KORONAVIRUS

Pandemija se u našem susjedstvu pretvara u diktaturu. To se ne smije dogoditi kod nas

Foto: EPA

MJERE protiv širenja koronavirusa nedvojbeno su na određeni period ograničile neke inače temeljne građanske slobode, poput slobode kretanja, što je već samo po sebi dovoljan razlog za budnost kada je riječ o ponašanju vlasti u vrijeme pandemije. 

U Hrvatskoj je vlada Andreja Plenkovića imala nekoliko pokušaja uzimanja novih ovlasti u svoje ruke, poput odmah srezanog prijedloga de facto gašenja sabora, ali se ne može reći da se nalazimo na putu za diktaturu. No, postoje primjeri i bližeg i daljeg susjedstva o tome kako su neki autokratski vladari, većinom zagovornici neliberalne demokracije, pandemiju koronavirusa počeli koristiti da sebi povećaju ovlasti i skoro pa ukinu moć nacionalnih parlamenata.

>> Plenković je preko koronavirusa htio doći do kraljevskih ovlasti. To je opasno

>> Vlada želi pratiti mobitele građana zbog epidemije. To je opasan udar na naša prava

Kod nas u parlamentu se danas vodila žestoka rasprava o izmjeni Zakona o elektroničkim komunikacijama, koje bi vladi omogućavale da prate mobitele građana RH, te je jasno da u opoziciji i javnosti postoji značajan otpor proširenju državne moći na račun prava građana na privatnost. 

U državama poput Mađarske, Srbije, Izraela i Poljske stvari su otišle mnogo dalje, putem beskrupuloznog podrivanja demokracije i širenja duha diktature, putem kojim Hrvatska definitivno ne bi trebala krenuti.

Mađarska: Orban želi vladati uredbama i sam odlučiti kad prestaje izvanredno stanje

Mađarski premijer Viktor Orban koristi krizu koju je izazvao koronavirus da proširi svoje ionako velike ovlasti. Njegova ministrica pravde Judit Varga mađarskom parlamentu je podnijela prijedlog zakona koji bi vladi omogućio da bez odluke parlamenta unedogled produžava izvanredno stanje u državi. Nadalje, vlada, odnosno premijer bi mogli odredbom stavljati zakone izvan snage, kao i proglašavati nedefinirane “izvanredne mjere”, dakle činiti sve i svašta.

Amnesty International upozorava da bi prihvaćanje takvog zakona u mađarskom parlamentu značilo da se “tako sva moć koncentrirala u rukama premijera, i to bez vremenskog ograničenja”, dok njemački tjednik Der Spiegel Orbanov manevar navodi kao primjer korištenja koronavirusa za “uvođenje diktature”.

Orban pak tvrdi da je “sada trenutak za nacionalno jedinstvo, a ne stranačke svađe” te poziva i opoziciju da podrži predložene izmjene. Opozicija je to zasad odbila te vladin prijedlog nije dobio potrebnu podršku od čak četiri petine zastupnika (Orban već ima dvotrećinsku većinu), ali analitičari predviđaju da će Orban ponovno pokušati.

>> Mađari kupuju oružje u strahu od nasilja zbog pandemije

Mađarska vlada je proglasila izvanredno stanje 11. ožujka te je od tada provela niz drakonskih mjera, poput dovođenja vojnih savjetnika u strateške državne tvrtke, uz one koje dijeli s ostalim članicama Europske unije, poput zatvaranja škola i restorana i slično. Svakome tko širi “lažne vijesti” o koronavirusu prijeti i do pet godina zatvora, što u praksi znači da se tamošnji mediji više ne usuđuju izvještavati o lošem stanju u bolnicama jer se plaše da bi ih vlast mogla poslati u zatvor. 

Orban cijelo vrijeme u svojim javnim istupima uspostavlja i vezu između epidemije i migracija, opravdavajući tako svoju ksenofobnu politiku.

“Nije slučajno što se virus prvi put pojavio među Irancima”, rekao je Orban u intervjuu za mađarske medije. “Mi se borimo na dvije fronte. Jedna fronta se naziva migracija, a druga pripada koronavirusu. Postoji logična povezanost između njih”, istaknuo je.

Srbija: Ostvarenje diktatorskih snova Aleksandra Vučića

Srbija je u borbi protiv koronavirusa uvela apsolutnu zabranu kretanja od osam sati navečer do pet ujutro te je zabranila izlazak osobama starijim od 65 godina u gradovima i od 70 godina u ruralnim oblastima, dok je od danas kontrolu na graničnim prijelazima i zaštitu bolnica preuzela vojska.

Te rigorozne mjere objavio je predsjednik Aleksandar Vučić koji je u Srbiji već proglasio izvanredno stanje zbog koronavirusa. Ustvrdio je da su bile nužne jer ranijim mjerama nije ostvaren željeni efekt u smanjenju rizika od širenja zaraze.

>> Vojska postavila 3000 kreveta u ogromnoj hali u Beogradu

>> FOTO Pogledajte kako izgleda Beograd. Policijski sat je, nitko ne smije na ulicu

"Žarišta su nam gradovi. Za sada su tri grada značajno pogođena - Beograd kao najveće žarište, Kikinda i Niš, nešto manje Čačak", naveo je Vučić 18. ožujka.

