KORONAVIRUS

Međimurac nema koronavirus, u izolaciji 68 osoba. Plenković odgovorio Sloveniji

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

U HRVATSKOJ su potvrđena tri slučaja koronavirusa. Dvojica pacijenata izolirana su u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu, a jedan u Rijeci.

Više osoba je sumnjivo i provode se testiranja. U 16 sati je održana presica Nacionalnog stožera civilne zaštite na kojoj je rečeno kako nema novih potvrđenih slučajeva zaraze, no da su u tijeku testiranja za 144 osobe. 

Razvoj događaja u svijetu iz minute u minutu pratite na ovom linku.

19:24 Županijska bolnica Čakovec poslala je priopćenje medijima kako je nalaz mlađeg muškarca u Međimurju kod kojega je postojala sumnja na koronavirus negativan.

"Prema nalazima testiranja pacijenta sa sumnjom na koronavirus obavještavamo javnost da je nalaz negativan te se pacijent otpušta kući. Ujedno vas obavještavamo da u Međimurskoj županiji za sada nema koronavirusa. Time je prekinut privremeni postupak protokola te je prednji (glavni) ulaz u bolnicu otvoren", navedeno je u priopćenju Županijske bolnice Čakovec.

19:09 Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je pojasnio koja je razlika situacije u Italiji i Hrvatskoj. U Italiji, naime, još uvijek nisu raščistili epidemiološku situaciju, objasnio je Capak te dodao kako oni nisu još našli tzv. nultog pacijenta, stoga i ne mogu identificirati s kim je ta osoba bila u kontaktu.

"U Italiji se dogodio jedan žarišni događaj kojega oni još nisu epidemiološki raščistili. Oni još nemaju prvi slučaj, ne znaju tko je to bio i gdje je sve bio.

Nekad može biti jako teško naći nultog pacijenta. Ono što se događa u Italiji je jedan eksponencijalni rast broja slučajeva. Gotovo je nevjerojatno kojom se brzinom to uspjelo proširiti, ali oni su uspjeli povezati da svi slučajevi imaju veze s Lombardijom. I oni kažu da su svi kasniji slučajevi na neki način povezani s time.

No, kažem, prvi slučaj nisu našli još i tko zna gdje je on sve bio i s kim je komunicirao. Oni su u petak još imali tri slučaja, u subotu su deklarirali 12 i u nedjelju su imali 122 slučaja. To je ogroman eksponencijalni rast. Mi zasad imamo ta tri slučaja, nitko ne može predvidjeti što će se događati, ali mi u svakom slučaju činimo sve - da što ranije otkrijemo sve slučajeve, da ih izoliramo da ne mogu širiti virus i da izoliramo njihove kontakte i pratimo ih", objasnio je Capak za N1. Opširnije...

18:30 Muškarac s riječkog područja u kojega je potvrđen koronavirus u bolnici je i dobrog je općeg stanja, očekuju se nalazi za još dvije osobe, a u Primorsko-goranskoj županiji pod nadzorom epidemiologa je oko 100 ljudi, rečeno je u četvrtak na konferenciji za novinare županijskog Stožera za zarazne bolesti.

Muškarac u riječkoj bolnici je dobrog općeg stanja, bez komplikacija, a laboratorijski nalazi očekuju se za dvije osobe za koje se sumnja da bi mogle biti zaražene. Glavni epidemiolog županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dobrica Rončević rekao je da se oboljeli muškarac vratio 21. veljače, za vikend, s rada u talijanskoj Parmi.

Nakon dva dana razvio je znakove bolesti te ga je ordinacija obiteljske medicine prepoznala kao potencijalno rizičan slučaj i hospitaliziran je, rekao je Rončević i dodao da je imao relativno blage respiratorne tegobe, simptome slične gripi, a opće stanje upućuje na respiratornu infekciju srednjeg intenziteta.

U Hrvatsku nije došao s područja dviju talijanskih regija koje su bile zahvaćene epidemijom, nego iz regije Emilia-Romagna, no i ta je regija u međuvremenu zahvaćena epidemijom. U tijeku su protuepidemijske mjere vezane za obradu osoba koje su bile s njim u kontaktu, a u sklopu toga hospitalizirana je jedna osoba.

