KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

U Hrvatskoj 442 zaraženih, potvrđeno da je muškarac u Istri umro od koronavirusa

U HRVATSKOJ je potvrđena prva žrtva zaraze koronavirusom i 442 slučaja zaraze.

Patološki nalaz ugostitelja iz Istre potvrdio je da je on prošloga tjedna umro od infekcije koronavirusom. 

"U Hrvatskoj su 442 potvrđena slučaja zaraze, što je 24 više nego jutros", izvijestio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak te istaknuo da su 22 oboljele osobe izliječene.

Riječ je o porastu od 60 slučajeva u protekla 24 sata, no ne povećava se broj zaraženih od subote, kada je bilo 78 novih slučajeva.

Capak je iznio i situaciju po županijama iz koje je vidljivo da je najviše oboljelih i dalje u Zagrebu, gdje su evidentirana 202 pozitivna slučaja, slijede Istarska županija s 37 te Primorsko-goranska koja ima 34 slučaja. Najmanje oboljelih je u Vukovarsko-srijemskoj, Koprivničko-križevačkoj i Ličko-senjskoj županiji koje imaju po jednog evidentiranog bolesnika. 

Ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić izvijestila je da se nije povećavao broj bolesnika na respiratoru, no stanje jednog od tih bolesnika je u pogoršanju.

RAZVOJ DOGAĐAJA IZ MINUTE U MINUTU MOGLI STE PRATITI OVDJE

22:33 Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u srijedu navečer da je u ovom trenutku u samoizolaciji 495 zdravstvenih djelatnika, ocijenio je da zdravstveni sustav nije ugrožen te podsjetio da je već bilo izmještanja zdravstvenih djelatnika kada se to pokazalo potrebnim. > Opširnije

21:30 "Represivnije mjere nisu isključene. Ako ne možete molbama dobiti disciplinu, tada država mora reagirati represijom prema onima koji krše zakone i ugrožavaju zdravlje ljudi", rekao je Jandroković. > Opširnije

21:23 Oko 2600 hrvatskih državljana proživljava neugodne dane u Španjolskoj, no nitko od njih nije obolio u toj drugoj najpogođenijoj zemlji koronavirusom u Europi, reklo je za Hinu više izvora u Madridu.

20:03 "Razočaran sam ponašanjem Hrvata, na sve se strane krše mjere koje stožer propisuje. Međutim, svaki dan dobivamo informacije o kršenju mjera, ali pozivamo građane da nam pomognu", rekao je Krunoslav Capak. Zbog toga se mogu očekivati još strože mjere, iako su stroge već sad. > Opširnije

19:55 U osječko-baranjskoj županiji ukupno je 26 oboljelih od koronavirusa, a među njima je i Mario Ravlić, direktor Mesne industrije Ravlić, kojemu je zaraza potvrđena u nedjelju. Na Instagramu se obratio javnosti. > Opširnije

19:41 Mario Zovak, ravnatelj zagrebačkog KBC-a Sestre milosrdnice gdje je u srijedu potvrđen koronavirus pročelniku Zavoda za anesteziologiju, a preko 200 liječnika i medicinskih sestara je u izolaciji, ustvrdio je da njegova bolnica ima dovoljno veliki kadar koji može izdržati ovakvu situaciju.

19:30 Premijer Andrej Plenković u srijedu je putem videokonferencije održao sastanak s 12-ero istaknutih hrvatskih znanstvenika koji su istaknuli pravodobnu i djelotvornu reakciju Hrvatske u borbi protiv koronavirusa.

19:15 Uprava za zatvorski sustav i probaciju ograničila je pravo zatvorenika na posjete, što je jedna od mjera koje se od sredine ožujka postupno uvode u hrvatskim kaznionicama temeljem praćenja epidemioloških pokazatelja o povećanom riziku zaraze koronavirusom.

