KORONAVIRUS

WHO upozorava na veliku opasnost od koronavirusa. Otkazan vodeći sajam u Berlinu

Foto: EPA, Index

KORONAVIRUSOM se zarazilo još 327 osoba u kontinentalnoj Kini, što je najmanji broj u zadnjih više od mjesec dana, a još 44 osobe su umrle, priopćile su kineske zdravstvene vlasti. Tako se ukupan broj smrtnih slučajeva u kontinentalnoj Kini penje na 2788, navodi Državno povjerenstvo za zdravlje.

Koronavirus je ukupno u svijetu ubio najmanje 2800 ljudi, veliku većinu u kopnenoj Kini. Zaraza je prisutna na svim kontinentima osim na Antarktici. 

Južna Koreja je najveće žarište izvan Kine, s 2022 slučaja zaraze. 

U Italiji je 21 osoba preminula od koronavirusa.

Broj zaraženih porastao je danas u Italiji, SAD-u, Španjolskoj, Iraku i Iranu i drugim zemljama. Nizozemska i Island su prijavili prve slučajeve zaraze.

U međuvremenu su otkazani sajmovi, kako autosajam u Ženevi tako i jedan od najvećih sajmova oružja u Nürnbergu, pa i najveći turistički sajam u Berlinu.

Prerano je reći kolike će posljedice koronavirus imati na turizam i gospodarstva svijeta. No, ono što za sada znamo je da značajno utječe na burze diljem svijeta. Wall Street je imao najgori tjedan od ekonomske krize 2008. godine, a negativni trendovi se prelijevaju i na ostatak burzi diljem svijeta. 

Razvoj događaja mogli ste tijekom dana pratiti iz minute u minutu na Indexu:

22:25 Irak je prijavio nove zaražene, čime je broj zaraženih u toj zemlji porastao na ukupno 8.

22:20 Američka burza je imala najgori tjedan od ekonomske krize 2008. godine.

20:32 Google je otkazao svoj summit, Google News Initiative Global Summit, zbog koronavirusa. 

Trebao je trajati dva dana i održati se u Kaliforniji.

20:30 Još jedna osoba je oboljela u Velikoj Britaniji.

20:29 Izrael je potvrdio dva nova slučaja zaraze.

20:20 Kako javlja AFP, organizatori vodećeg i najvećeg sajma o turizmu, ITB-a, koji se održava u Berlinu, rekli su da je otkazan.

“Odgovorni smo za sigurnost i zdravlje naših gostiju, izlagača i zaposlenika. To shvaćamo jako ozbiljno. Teška srca javljamo da moramo otkazati sajam ITB Berlin 2020”, rekao je Christian Goke, predsjedavajući organizacijskog vijeća. Opširnije...

19:55 Porastao je broj zaraženih u Španjolskoj, zaražene su 34 osobe.

19:25 Raste broj zaraženih u Italiji. Zaraženo je 888 ljudi, umrla je 21 osoba. Pokrajina Lombardija zatražit će od vlade da preventivne mjere ostanu na snazi još najmanje tjedan dana. 

412 zaraženih nema simptome.

Prema službenim podacima objavljenima u petak ukupan broj zaraženih u Italiji porastao je na 888 u odnosu na 650 u četvrtak.  

Većina novih slučajeva zabilježena je u Lombardiji. 

"Lombardija će predložiti vladi da preventivne mjere ostanu na snazi još tjedan dana", rekao je Giulio Gallera, član regionalne vlade. 

19:20 Amazon je zaposlenicima poručio da ograniče putovanja samo na ona nužna.

19:00 U SAD-u je oboljelo 62 ljudi.

18:40 U Italiji je zaražena 821 osoba.

18:23 Kako javlja BBC, pozivajući se na izjave izvora iz zdravstvenog sustava, u Iranu je od koronavirusa umrlo 210 osoba. 

Ta je brojka pak značajno viša od 34 osobe, koje je potvrdio Iran. 

18:20 Rumunjska ortodoksna crkva je upozorila vjernike da ne ljube ikone u crkvi jer se tako širi koronavirus. 

Ipak, smiju ljubiti ikone u svojim domovima.

18:10 Kako javlja kineska novinska agencija Xinhua, bivši ambasador Irana u Vatikanu Hadi Khosroshahi preminuo je od zaraze koronavirusom. Informaciju prenosi i dio bliskoistočnih medija, ali još nije službeno potvrđena.