17:49 Igor Rudan, jedan od najuspješnijih i najcitiranijih hrvatskih znanstvenika, član Kraljevskog društva u Edinburghu i pokretač Škole za 21. stoljeće, obratio se novinarima i komentirao pojavu koronavirusa.

"Panika je potpuno pretjerana. Ja nažalost ne mogu tvrditi da umrlih od ovoga neće biti, kao što ih uostalom ima i od gripe i od prometnih nesreća, ali razmjeri su druga stvar", rekao je Rudan. Opširnije...

17:30 Prvi potvrđeni slučajevi koronavirusa u Hrvatskoj izazvali su kriznu šopingmaniju pa su se po trgovačkim centrima počele prazniti police s dezinfekcijskim sredstvima, ali i trajnim proizvodima poput konzervi.

Da građani zaista posljednjih dana pojačano kupuju, kao što se moglo vidjeti iz objava fotografija praznih polica na društvenim mrežama, potvrdili su nam i iz najvećeg trgovačkog lanca - Konzuma. No, isto tako kažu da su im, unatoč povećanoj potražnji, skladišta dobro popunjena te da su svoje zaposlenike pripremili za ovu situaciju. Opširnije...

17:20 Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu je u petak 28. veljače u 10 sati trebao početi Dan otvorenih vrata na kojem će srednjoškolci moći saznati sve informacije o izmijenjenim uvjetima upisa te studijskim programima.To je odgođeno zbog koronavirusa.

17:00 Glavni direktor HUP-a Davor Majetić gostovao je na N1. Ističe da će hrvatsko gospodarstvo sigurno osjetiti posljedice zbog epidemije koronavirusa, ali i nastavlja kako je teško procijeniti kolike će posljedice biti.

"Sigurno će biti posljedica, već sada znamo da ćemo imati posljedica kao gospodarstvenici i zbog pojave virusa u Kini i Italiji. Sudbina je poslodavaca da vam stvari dolaze nenajavljeno i moramo se na to pripremiti", kazao je.

16:26 Premijer Andrej Plenković odgovorio je na optužbe iz Slovenije da Hrvatska pretjeranim graničnim kontrolama zbog koronavirusa šteti slovenskom gospodarstvu:

"Nisam to nešto osobno dramatično doživio, ne znam je li to bio zadnji tvit odlazeće Šarecove vlade. Ja sam se sjećao tvrdog schengenskog režima, tada je to bilo objašnjeno kao redovne schengenske kontrole. Ovaj put imamo stvarni razlog da povećamo budnost na granici. Ovo što radimo je dobro i za nas i Sloveniju. Pristupili smo mjerama za koje smatramo da su u ovom trenutku potrebne, te mirno i trezveno i bez panike radimo ono što treba i radit ćemo na zaštiti javnog zdravstva i zdravstvenoj sigurnosti naših građana", kaže Plenković.

16:05 Nacionalni stožer održava konferenciju za javnost s novim informacijama o koronavirusu u Hrvatskoj.

Ministar Beroš kazao je da se testiraju 144 uzorka. Ostali smo na broju od tri pozitivna uzorka. "Vjerujem da se neće znatno povećavati broj pozitivnih", kazao je ministar. U izolaciji se trenutačno nalazi 68 osoba, uključujući prva dva bolesnika i njih desetak u Rijeci, izvijestio je. 

Održan je i sastanak u Hrvatskoj gospodarskoj komori. "Mogu se očekivati problemi u poslovanju sa zemljama u kojima su žarišta virusa", rečeno je na presici.

Ministar Božinović kazao je da sve mjere koje se donose se donose na temelju struke, na temelju stručnih uputa od institucija poput Ministarstva zdravstva, infektivnih klinika i odjela. Komentirao je i napade Slovenije na Hrvatsku, kazavši kako ovo nisu dani na koje se trebaju slati takve poruke, posebno ne na dan kada se sastaju Milanović i Pahor. "Šarec nas je mogao pitati ako je trebao bilo kakve informacije i dobio bi informacije", kazao je Božinović.

"Iza svake naše mjere stoji struka i tako će biti ubuduće. Ne želim komentirati takve ocjene koje su neprimjerene kada govorimo o uobičajenom transportu granica. Ovdje se radi o eksternom šoku, da se Hrvatska pokušava tome suprotstaviti, da se zaraza širi na naš teritorij. Ovakve ocjene su neprimjerene, možda je to povezano s time što je Šarec ušao u visoku politiku s kritikama Hrvatske."