18:48 Ženu u Biogradu operirao zaraženi liječnik, oboljela je i ona. > Opširnije

18:45 U kontekstu aktivnosti vlade u suzbijanju širenja globalne pandemije novog koronavirusa SARS-CoV-2 i bolesti COVID-19 koju uzrokuje, predsjednik vlade Andrej Plenković održao je danas u Banskim dvorima sastanak i videokonferenciju s istaknutim hrvatskim znanstvenicima, stručnjacima za javno zdravstvo, molekularnim biolozima, epidemiolozima, infektolozima i virolozima iz Hrvatske i inozemstva.

Na sastanku su sudjelovali akademik prof. dr. sc. Miroslav Radman (molekularni biolog, MedILS), akademik prof. dr. sc. Igor Rudan (Sveučilište u Edinburgu), prof. dr. sc. Nenad Ban (molekularni biolog, ETH Zürich), prof. dr. sc. Ozren Polašek (epidemiolog, Medicinski fakultet Split), prof. dr. sc. Alemka Markotić (Klinika za infektivne bolesti "Fran Mihaljević"), prof. dr. sc. Dragan Primorac (genetičar, predsjednik Hrvatskog društva za humanu genetiku), prof. dr. sc. Gordan Lauc (molekularni biolog, Zavod za biokemiju i molekularnu biologiju Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta), izv. prof. dr. sc. Josip Car (stručnjak za zdravstvene sustave, Imperial College London & NTU Singapore), izv. prof. dr. sc. Branko Kolarić (epidemiolog, Nastavni zavod za javno zdravstvo "Andrija Štampar" i Medicinski fakultet u Rijeci),  doc. dr. sc. Krunoslav Capak (epidemiolog, Hrvatski zavod za javno zdravstvo), doc. dr. sc. Petra Klepac (epidemiolog, London School of Hygiene and Tropical Medicine) i dr. sc. Andreja Ambriović Ristov (virolog, Institut Ruđer Bošković).

Svrha sastanka bila je razmjena mišljenja s multidisciplinarnom skupinom znanstvenika o mjerama koje je Hrvatska dosad poduzela u suzbijanju epidemije, ocjena sadašnjeg stanja te znanstvena promišljanja i prijedlozi za daljnje korake u borbi protiv bolesti COVID-19.

Svi sugovornici istaknuli su pravodobnu i djelotvornu reakciju Hrvatske te  izrazili spremnost za daljnjim sudjelovanjem u ovakvim razmjenama znanstvenih promišljanja radi što učinkovitijeg suočavanja s pandemijom.

Zahvalivši se svima na sudjelovanju, predsjednik vlade Plenković poručio je da je važno svaki dan ulagati sve moguće napore, na svim razinama, da bude što manje izgubljenih života te da se zaštiti zdravlje hrvatskih građana.

18:19 Porezni stručnjak o mjerama: Zašto konobar vrijedi manje od državnog službenika? > Opširnije

18:06 Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban najavio je u srijedu da će tvrtka AD Plastik iz Solina sutra početi proizvodnju oko 50.000 prozirnih zaštitnih maski - vizira koje je osmislio student splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) Slaven Damjanović.

17:58 Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke proveli su kriminalističko istraživanje nad muškarcem starosti 72 godine i ženom starosti 70 godina zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela "Širenje i prenošenje zarazne bolesti" jer se nisu pridržavali uputa za sprečavanje širenja zarazne bolesti kao ni mjera zaštite koje su im naložene. > Opširnije

17:50 Ministar zdravstva Vili Beroš u posjetu je KBC-u Osijek, u kojem su dva pacijenta zaražena koronavirusom. 

"To su okolnosti koje nisu dobre, ali su takve kakve jesu, došao sam dati potporu djelatnicima i ravnatelju KBC-a Osijek", rekao je Beroš.

17:38 Policija je najrigoroznija prema bilo kakvom protupravnom ponašanju u svojim redovima, komentirao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović slučaj dvoje zagrebačkih policajaca koji su udaljeni iz službe.

17:20 Nakon tjedan dana objavljeni su nalazi obdukcije istarskog ugostitelja Nine Kernjusa, vlasnika poznate konobe Astarea u Brtonigli. Potvrđeno je da je umro od koronavirusa.