18:05 Glasnogovornik WHO-a Christian Lindmeier naglasio je i kako organizacija veoma pomno istražuje izvještaje o slučajevima ponovne zaraze. 

"Moramo pažljivo proučiti kako su provedeni ti testovi, kako je osoba pregledana, je li možda postojao previd da je osoba i dalje imala negdje virus u tijelu, je li ona ponovno zaražena drugim putem ili sredstvima", rekao je glasnogovornik. 

"Trenutno ne možemo reći je li moguće vraćanje virusa ili ponovna zaraza". 

"Općenito smo očekivali da će osoba koja je bila zaražena koronavirusom biti imuna barem neko vrijeme. No to je nešto što još ne znamo", zaključio je glasnogovornik. 

18:00 "Ključ za zaustavljanje koronavirusa je prekinuti lanac prijenosa", naglasio je šef WHO-a.

Iako je podigao razinu rizika, WHO još uvijek ne smatra da se radi o pandemiji.

Ta je organizacija u petak objavila izvješće u kojem kaže da svijet nije spreman provesti onakvu vrstu mjera koje su zauzdale epidemiju u Kini.

"To su jedine mjere za koje se do sada potvrdilo da prekidaju ili smanjuju na minimum lanac prijenosa kod ljudi", kaže se u izvješću.

"Ključno kod tih mjera je iznimno proaktivni nadzor kako bi se odmah detektirali slučajevi, vrlo brza dijagnoza i hitna izolacija, rigorozno praćenje i karantena bliskih kontakata i iznimno visok stupanj razumijevanja i prihvaćanja tih mjera kod stanovništva", pojašnjava se u tom tekstu.

WHO je ranije u petak objavio da se epidemija "širi" i može stići u većinu, ako ne i u sve države.

17:55 U SAD-u je sada zaražena 61 osoba.

17:50 Ministri zdravstva EU zemalja će sljedećeg petka održati sastanak zbog koronavirusa, javlja AFP.

17:35 Disneyland u Tokiju zatvoren je zbog koronavirusa.

17:15 Island je upravo potvrdio prvi slučaj koronavirusa. Radi se o muškarcu u 50-im godinama koji je nedavno bio na sjeveru Italije.

17:08 Nakon cijena dionica na Wall Streetu padaju dionice i na europskim burzama, javlja BBC. 

FTSE 100 indeks pao je za još 4,3 posto, odnosno 290 bodova. To mu je najgori rezultat od 2016. godine. 

17:00 Generalni direktor WHO-a je otkrio i kako se trenutno radi na dvadesetak cjepiva. 

“Radi se na više od dvadeset cjepiva na globalnoj razini, a nekoliko lijekova je na kliničkim testiranjima. Očekujemo prve rezultate za nekoliko tjedana”, dodao je.

16:55 Tedros je dodao kako su epidemiolozi WHO-a pobliže pratili situaciju te kako je zato došlo do promjene u procjeni.

Poručio je i kako se većina slučajeve može ispratiti do poznatog kontakta ili mjesta zaraze te za sada nema dokaza da se virus slobodno širi.

“Sve dok je tako, imamo šanse obuzdati ga”, rekao je.

16:45 Britansko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je smrt Britanca s kruzera Diamond Princess.

16:33 WHO je izdao najnovije procjene oko rizika i širenja koronavirusa diljem svijeta 

Prema novoj procjeni, rizik širenja i utjecaja koronavirusa je sada jako visok na globalnoj razini, rekao je generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

16:30 Bivši ekonomist Bijele kuće Kevin Hassett rekao je za CNN kako bi koronavirus sigurno mogao potaknuti recesiju u SAD-u.

16:22 U Iranu su zbog koronavirusa otkazane molitve petkom. Opširnije...

16:10 Djelatnik američke vlade koji je pomagao pri radu s evakuiranim Amerikancima iz Wuhana rekao je kako osoblje nije bilo dovoljno pripremljeno te kako su imali bliski kontakt s Amerikancima iz Wuhana, ali kako im je svejedno dopušteno da izađu iz karantene i vrate se doma. Dodaje i kako nisu dobili odgovarajuću opremu. Opširnije...

15:42 Dva hotela u UAE-u su u izolaciji, radi se o Crowne Plazi na otoku Yasu te o hotelu W u Abu Dhabiju.