16:02 Filozofski fakultet u Zagrebu otkazao je Dane otvorenih vrata zbog koronavirusa. Dani otvorenih vrata, na kojima srednjoškolci mogu saznati sve informacije o izmijenjenim uvjetima upisa te studijskim programima, trebali su početi sutra u 10 sati.

15:50 Predsjednik Zoran Milanović i njegov slovenski kolega Borut Pahor komentirali su napade slovenske vlade na Hrvatsku oko koronavirusa. Opširnije...

15:30 Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović izvijestio je u četvrtak da u Istri nema nijedan registriran slučaj zaraze koronavirusom, dodavši kako se "situacija mijenja iz dana u dan s obzirom na to da se u susjednoj Italiji šire rizična područja".

14:22 "Pozivaju se svi koji organiziraju javna okupljanja da kontaktiraju stožer da bi se izvršila procjena postoji li rizik za posjetitelje koji dolaze na određeno okupljanje. Zasad ne postoji ideja da se ide u zabranu okupljanja", poručili su iz Stožera Primorsko-goranske županije.

14:15 Hrvatska obrtnička komora od Nacionalnog kriznog stožera traži hitnu uputu o postupanju za vozače koji su zadnja dva tjedna bili u sjevernoj Italiji te upozorava da prijevoznicima prijeti kriza ako se uskoro ne nađe model zdravstvenog nadzora koji će omogućiti slobodno kretanje vozača i funkcioniranje transportnog sektora. Kažu da je dio vozača tek upozoren da se javi epidemiologu, a da je dijelu vozača izrečena obveza samoizolacije, pri čemu se ne mogu slobodno kretati i izvršavati svoje radne obveze. Opširnije

13:55 Većina radnika Ericsson Nikole Tesle, gdje radi drugi zaraženi brat blizanac, vraća se sutra na posao, no dio ih ostaje u samoizolaciji. Iz tvrtke su izvijestili da je njihov oboljeli zaposlenik stabilno i oporavlja se. Opširnije

13:32 "U hrvatskom turizmu za sada ne osjećamo minuse zbog koronavirusa, ali je buking blago zaustavljen, što je bilo normalno i za očekivati", rekao je na sjednici vlade ministar turizma Gari Cappelli. Dodao je da se trenutno najveća otkazivanja događaju u segmentu poslovnog i kongresnog turizma za ožujak.

13:19 Plenković se ponovno javio o koronavirusu na Twitteru. 

12:29 Slovenska vlada napala je Hrvatsku zbog mjera uvedenih uslijed pojave koronavirusa. Opširnije

11:58 Kod mlađeg muškarca iz Međimurske županije postoji sumnja da je zaražen koronavirusom i čekaju se nalazi iz zagrebačke Klinike za infektivne bolesti, rečeno je u četvrtak na sjednici međimurskog županijskog Stožera civilne zaštite. Opširnije

10:43 Ministar Beroš na sjednici vlade iznosi što je poduzeto kako bi se spriječilo širenje koronavirusa. 

10:41 Kako doznajemo, jučer je dezinficirano novo krilo zgrade HEP-a u kojem radi drugi zaraženi brat blizanac, no stari dio zgrade je čišćen tek konvencionalnim načinom. Danas zaposlenici moraju normalno na posao, nakon što su jučer radili skraćeno do 14 sati. 

10:39 "Nemoguće je procijeniti efekte koronavirusa na proračun", rekao je ministar financija Zdravko Marić. 

"Turizam nije jedina gospodarska grana, sve su jednako važne, iako je turizam dodatno osjetljiv na globalne poremećaje. Ako ne dođe do značajnije eskalacije, naš turizam još ima dovoljno snage i otpornosti jer već dugo bilježimo pozitivne stope rasta. Pozitivno je to što se problem događa početkom godine i turizam se još nije zahuktao, nadamo se da će uskoro sve splasnuti. Nama sezona više manje počinje oko Uskrsa. Trebamo biti svjesni aktualnosti, činiti sve da se potencijalno negativni efekti maksimalno smanje. Imamo proračunsku zalihu koja je osigurana, koja pokriva izvanredne okolnosti. Ako i dođe do eskalacije, i to je moguće rješavati. Ne mogu spekulirati o iznosima, ali stabilizirali smo javne financije i stavili ih na održivu razinu", kazao je Marić, a prenosi N1.