"Potvrđeno je da je patološki nalaz umrle osobe iz Istre pokazao da je osoba umrla od koronavirusa", rekao je konferenciji za medije Krunoslav Capak. > Opširnije

17:10 442 osobe su zaražene, objavljeno je na presici. To su 24 slučaja više nego jutros u 9. > Opširnije

16:38 Bivšoj ravnateljici Daruvarskih toplica koju je Upravno vijeće jučer razriješilo dužnosti, ponuđeno je radno mjesto višeg stručnog savjetnika u Odjelu financija, računovodstva i nabave, izvijestili su iz te zdravstvene ustanove. >Opširnije

16:28 Zagrebačka policija udaljila je u srijedu iz službe policajca koji je vulgarno komentirao ponašanje građana i mjere protiv koronavirusa te policajku koja je nudila prijevoz zanemarujući odluke kriznog stožera. >Opširnije

16:15 Sindikat hrvatskog vozača danas je upozorio Stožer civilne zaštite na neodrživost odluke o smještaju vozača u objekte namijenjene za karantenu te je zatražio donošenje novih propisa koji će uvažavati i ljudske potrebe samih vozača, koji su na rubu izdržljivosti. > Opširnije

16:11 Stožer civilne zaštite Varaždinske županije zatražio je od svih lokalnih stožera da vode evidencije o izdavanju propusnica kako ne bi bilo njihovog nekontroliranog izdavanja i kako bi se provjeravalo kršenje mjera samoizolacije.

16:00 Dr. Tatjana Nemeth Blažić, epidemiologinja iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, na vladinoj web-stranici Koronavirus.hr, na kojoj se objavljuju najnoviji podaci o borbi protiv epidemije u Hrvatskoj, pojasnila je tko sve treba biti u samoizolaciji i koja pravila pritom trebaju poštovati osoba koja je u samoizolaciji i njezini ukućani. > Opširnije

15:57 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježena su još dva slučaja zaraze koronavirusom pa je ukupan broj zaraženih sada 24, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

"U Općoj bolnici Dubrovnik i dalje je hospitalizirano sedam osoba na liječenju zbog koronavirusa i svi imaju blagu kliničku sliku, a ostalih 17 je u kućnoj samoizolaciji. U posljednja 24 sata nisu utvrđeni slučajevi kršenja mjera samoizolacije", ističu iz Stožera.

15:53 Hrvatska narodna banka (HNB) izvijestila je danas da su sve banke u Hrvatskoj privremeno ukinule naknade za podizanje gotovine na bankomatima izvan vlastite bankomatske mreže. > Opširnije

15:52 Ivan Mrvoš, mladi solinski poduzetnik i osnivač Includea, proizvođača pametnih klupa, na Facebooku se oglasio o vladinim mjerama za pomoć gospodarstvu. > Opširnije

15:48 Konferencija za medije Nacionalnog stožera pomaknuta je sa 16 sati na 17 sati.

15:20 Ministarstvo turizma (MINT) i Hrvatska turistička zajednica (HTZ) objavili su nove upute za prijavu gostiju i registraciju u sustav eVisitor, uz novost da za vrijeme zaraze Covidom 19 i stanovnici moraju prijaviti goste koji su kod njih došli iz drugih mjesta.

"S obzirom na situaciju s koronavirusom, objavili smo nove upute za vlasnike kuća za odmor, ali i za stanovnike općina i gradova u vezi prijave gostiju u sustav eVisitor, kako bi se cjelokupna procedura registracija i prijava mogla odraditi online. U ovom je trenutku prije svega važna zdravstvena zaštita te se poduzimaju sve mjere za smanjenje širenja virusa", ističu iz MINT-a i HTZ-a na web stranicama. > Opširnije

15:06 U Karlovačkoj županiji ukupno je 18 osoba zaraženih koronavirusom, među njima i dvije nove pacijentice kojima je jučer potvrđena zaraza, od kojih je jedna bila u kontaktu s ranije zaraženom osobom, a druga se zarazila u inozemstvu. Zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar poručila je građanima u županiji da im je 24 sata dnevno i sedam dana u tjednu na raspolaganju dežurna ambulanta "Covid 19" u karlovačkoj Ulici Vlatka Mačeka 48, na broj mobitela 091/614 90 52.