15:40 Index Dow Jonesa je pao za još 800 bodova i nastavlja padati u najgorem tjednu za taj indeks od ekonomske krize 2008. godine. Pali su i S&P 500 te Nasdaq Composite.

15:35 Iranski parlament obustavlja zasjedanja zbog širenja koronavirusa.

15:30 Azerbajdžan je također objavio da je potvrdio prvi slučaj Covida-19. Radi se o ruskom državljaninu koji je u Azerbajdžan došao preko Irana. "Stavljen je u izolaciju", objavila je vlada u priopćenju.

Gruzija je objavila drugi potvrđeni slučaj zaraze, a radi se o Gruzijcu koji je nedavno boravio u Italiji.

Još 29 osoba je u izolaciji u toj zemlji i postoji velika mogućnost da su zaražene.

15:23 IWA OutdoorClassics 2020, jedan od većih sajmova oružja u svijetu, koji se trebao održati u Nürnbergu, otkazan je zbog koronavirusa.

NürnbergMesse je odlučio odgoditi IWA OutdoorClassics 2020 s planiranog datuma održavanja od 6. do 9. ožujka na datum koji još nije definiran.

“Nadamo se da razumijete ovu odluku. Cilj svakog sajma mora biti stvaranje posebnog iskustva za izlagače i posjetitelje te omogućiti širenje kontakata. Nažalost, to u ovim okolnostima nije moguće”, poručuje IWA.

15:16 Trgovci su počeli prodavati i valute blisko povezane s mogućom recesijom pa je australski dolar, uvelike oslonjen na rast kineskog i globalnog gospodarstva, potonuo jedan posto prema američkom imenjaku, na 65,04 američka centa, najnižu razinu u 11 godina.

"Virus je temeljito uzdrmao globalna tržišta", konstatira Marc-Andre Fongern iz Fongern Global Forexa.

15:12 Muškarac koji je zaražen u Nigeriji također je nedavno bio u Milanu. BBC piše da se radi o Talijanu koji radi u Nigeriji.

15:10 Meksiko je potvrdio prvi slučaj zaraze koronavirusom. Radi se o 35-godišnjaku koji je nedavno bio na sjeveru Italije.

14:55  BBC prenosi vijest Kyodo agencije kako je umro Britanac s kruzera Diamond Princess. Informaciju je potvrdilo japansko ministarstvo zdravstva, dok britanske službe još nemaju službene informacije. Radi se o šestom preminulom putniku s kruzera te prvom preminulom Britancu,

14:42 Stanje po državama

STRANICA Worldometers konstantno objavljuje nove podatke o slučajevima koronavirusa u svijetu. Izvukli smo broj slučajeva po državama te neke zanimljive grafove koje možete pogledati ispod tablice.

 

13:58 U Španjolskoj je potvrđeno 18 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

13:50 Japanska prefektura Hokkaido proglasila je izvanredno stanje, piše BBC.

13:42 Švicarski Blick javlja kako je još jedan novi slučaj zaraze u Švicarskoj potvrđen u Ženevi. Radi se o 55-godišnjem Talijanu koji se vratio s puta u Milanu i koji radi za jednu međunarodnu organizaciju u Ženevi.

Iz Švicarske stiže i jedna dobra vijest. 70-godišnjak iz Ticina koji je prvi poznati slučaj zaraze u Švicarskoj pušten je iz bolnice. Privatna klinika u kojoj je bio izvijestila je kako nitko od njihovih pacijenata niti zaposlenika nije bio u opasnosti ni u jednom trenu.

U ovom trenu je u Švicarskoj u karanteni oko 100 ljudi.

13:07 WHO poslao novo upozorenje oko koronavirusa. Njihov glasnogovornik rekao je kako bi koronavirus mogao doći u većinu svjetskih država, ako ne čak i u sve. Dosad je više od 50 zemalja prijavilo slučajeve zaraze koronavirusom.

12:57 Kako javlja La Repubblica, tijekom noći hospitalizirana je 51 osoba s područja Lodija u Lombardiji. Repubblica tvrdi kako je njih 17 na intenzivnoj njezi.

12:50 Dva južnoafrička člana posade Diamond Princessa zaražena su koronavirusom, potvrdilo je japansko ministarstvo zdravstva, prenosi BBC.

12:30 CNN piše kako ženevski salon posjeti oko 600 tisuća ljudi.