10:23 Na početku sjednice vlade o situaciji s koronavirusom očitovao se premijer Andrej Plenković.

"Stožer civilne zaštite koordinira sve aktivnosti. Potvrđena su tri slučajeva ali javno-zdravstvena situacija je pod kontrolom. Još jedan apel našim sugrađanima da budu mirni i da ne idu u velike šopinge u kojima nestaju sve stvari s polica. Živite normalno, sve službe koje trebaju djelovat će djelovati. Hrvatska je prepoznala ovu situaciju na vrijeme. Mi ćemo, osobito gospodarski resori, ćemo imati na umu kako se nositi s ovom nepredvidivom situacijom, prvenstveno kako bismo minimizirali posljedice. Bit ćemo oprezni", rekao je premijer Plenković nakon što je prvo zahvalio na angažmanu oko koronavirusa ministrima Berošu i Božinoviću te svim nadležnim službama.

09:37 Opća bolnica Pula zabranila je posjete svim pacijentima koji leže na bolničkim odjelima. Odluka je donesena zbog prevencije mogućeg širenja koronavirusa, poručili su iz bolnice.

09:34 "Kad više nemaju temperaturu, onda ćemo, iako to nije uobičajeno, napraviti ipak još jedan bris i onda ako je negativan, mogu stvarno ići kući", pojasnila je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić kada će zaražene puštati iz izolacije.

09:31 "On je stigao 21.2., prije nego što su naše mjere uspostavljene", rekao je Božinović o prvom zaraženom.

09:30 "Svi su sportaši, koliko je meni poznato, smješteni u druge hotele. Mislim da to nije naročita tema", rekao je Božinović o iseljavanju sportaša s invaliditetom iz hotela na Sljemenu koji postaje karantena.

09:27 "Našu strategiju smo temeljili na procjeni rizika, spremni smo na sve scenarije. Po potrebi će se svi zdravstveni kapaciteti preusmjeriti na liječenje ovih stanja, ali vjerujem da do toga neće doći", rekao je Beroš.

09:17 "Molimo medije, jedne novine su objavile ispovijest žene koja je sva sretna ispričala da se vratila iz Venecije i da je nitko ništa nije pitao na granici. Ako netko napravi grešku, molimo medije da to ne naglašavaju. Tko radi taj i griješi. Ali molimo medije da to ne naglašavaju", rekao je šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

09:12 "Utvrdili smo sedam kontakata muškarca iz Rijeke, oni su stavljeni u nadzor. U njegovoj obitelji ima bolesnih, oni se testiraju", rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

09:10 Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić zahvalila je zaraženim blizancima što su istupili i umirili javnost zabrinutu zbog koronavirusa. 

09:08 "Tijekom popodneva ćemo ustanoviti još jednu infektivnu ambulantu u Klinici za infektivne bolesti", rekao je Beroš.

09:07 "Čuo sam se s njemačkim ministrom koji je jako zabrinut i traži zajedničko djelovanje." 

09:06 "U tijeku je testiranje za 131 osobu", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

09:05 "Sve službe rade u punom opsegu. Rade se pripreme za određivanje lokacije i prostora za izolaciju, odnosno karantenu, po svim županijama u slučaju da za tim bude potrebe. U 13 sati je sastanak u Hrvatskoj gospodarskoj komori, bit će prisutni predstavnici firmi i županija", govori Božinović.

09:03 Počela je presica. Prvi se javnosti obraća ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

08:51 Za 9 sati zakazana je nova presica Stožera civilne zaštite o koronavirusu. Moći ćete je pratiti uživo na Indexu.

08:22 Osamdesetak ljudi tražilo je testiranje na koronavirus u Rijeci.

08:08 Ponovljeni nalaz djevojke mladića koji je prvi zaražen koronavirusom u Hrvatskoj ponovno je negativan i otpuštena je iz bolnice, javlja N1.

07:05 Zaraženi blizanci su zajedno u sobi u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti. Javili su se i ispričali kako su shvatili da su zaraženi i kakve simptome imaju. 