15:00 U Splitu se masovno traže propusnice. Objavljene su nove informacije o zaraženima, ali i o kraju karantene ljudi koji su bili na brodu Marko Polo. > Opširnije

14:50 U Istri je došlo do narušavanja javnog reda i mira kad je muškarac ušao u poštu bez maske. Nakon što je upozoren počeo je divljati i vrijeđati. > Opširnije

14:35 Slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs izjavio je u srijedu da će uključivanje slovenske vojske na granici s Hrvatskom biti nužno, kako zbog ilegalnih migracija, tako i zbog opterećenosti policije dodatnim zadaćama u vrijeme epidemiološke krize.

"Aktivirati vojsku za čuvanje naše južne granice bit će nužno u sadašnjoj situaciji širenja koronavirusa", kazao je Hojs na konferenciji za novinare u Ljubljani. > Opširnije

14:30 Na cestama na otoku Murteru policija je postavila šiljke za bušenje guma. Oko otoka kruži patrolni brod policije. Traka za bušenje nalazi se na cesti koja vodi prema kopnu. Zabranjeno je napuštanje otoka.

14:20 Ravnatelj riječkog Kliničkog bolničkog centra Davor Štimac izjavio je kako je stabilna situacija vezana za 26 zaraženih koronavirusom koji se liječe u ovoj bolnici, osim što je jednoj starijoj ženi potreban respirator.

Štimac je kazao kako je riječ o ženi starijoj od 60 godina čije je stanje teže, ali stabilno, a to je prva oboljela od koronavirusa s potrebom za respiratorom u riječkoj bolnici.

Smještena je u posebni izolirani dio lokaliteta Sušak, gdje je planirano smjestiti prvih nekoliko pacijenata kojima treba respirator, rekao je.

U riječkom KBC-u nalazi se 26 zaraženih. Nekoliko ostalih pacijenata ima težu kliničku sliku a za još nekoliko smještenih u zgradi Klinike za otorinolaringologiju čeka se potvrda je li im uzorak pozitivan na koronavirus.

14:10 Prema najnovijim informacijama, oko 210 zaposlenica bolnice u Vinogradskoj je u izolaciji.

13:43 Neadekvatan odgovor vlade na ekonomsku katastrofu koja je upravo počela pod veliki pritisak stavio je i računovodstvene servise. Vladine mjere koje se sastoje od birokratskog pretakanja iz šupljeg u prazno neće spasiti stotine tisuća poslova, ali su zato stvorile konfuziju među tisućama firmi kojima je ugrožen opstanak. No osim toga, poduzetnici moraju poštovati i sve ostale uobičajene rokove za predaju dokumenata poput financijskih izvješća ili raznih obrazaca, što je u nemoguću situaciju dovelo računovodstvene servise. > Opširnije

13:43 Epidemiolog je odgovarao na pitanja građana o koroni: Koliko traje, što s maskama... > Opširnije

13:38 U Međimurskoj županiji potvrđen je drugi slučaj zaraze koronavirusom, oboljeli je u lošijem stanju, ali nije životno ugrožen i nije povezan s prvozaraženim, rečeno je na konferenciji za medije Županijskog stožera civilne zaštite. > Opširnije

13:11 Trinaest zaraženih koronavirusom u Karlovačkoj županiji povezano je s teniskim događajem od 9. ožujka, rečeno je jučer na video tiskovnoj konferenciji Županijskog stožera civilne zaštite. Riječ je o turniru koji je organizirao tamošnji Rotary klub. Danas su se javili priopćenjem.  > Opširnije

13:10 "Grad Crikvenica donio je niz mjera kojima će pomoći svim svojim građanima te posebno svim poduzetnicima s naglaskom na one koji rade osam i više mjeseci te roditeljima čija djeca pohađaju Dječji vrtić 'Radost' i produženi boravak u crikveničkim osnovnim školama. 

