodarstvu,  ostavit će se više manevarskog prostora privatnom sektoru i on će proplivat", smatra Grubišić.

 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više

 

Pročitajte više