Rusija šalje ratne brodove kod Sirije, optužuje Tursku za smrt njihovih vojnika

Ilustracija: EPA

RUSIJA je danas objavila da uz sirijsku obalu šalje dva ratna broda naoružana krstarećim raketama te je optužila Ankaru za smrt 33 turska vojnika u sirijskoj regiji Idlib dan ranije.

Ruska crnomorska flota objavila je da šalje dva ratna broda s raketama Kalibr u blizinu sirijske obale.

Jučerašnja smrt 33 turska vojnika i ozljeđivanje njih još 32, što je objavio guverner turske granične provincije Hatay, povisio je broj turskih vojnika stradalih u regiji ovaj mjesec na 54.

Turska je u Siriju poslala tisuće vojnika i teško naoružanje, a predsjednik Tayyip Erdogan upozorava da će narediti ofenzivu na sirijske snage ako se ne povuku s turskih promatračkih položaja u regiji.

Rusija podržava predsjednika, a Turska pobunjenike

Iako Moskva i Ankara pokušavaju koordinirati svoje djelovanje u Siriji, Rusija u sukobu podržava sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, a Turska pobunjeničke snage koje se protive Damasku.

Jedan turski dužnosnik najavio je da Ankara u odgovoru na smrti vojnika više neće zaustavljati sirijske izbjeglice na putu prema Europi. Za smrt svojih snaga Turska optužuje zračni napad sirijske vlade.

Rusko ministarstvo obrane je pak objavilo kako su turske snage pogođene artiljerijskim napadom sirijskih snaga koje su pokušavale odbiti ofenzivu pobunjenika, prenosi novinska agencija RIA.

Turci nisu obavijestili Ruse o vojsci

U izvještaju se tvrdi kako Ankara nije obavijestila Moskvu o prisutnosti svojih vojnika na tom području, iako svakodnevno komunicira s ruskom vojskom.

Turske snage na terenu su stacionirane uz pobunjeničke borce, tvrdi rusko ministarstvo. Ruski ratni zrakoplovi nisu sudjelovali u tom napadu te je Moskva učinila sve što je mogla kad je dobila informaciju da su na terenu i Turci, dodaje ministarstvo.

To je uključivalo osiguravanje da sirijske snage zaustave artiljerijski napad kako bi Turska mogla evakuirati svoje mrtve i ozlijeđene.

Pročitajte više