 U cilju smanjenja vršenja pritiska na financije svih građana Grada Crikvenice, po pojedinim segmentima djelovanja, a u uvjetima kada je gospodarstvo prilično usporeno i onemoćalo zbog situacije s koronavirusom, Grad Crikvenica nastojat će olakšati svojim građanima da zajednički prebrode ovu izvanrednu situaciju.

 Naime, poduzetnici koji egzistiraju osam i više mjeseci stup su gospodarstva Grada Crikvenice te je itekako bitno pomoći im u ovim okolnostima kako bi nakon svega mogli nesmetano nastaviti vršiti svoju djelatnost, što je sada veoma otežano ili čak nemoguće", priopćili su iz Crikvenice

13:04 Nema novozaraženih koronavirusom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a rezultat 15 nalaza očekuje se tijekom dana pa je trenutni ukupni broj pozitivnih i dalje 22, izvijestio je u srijedu Županijski stožer civilne zaštite.   > Opširnije.

13:03 Najnoviji rezultati ankete Hrvatske gospodarske komore pokazuju da koronavirus ima sve veći negativan utjecaj na domaće gospodarstvo, a najpogođenije su mikro tvrtke. Čak 95 anketiranih tvrtki prijavljuje pad prometa, s tim da ih 28 posto ima pad od 100 posto. Tri četvrtine (74 posto) prijavilo je pad proizvodnje, od čega petina (21 posto) ima stopostotni pad, stoji u priopćenju HGK. > Opširnije

12:43 Brojni kamioni iz Luke Rijeka koji prenose robu za Zagreb i Rijeku zapeli su na autocesti koja je zatvorena za teretni promet zbog snijega i jakog vjetra. > Opširnije

12:30 Korona je stigla i u splitski Zavod za hitnu medicinu: jedan tehničar u dojavi pozitivan je na virus. Simptome je osjetio prije dva dana, imao je laganu temperaturu. > Opširnije

12:29 Novooboljela osoba na zadarskom području je zdravstveni radnik iz Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu, doznaje se u srijedu u Županijskom stožeru civilne zaštite. > Opširnije

12:26 Za područja Murtera i Betine je proglašena karantena. "Epidemiolozi smatraju da je to najbolja mjera jer postoji velika sumnja u lokalnu transmisiju virusa"

"Stožer Šibensko-kninske županije napravio je sve moguće predradnje, konzultacije i radnje kako bi se otok Murter, a to se prvenstveno odnosi na naselja Murter i Betina, stavio pod mjere karantene, sve s ciljem zaštite zdravlja stanovnika otoka Murtera. Prema tome, u naselja Murter i Betina se neće moći ući, kao ni izaći iz njih, osim hitnih slučajeva i hitnih službi“, poručio je župan šibensko - kninski Goran Pauk. Na cestama su postavljene trake za bušenje guma. > Opširnije

12:20 Na području Splitsko-dalmatinske županije je ukupno 31 zaraženi, od toga je 18 u Gradu Splitu.

12:08 Murter i Betina su crvena zona, javlja HRT. Policija ne pušta nikoga ni unutra ni van. Osam je pozitivnih, još 30 ima simptome, tvrdi načelnik. Tamo se nalazi ukupno oko 2500 ljudi, objavljeno je u Dnevniku HRT-a. Na presici šibensko-kninskog stožera doktorica je kazala kako je 67 osoba u samoizolaciji te da im se pet osoba javilo da ima simptome.

