KORONAVIRUS

Liječnik iz Istre napravio web stranicu za procjenu rizika od koronavirusa

Foto: Index

LIJEČNIK specijalist hitne medicine iz Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije napravio je projekt koji će tijekom ove pandemije koronavirusa mnogima pomoći. Dr. Srđan Jerković napravio je web stranicu pregledajme.com da građanima pomogne u donošenju odluka o traženju odgovarajuće medicinske skrbi.

"Budući da medicinske ustanove i bolnice zbog epidemije COVID-19 uskoro mogu postati preplavljene novim slučajevima, ovo rješenje može pomoći u smanjenju opterećenja zdravstvenog sustava. Medicinsko osoblje se brzo preopterećuje. Liječnici su već zauzeti brigom o bolesnim ljudima i pod visokim su rizikom da se i sami zaraze. Potražnja za zdravstvenim uslugama je u porastu, pa je trijaža pacijenata više nego ikad važno sredstvo za usmjeravanje pacijenata o tome što im je činiti kad se ne osjećaju dobro. Pregledajme.com nije namijenjen dijagnozi ili liječenju bolesti ili drugih stanja, uključujući COVID-19, nego efikasnijoj trijaži bolesnika", rekao je za Index dr. Jerković.

Navodi kako su brojne lekcije naučene iz prošlih pandemija te su pokazale da pandemije ne samo da ubijaju, već i doprinose značajnom porastu broja umrlih od drugih stanja kojima su zdravstvene službe preopterećene, ne računajući i one koji traže "nepotrebnu" skrb.

Smislio način da pomogne građanima u pandemiji

Prema istraživanjima se pokazalo, ističe, da pandemije povećavaju pobolijevanje i smrtnost jer odvraćaju zdravstvene resurse od rutinske skrbi, smanjuju pristup rutinskoj njezi dok preusmjeravanje sredstava, medicinskih sredstava i osoblja dovode do smanjenja rutinske skrbi. Također se u pandemijama ograničava mogućnost pojedinca da putuju radi medicinske skrbi, povećava se broj "zabrinutih" koji traže nepotrebnu medicinsku njegu, povećana je stopa zaraze profesionalca koji pružaju skrb i povećava se nedostatak profesionalaca.

"Tijekom pandemije gripe u 2009. godini, veći porast prihvata pacijenata zbog gripe i upale pluća bio je povezan sa statistički značajnim porastom broja smrtnih slučajeva koji se mogu pripisati srčanom udaru i moždanom udaru (Rubinson i drugi, 2013.). Na vrhuncu teške pandemije gripe, gotovo 40% zdravstvenih radnika nije se pojavilo na poslu, jer su sami bili bolesni, trebali su brinuti o bolesnim članovima obitelji ili skrbiti o djeci", istaknuo je dr. Jerković.

Međutim, on je sad osmislio način kako da pomogne građanima u vrijeme ove teške pandemije.

"Imamo dva načina, prvo je to što imamo gotovo rješenje koje može pomoći pacijentima da brzo procijene svoj zdravstveni rizik i dobiju preporuke o sljedećim koracima, što uraditi, kome se i kako javiti. Drugo je brza i besplatna uspostava virtualnih ambulanti kako bi medicinsko osoblje bilo u doticaju s oboljelima, ali bez izravnog kontakta, primjerice ambulante obiteljskih liječnika i uspostava call centra", naveo je dr. Jerković.

Programer iz Pule izradio je algoritam za detekciju upale pluća izazvane koronavirusom iz obične rentgen slike pluća

Oba rješenja preporučuju WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) i ECDC (Europski centar za prevenciju bolesti).

Servis pregledajme.com, navodi, stalno unapređuju u njegovoj firmi Medicus te nadopunjavaju dodatnim mogućnostima.

"Sada je već dovoljno zreo da ga pokažemo i ustupimo svima na korištenje. Za 10-ak dana predstavit ćemo i online alat za procjenu rizika od COVID-19 zasnovan na službenim smjernicama utvrđenim od WHO-a i ECDC-a. Povezan sam i s domaćim, lokalnim stručnjacima koji se bave umjetnom inteligencijom. Programer iz Pule izradio je algoritam za detekciju upale pluća izazvane koronavirusom iz obične rentgenske slike pluća. Točnost je preko 92%, može biti i veća da imamo više primjera slika iz kojih algoritam uči. Spremni smo to rješenje ponuditi svima koji to žele besplatno", kazao je.

Inače, na stranici pregledajme.com pacijenti koji se ne osjećaju dobro mogu ukucati svoje simptome koje su dosad tražili preko Googlea i tako dobivali nerelevantne, zbunjujuće informacije te nisu znali što činiti.

"Pregledajme.com je web servis za provjeru simptoma na hrvatskom jeziku, baziran na umjetnoj inteligenciji, trenutno obuhvaća oko 700 najčešćih stanja i dijagnoza, preko 1250 različitih simptoma, može mu se pristupiti računalom ili pametnim telefonom, od 0 do 24. Brzo, besplatno, jednostavno i anonimno.

Kako radi pregledajme.com?

Nakon što korisnik unese svoje simptome, stranica pregledaj.me postavlja dodatna, jednostavna i relevantna pitanja te uspoređuje odgovore korisnika s tisućama sličnih slučajeva kako bi mu pomogao u pronalaženju mogućih uzroka i objašnjenja njegovih simptoma. Nakon provjere simptoma sustav u realnom vremenu izrađuje kompletno izvješće koje je moguće preuzeti u obliku PDF datoteke, prikazuje popis relevantnih stanja/dijagnoza koje bi mogle biti uzrok korisnikovih zdravstvenih tegoba, savjetuje korisnika koji su sljedeći koraci koje bi trebao poduzeti i na kraju ga usmjerava najbližem odgovarajućem kvalificiranom medicinskom profesionalcu, što je bazirano na rezultatima provjere simptoma i geolokaciji korisnika i davatelja zdravstvene usluge", kazao je dr. Jerković za Index.

Navodi kako će ovaj servis biti koristan za zajednicu jer će smanjiti broj ljudi koji nepotrebno traže liječenje, a smanjit će pobol i smrt pojedinaca koji su zaista ugroženi, kazao je.

"Sustav je u početku razvoja prije više od godine dana bio zamišljen za pružanje određenih komercijalnih usluga, ali izbijanjem epidemije odlučio sam ga prilagoditi i dati svima na besplatno korištenje. Sada je vrijeme međusobnog pomaganja i ovo je moj prilog zajednici", istaknuo je.

Pročitajte više