Od tada do danas u Srbiji se stalno donose nekakve nove mjere, predsjednik se skoro svaki dan obraća javnosti i drži predavanja, prijeti i fantazira te se čini kako je Aleksandar Vučić konačno doživio ostvarenje svojeg najvećeg životnog sna: da upravlja svakom sitnicom života u Srbiji.

Vučić zasad ne pokušava kroz skupštinu progurati sporne izmjene zakona jer ionako ima apsolutnu vlast u Srbiji, no nudi primjer toga kako izgleda život u vrijeme pandemije u državi koja samo glumi demokraciju i postojanje demokratskih institucija.

Sve u Srbiji je stvar odlučivanja samo jedne osobe - Aleksandra Vučića. Izvanredno stanje koje je proglašeno zbog koronavirusa samo je dodatno potvrdilo njegovu dominaciju. U međuvremenu Vučić izjavljuje da mu je “drago što su se građani uplašili”.

Poljska: Predsjednik nastavio kampanju unatoč epidemiji koronavirusa

Poljski predsjednik Andrzej Duda je u svibnju trebao pokušati osvojiti drugi mandat na predsjedničkim izborima, što bi dodatno utvrdilo političku dominaciju ultrakatoličke stranke Pravo i pravda (PiS), čiji je Duda kandidat. PiS u drugom mandatu upravlja Poljskom te provodi radikalnu transformaciju kadra u javnim tvrtkama, medijima i pravosuđu, postavljajući na pozicije moći svoje ljude, a ključni element toga je zadržati predsjedničku funkciju jer predsjednik potpisuje zakone parlamenta. S Dudom kao predsjednikom to je bio protočni bojler.

Poljska vlada je 13. ožujka proglasila stanje ugroze epidemijom, no odbila je otkazati predsjedničke izbore zakazane za 10. svibnja. Premijer Mateusz Morawiecki je istovremeno objavio niz oštrih mjera u borbi protiv širenja koronavirusa, poput zabrane okupljanja više od pet osoba na vjerskim obredima, uključujući i sprovode.

Ankete pokazuju da je više od 70 posto Poljaka za odgodu predsjedničkih izbora, opozicija je pozvala vladu da odgodi izbore, a opozicijski kandidati su prekinuli svoje kampanje, no ne i predsjednik Duda. On je nastavio obilaziti graničnu kontrolu i bolnice, uvijek uz pratnju kamera državne televizije, koja mu zapravo radi promociju. Opoziciju su pak optužili da se “igra s epidemijom”.

Protiv odgode predsjedničkih izbora se oglasio i svemoćni Jaroslaw Kaczynski, lider PiS-a, koji je u radijskom intervju rekao da “ne vidi razlog za to”. 

Epidemija koronavirusa očito to nije kada je riječ o želji autokrata da zadrže svu vlast u svojim rukama.

Izrael: Premijer optužen za korupciju sada ima golemu moć u rukama

Dugogodišnji izraelski premijer Benjamin Bibi Netanyahu se godinama uspio održati na vlasti i cijelo izraelsko društvo skrenuti udesno, no činilo se da je njegovoj političkoj karijeri došao kraj kada je dobio tri optužnice za korupciju. 

Netanyahu i njegova obitelj upetljani su u nekoliko korupcijskih skandala, između ostaloga namještanje poslova političkim saveznicima, no Bibi ipak nije izgubio svu podršku u narodu pa su izbori na koje se izlazilo triput u godinu dana završili neriješeno i nemogućnošću da se sastavi vladajuća koalicija, što je aktualnog premijera držalo na vlasti unatoč optužnicama.

Zbog koronavirusa Netanyahuova vlada je naredila tajnim službama da prate podatke na mobitelima građana za koje se sumnja da su zaraženi. Riječ je o privremenim zakonima, zapravo odredbama sa zakonskom snagom, koje Netanyahu može donositi u izvanrednom stanju. Premijer uvjerava da će mjere trajati samo 30 dana.

>> Izrael naredio građanima da ostanu kod kuće

Pritom se Netanyahu sukobljava s izraelskim Vrhovnim sudom, koji je presudio da se do ove srijede u Knessetu treba glasati o novom predsjedniku parlamenta. Na toj poziciji je trenutno Yuli Edelstein iz Netanyahuove stranke Likud i nije sigurno da će preživjeti glasanje. Edelstein je izjavljivao da će odbiti provesti odluku Vrhovnog suda, što je predsjednica ove najviše sudske institucije u Izraelu Esther Hayut napala kao “postupak koji podriva same temelje demokratskog procesa i šteti poziciji Knesseta kao neovisnog autoriteta”. 

Predsjednik Izraela Reuven Rivlin je pak mandat za sastavljanje vlade dao lideru opozicije Bennyju Gantzu, a blokada rada Knesseta znači i blokadu izbora novog premijera.

I sve to se događa usred epidemije koronavirusa, zbog koje je Izrael zatvorio svoje granice i uveo mjere poput zabrane okupljanja više od deset osoba na jednom mjestu, zatvorio restorane, škole, sveučilišta itd. 

Zdravstveni stručnjaci preko medija upozoravaju da je “premijer oteo krizu” u svoje svrhe, okružio se malim brojem ljudi koji podržavaju njegov pristup, a ignorirao ugledne epidemiologe. Komentatori pak tvrde da Netanyahu sve čini samo da se održi na vlasti te da mu je koronavirus poslužio da si barem na kratko vrijeme osigura moći kakve dosad nikad nije imao. Predviđa se da je moguća i ustavna kriza usred epidemije koronavirusa.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više