12:07 Prema današnjem izvješću Stožera civilne zaštite Istarske županije, od 19 uzorka brisa s područja Istarske županije, koji su dostavljeni u Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", tri su pozitivna. U sva tri slučaja radi se o poznatom kontaktu već pozitivnih osoba. Broj oboljelih u Istri je sada, dakle, 35, plus 2 stranca i jedan preminuli, ugostitelj iz Brtonigle, javlja Glas Istre. Tako da sada popis izgleda ovako: Umag 11, Brtonigla 8, od kojih jedan preminuli, Pula 5, Novigrad 4, Poreč 3, Vodnjan 3, Labin 2, Rovinj 1 i Raša 1 zaraženi.

11:59 Kako je objavljeno na stranici Primorsko-goranske županije, dosad imaju 30 oboljelih te poručuju: "Ako se držimo propisanih mjera, imamo šansu zaustaviti zarazu koronavirusom." Župan Komadina gostovao je na Radiju Rijeka: "Na području naše županije, na sreću, za sada nemamo značajniju uzlaznu krivulju broja oboljelih od koronavirusa, a ako se svi budemo pridržavali preporučenih mjera, nepotrebnog kretanja i izbjegavanja socijalnih kontakata, imamo šansu da zaustavimo širenje zaraze.

Iznio je i aktualne podatke koji govore o ukupno 30 evidentiranih slučajeva, od kojih je 26 hospitalizirano, a samo je jedna osoba zbog nešto teže kliničke slike priključena na respirator. Do sada je jedna osoba izliječena, a i za drugu se uskoro očekuje potvrda da više nema prisutnosti zaraze.

11:54 Iz Zaboka stigao kamion sa zaštitnom opremom.

11:50 Specijalizant Vinogradske ima koronavirus, 164 zaposlenika u izolaciji. > Opširnije

11:37 Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić točno u podne će u programu Hrvatskog katoličkog radija predvoditi molitvu Očenaš, odazivajući se pozivu pape Franje na zajedničku molitvu protiv globalne pandemije koronavirusa. > Opširnije

11:10 Voditelj osječkog HZJZ-a: "Situacija je još uvijek pod kontrolom. Trudimo se, virus je takav kakav je. Ulazi polako svugdje, čujete što se događa u svijetu, a mi ga pokušavamo kontrolirati. Ovo što se dogodilo u bolnici uspjeli smo ipak ograničiti da se ne širi."

Šef osječke policije: "U posljednja 24 sata zaprimili smo 13 dojava o kršenju samoizolacije. Šest smo potvrdili. Nekoliko stotina osoba je stavljeno u izolaciju od jučer pa je ukupno 991 osoba u samoizolaciji. Jučer smo bili tolerantni i puštali ljude bez propusnica, danas nema toga više.

Postavili smo 200 kreveta za oboljele, imamo ih još u pripremi. Imamo poruku za građane: ovisi o vama hoće li se ti kreveti popuniti."

Doktor Zubčić: "Mi u ravnateljstvu slušamo struku. Svi koji su trebali biti testirani, testirani su i zasad su svi negativni. Dolaze u bolnicu i oni pacijenti koji nemaju jasnu epidemiološku anamnezu, to je jasno. Poslušat ćemo sve savjete oko toga što treba činiti nakon proboja virusa u bolnicu."

Upozorenje ugostiteljima: Znamo da otvarate zadnja vrata i da primate goste. Imamo dojave, prijave, izvide, nemojte dovesti u pitanje svoju djelatnost nakon što ovo sve prođe. Shvaćamo da ste vi ljudi koji ste uplaćivali poreze i prireze, smatramo vas u ovome partnerima.

10:55 Za 11 sati najavljena je press-konferencija osječkog stožera. Možete je pratiti na Indexu. Prvi se obraća župan Anušić. "Moramo represivnije krenuti. Neki šire paniku i šalju laže informacije. Imamo novozaraženih. Krećemo u uzlaznom smjeru. To je očekivano. Sve bitne službe imaju sustav pod kontrolom. Jasno je da će biti sve više oboljelih. Ali možemo pokušati spriječiti da ta brojka bude velika. Dobro da je prestala histerija oko kupovine namirnica. Moramo biti apsolutno pod kontrolom svih službi i slušati sve. Situacija u županiji još nije alarmantna. Ovo je situacija u kojoj se ni Hrvatska ni svijet nisu našli u zadnjih 200 godina. Kad usporedite Italiju i Španjolsku s Hrvatskom, mislim da radimo dobar posao", rekao je Anušić.