"Nije mi na kraj pameti bilo da bih se mogao zaraziti. Čak i kad sam se vratio, i kada se počelo govoriti o širenju koronavirusa u Italiji, nisam mislio da bih mogao biti zaražen. Budimo realni, tko bi za sebe pomislio da je baš on taj prvi u zemlji koji će dobiti virus koji je globalna tema skoro dva mjeseca", rekao je za Jutarnji list prvi zaraženi koji se razbolio nakon boravka u Italiji. 

U ponedjeljak su obojica trebala na posao. Jedan radi od 7, a drugi ima klizno radno vrijeme, tako da se diže sat kasnije. "Otišao sam na posao u ponedjeljak, kao i svaki dan. U uredu je bilo oko sedam kolega. Bio je to sasvim običan dan. Oko 12 sati brat mi je poslao poruku kako se probudio s temperaturom 37,6 pa da nije otišao na posao", kazao je drugi brat. 

Na prvu su mislili kako se radi tek o običnoj temperaturi, no njihova se majka zabrinula pa su se javili liječnici obiteljske medicine koja ih je uputila na Zaraznu. Prvo je hospitaliziran brat koji je bio u Italiji. Kazao je da je po njega došlo sanitetsko vozilo s ljudima koji su bili odjeveni od glave do pete. Kroz smijeh su kazali kako je sve izgledalo černobilski. Ubrzo je hospitaliziran i drugi brat.

"E, onda je došlo poslijepodne. Brat u bolnici, a ja se počinjem čudno osjećati. Toplomjer, temperatura...37,4. Procedura opet ista. Sanitetsko vozilo, samo ovaj put drugi blizanac na putu za Zaraznu", ispričao je brat za Jutarnji i dodao da mu je nakon bratova slučaja odmah bilo jasno o čemu se radi.

"Ja, za razliku od brata, osjećam malo bolova u mišićima i zglobovima, ali ništa strašno. Temperatura mi je bila maksimalno 38, ali cijelo vrijeme je zapravo oko 37", rekao je. 

Braća su rekla kako u Klinici za infektivne bolesti imaju svu potrebnu njegu, a prvi zaraženi je kazao da osjeća nelagodu što je donio koronavirus u Hrvatsku. 

07:00 U Rijeci je na koronavirus testirana još jedna osoba, pretpostavlja se da je riječ o kćeri oboljelog iz Rijeke. Jedan je nalaz granični, ujutro će tražiti novi uzorak za potvrdu. U Hrvatskoj se trenutačno testira 10 uzoraka, a 10 je u najavi i tijekom noći će stići u Zagreb, otkrila je u Dnevniku HRT-a Maja Grba Bujević, načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva.

Potvrđen i treći slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, hotel na Sljemenu postao karantena

Hotel Tomislavov dom i apartmani Snježna kraljica postali su jučer poslijepodne karantena za oboljele od koronavirusa.

>> Hotel na Sljemenu postaje karantena, izbacili sportaše s invaliditetom

U Hrvatskoj je jučer poslijepodne potvrđen i treći slučaj koronavirusa. Radi se o muškarcu koji radi u Italiji, a smješten je u Rijeci.

Naime, iz Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu danas su izvijestili kako je dokazan treći slučaj zaraze novim koronavirusom.

"Radi se o muškarcu koji radi u Parmi u Italiji. Smješten je u bolnici u Rijeci", objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

''Pacijent se očito zarazio u Italiji. Provedena je dijagnostika u Infektivnoj klinici. On će biti u izolaciji do ozdravljenja. Bolest je blagog tipa", kazao je za RTL Danas Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

I njegova kći ima temperaturu i stavljena je u izolaciju te će biti testirana. 

Jučer ujutro potvrđen je drugi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a riječ je o blizancu prvozaraženog. On radi u HEP-u, zbog čega su jučer tamo uvedene izvanredne mjere. Zatvoren je restoran, otkazani su sastanci, a zaposlenici su ranije išli kući. 

Prvi zaražen je njegov brat koji je s djevojkom dva dana prošloga tjedna proveo u Milanu. On radi u Ericssonu Nikoli Tesli, a radnici te kompanije do daljnjeg će raditi od kuće. Prvi test djevojke prvog zaraženog je negativan, no ponovit će se jer ona ima određene simptome. Putovali su autobusom, a iz Stožera civilne zaštite su rekli da se provjeravaju ostali putnici i svi s kojima je 26-godišnjak imao kontakt nakon povratka iz Italije.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više