11:21 Otkazan je autoshow u Ženevi, javili su švicarski mediji. To je prvi put u 79 godina! Otkazana su i brojna druga javna događanja diljem Švicarske nakon što se broj slučajeva zaraze koronavirusom popeo na 15. U Zurichu je jutros potvrđen drugi slučaj.

11:07 Ansa je objavila kako je Papa otkazao službenu audijenciju koja je bila zakazana za popodne. No, jutros se pojavio na misi i pozdravio na kraju sve prisutne. Podsjetimo, Papa je jučer otkazao sudjelovanje na misi jer se "nije dobro osjećao", priopćila je Sveta Stolica.

11:00 Mate Rimac komentirao je na svom Facebook profilu odgađanje autoshowa u Ženevi.

10:54 Prvi slučaj koronavirusa potvrđen je u Walesu, što je 17. potvrđeni slučaj u Velikoj Britaniji. Radi se o pacijentu koji se vratio iz Italije.

10:32 U karanteni je mongolski predsjednik. Kako navode strane agencije, on i dužnosnici koji su s njim bili jučer u Kini iz mjera predostrožnosti su smješteni u 14-dnevnu karantenu. Predsjednik Battulga Khaltmaa jučer se sastao s kineskim predsjednikom u Pekingu.

10:20 U Zurichu je zabilježen drugi slučaj zaraze koronavirusom. Radi se o 45-godišnjaku, javlja Blick. Švicarska je otkazala brojne javne događaje zbog koronavirusa. U Švicarskoj je dosad zabilježeno 15 zaraženih, upravo je objavljeno na press konferenciji nadležnih službi.

9:00 U Kuvajtu su zabilježena još dva slučaja koronavirusa, piše Reuters. Sada je ukupno 45 slučajeva zaraze u Kuvajtu, a svi su ili putovali u Iran ili bili s ljudima koji su bili u Iranu.

08:23 Virus se sada proširio na više od 50 zemalja i teritorija izvan kopnene Kine. Izvan Kine je zaraženo 4400 ljudi, a najmanje 70 ljudi je umrlo.

08:20 Bjelorusija je potvrdila prvi slučaj zaraze koronavirusom u toj zemlji. 

07:50 Hong Kong sada ima 93 potvrđena slučaja zaraze koronavirusom. Posljednji pacijent je 89-godišnja žena s još jednom bolesti, poručile su vlasti. 

07:48 Južnoafrička republika će evakuirati 132 državljana iz kineskog Wuhana, poručili su iz vlade te zemlje. 

06:57 Novi Zeland je prijavio prvi slučaj zaraze koronavirusom. Zaražen je pacijent u 60-im godinama koji se vratio iz Irana, priopćilo je ministarstvo. 

256 novih slučajeva zaraze u Južnoj Koreji

Južna Koreja izvijestila je u petak o 256 novih slučajeva zaraze koronavirusom, pa se tako ukupan broj zaraženih u toj zemlji penje na 2022, objavio je Korejski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC).

Među novozaraženima, 182 su u gradu Daeguu, na jugoistoku zemlje, gdje je crkva iz koje se bolest počela širiti, navodi KCDC u priopćenju.

Od koronavirusa u zemlji je umrlo 13 ljudi i taj se broj nije mijenjao od četvrtka.

Koronavirus, koji se pojavio u Kini, brzo se proširio na više od 40 zemalja svijeta.

Prvi slučaj koronavirusa u Nigeriji

Prvi slučaj zaraze novim koronavirusom potvrđen je u četvrtak u Nigeriji, što je ujedno i prvi zaraženi u Africi južno od Sahare, priopćilo je u petak nigerijsko savezno ministarstvo zdravstva.

Ministarstvo je "potvrdilo jedan slučaj koronavirusa (Covid-19) u državi Lagos. Taj slučaj koji je potvrđen 27. veljače 2020. prvi je zabilježen u Nigeriji od početka epidemije", objavilo je ministarstvo na Twitteru.

Ministarstvo dodaje da je riječ o talijanskom državljaninu koji radi u Nigeriji kamo se 25. veljače vratio iz Milana.

Primljen je u bolnicu u Lagosu, "stanje mu je stabilno i nema težih simptoma", tvrdi ministarstvo.

Ovo je prvi potvrđeni slučaj zaraze u Africi južno od Sahare. Druga dva slučaja zabilježena su ovih dana u dvjema zemljama sjeverne Afrike.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više