Profesorica Perić došla je iz noćne da bi iznijela podatke: "Dva smo bolesnika zaprimili, prošli su trijažu i epidemiološki podaci nisu govorili u prilog korone. Nisu rekli ništa, kasnije je utvrđeno da su zaraženi. Jedan je na respiratoru. Nažalost, ovakve i slične situacije u ovakvim epidemijama se događaju. Ostali bolesnici su relativno dobro. Jedan je na respiratoru i stabilno. Dakle, dva na respiratoru, ova gospođa koja je primljena jučer i ovaj pacijent od prije. 26 je pozitivnih u županiji. Neke ćemo možda tijekom dana pustiti kući."

10:54 Osječke tvornice Saponia i Kandit, obje u sastavu Mepas Grupe, odlučile su donirati osječkom KBC-u sredstva za nabavu respiratora / monitora vitalnih funkcija, priopćili su iz tvrtki.

10:50 Kaufland Hrvatska i Lidl Hrvatska zajednički su donirali ukupno milijun kuna hrvatskim bolnicama. > Opširnije

10:33 U Varaždinskoj županiji nema novooboljelih od koronavirusa. I dalje imamo 14 potvrda zaraze koronavirusom od čega je jedna izliječena, navode iz Stožera civilne zaštite Varaždinske županije. Također, javljaju da je kod 3 zaražene osobe koje su na liječenju u OBV dobiven prvi negativni bris.

10:27 Situacija s robnim prometom je stabilna, a trgovine su dobro opskrbljene, rekla je jutros ministrica poljoprivrede Marija Vučković u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada". "Promet robe ide, trgovine su opskrbljene, a u Ministarstvu poljoprivrede ustrojili smo dnevnu evidenciju o svim najznačajnijim proizvodima iz biljne i stočarske proizvodnje iz prehrambene industrije, tako da na dnevnoj bazi dobivamo podatke o zalihama, kako bismo vidjeli kojeg proizvoda možda manjka, stanje ambalaže, radne snage i repromaterijala", rekla je Vučković. > Opširnije

10:20 Ministar Beroš ide u Osijek. Kako je rečeno na press-konferenciji, tamo su otkrivena dva žarišta, jedno je u bolnici.

10:15 ZA 60 članova posade i 93 putnika broda Marko Polo u srijedu u podne završava 14-dnevna izolacija u kojoj su bili nakon što su prije dva tjedna u jeku koronavirusa u Italiji iz Ancone doplovili u Split, doznaje se u Jadroliniji. > Opširnije

10:15 Minutom šutnje za Anamariju, 15-godišnjakinju stradalu u nedjeljnom potresu u Zagrebu, Hrvatski sabor u srijedu je nastavio rad u  staroj Ininoj zgradi u Šubićevoj ulici, jer je saborska zgrada u potresu pretrpjela oštećenja. "Neka je Anamariji laka hrvatska zemlja", rekao je predsjednik sabora Gordan Jandroković.  > Sjednicu sabora pratite ovdje

10:07 Inicijativa Glas poduzetnika je nakon jučerašnjih objava mjera za pomoć gospodarstvu i naknadnih istupa u javnosti Ministra Horvata i mnogih relevantnih stručnjaka, danas ujutro službeno zatražila od premijera Andreja Plenkovića razrješenje Ministra Horvata i osnivanje Kriznog stožera za gospodarstvo. > Pročitajte što su napisali Plenkoviću

10:00 "Ma kome bi vi rezali?" - pitao je sinoć ministar. Evo popisa, ministre, prvo tebi. Pročitajte komentar Matije Babića

09:40 Ministar Vili Beroš kazao je kako su neki liječnici skrivali opremu da bi pokazali situaciju gorom nego što je. > Opširnije

09:15 Na konferenciji je rečeno kako su zaraženi hrvatski vojnici u Litvi.

