Dow Jones zbog koronavirusa doživio najveći dnevni pad u povijesti

Foto: EPA

KAKO javlja CNN Business, zabrinutost ulagača zbog koronavirusa značajno je doprinijela padu dionica na američkim burzama. 

Indeks S&P 500 zabilježio je najgori dan na burzi od 18. kolovoza 2011. godine. Tri glavna američka indeksa su značajno pala.

Tržište dionica očekuje najgori tjedan od prošle ekonomske krize 2008. godine. 

CNBC dodaje kako je četvrtak 27. veljače najgori dan na Wall Streetu u posljednje dvije godine.

Dow doživio najveći pad u svojoj povijesti

Indeks Dow je pao 1191 bod, odnosno 4,4 posto, i to samo u jednom danu. To im je najveći pad u jednom danu u cijeloj povijesti poslovanja. 

S&P 500 indeks je pao za 4,4 posto i završio dan na ispod 3000 bodova. 

Nasdaq Composite je pao za 4,6 posto. 

Sva tri navedena indeksa očekuje najgori tjedan od 2008. godine i ekonomske krize.

Posljedice se prelijevaju i na ostala tržišta

No, čini se kako se posljedice pada glavnih indeksa na američkim tržištima polako prelijevaju i na ostala tržišta. Tako u Velikoj Britaniji FTSE 100 značajno pada prvi put od prosinca 2018. godine.

Do jutra će se vidjeti i posljedice na azijskim tržištima.

Udjeli se prodaju diljem svijeta tijekom cijelog tjedna dok investitori strahuju od posljedica koronavirusa na globalno gospodarstvo. 

U SAD-u su dionice provele cijeli dan u crvenoj zoni, a nije im pomoglo ni jačanje S&P-a i Nasdaqa do kojeg je kratko došlo tijekom dana. 

“Sve se promijenilo sa slučajevima u Italiji, a potom i u Kaliforniji”, rekao je Keith Buchanan, menadžer GLOBALT Investmenta. 

Zabrinutost oko koronavirusa u SAD-u se pojačala ovog tjedna jer je američki Centar za kontrolu bolesti objavio kako očekuje povećanje broja slučajeva. 

Tvrtke očekuju manje dobiti

Korporacije upozoravaju kako neće ostvariti procijenjenu zaradu u prvom kvartalu godine.

Microsoft je to objavio jučer, a Goldman Sachs je rekao kako procjenjuje da će američke tvrtke u 2020. godini generirati nula zarade. 

“Ono što najviše zabrinjava je to da vijesti zasad uopće nisu tako loše. Sada se radi o strahu od toga što bi moglo biti i to utječe na tržišta”, rekao je Buchanan.

Pročitajte više