09:00 U Hrvatskoj je evidentirano 36 novih slučajeva koronavirusa. Ukupno je zaraženo 418 osoba.

"Imamo 36 novopotvrđenih, ukupno 418 bolesnika. 39392 testiranja, na respiratoru 10 bolesnika. 7 u Zagrebu, 2 u Osijeku, 1 u Rijeci. Prosječna životna dobe na respiratoru je 61 godina", rekao je Beroš.

8:40 USKORO UŽIVO U 9 novi podaci o zaraženima, očekuje se par desetaka veći broj. > PRESICU MOŽETE PRATITI U OVOM ČLANKU

8:35 "U ovom trenutku na prilaznim cestama prema punktovima na ulazu Grada Split  znatno je smanjen intenzitet prometa i ne bilježimo veće gužve, niti zastoje. Danas smo imali puno bolju prometnu situaciju u odnosu na jučer ujutro. Danas očekujemo gužve od 14 do 17 sati na izlazima iz Splita i sutra ujutro između 06:30 i 08:30 sati prema Splitu. Ovim putem želimo se zahvaliti svim građanima i vozačima na suradnji. Sve građane molimo da se pridržavaju Odluke i ne napuštaju mjesta prebivališta ili stalnog boravišta, te da ne putuju bez valjanje propusnice", poručili su upravo iz splitske policije.

8:31 "Očekujemo par desetaka novooboljelih. Sad radimo testiranja i u Splitu, Rijeci i Osijeku. Tako je i veća dostupnost testiranja, a i širi se bolest u populaciji. Imamo novooboljele za koje ne možemo utvrditi izvor. Tako da je i sljedećih par tjedana za očekivati novooboljele", rekao je epidemiolog Kaić na N1 Televiziji jutros. "I privatno treba izbjegavati bliske kontakte", dodao je Kaić.

8:19 Hrvatska liječnička komora (HLK) jučer je zatražila od Nacionalnog kriznog stožera značajno povećanje ukupnog broja testiranih osoba u Hrvatskoj i proširenje kriterija HZJZ-a za testiranje slučajeva sumnjivih na COVID-19/SARS-CoV-2 infekciju. HLK je također pozvala cjelokupnu javnost, zdravstvenu i nezdravstvenu, na racionalno korištenje osobne zaštitne opreme, priopćili su jutros iz HLK. > Opširnije

8:10 Apel Grbe-Bujević: Osvijestite se! Ako idete u posjet baki, ona može umrijeti. > Opširnije

7:50 Maja Grba-Bujević, šefica Kriznog stožera ministarstva zdravstva jutros je u emisiji "U mreži prvog" najavila kako će danas vjerojatno još nekoliko osoba biti pušteno kući te službeno proglašeno izliječeno. "Silno veseli da je 16 ljudi potpuno izliječeno ići kući. Danas će ih biti još", rekla je.

7:44 U jednom splitskom Domu zdravlja bio je zaraženi koronom, 6 djelatnica u izolaciji. > Opširnije

7:34 Splitska policija izvijestila je rano jutros kako su opet gužve na ulazima u Split. > Opširnije

7:18 HAK podsjeća da je Stožer civilne zaštite donio odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj uz iznimke poput opskrbe, dnevnih migracija zaposlenih u bitnim službama, hitne medicinske skrbi i slično.

Na A6 čvoru Kikovica u smjeru Zagreba vozi se jednim prometnim trakom zbog provođenja evidencije o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj. Za sav promet zatvoreni su čvorovi Oštrovica i Vrata i državna cesta između čvorova Lučice i Kikovica (DC3) u smjeru Rijeke zatvorena je za promet radi provođenja kontrole na čvoru Kikovica

7:10 Zdravko Marić gostovao je u RTL Direktu gdje je govorio o gospodarskim mjerama kojima bi se ublažio efekt krize zbog pandemije koronavirusa. > Opširnije

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više

 

Pročitajte više