Tri zaražena u Italiji potpuno izliječena eksperimentalnom terapijom

Foto: EPA

ITALIJA, u kojoj je dosad umrlo 12 ljudi u epidemiji koronavirusa, objavila je večeras da je u zemlji ukupno 424 osobe zaraženo, prema podacima Civilne zaštite koje prenose svjetske novinske agencije.

Novi podaci šefa Civilne zaštite Angela Borellija ne sadrže informacije o smrtnim ishodima, ali precizira da su tri pacijenta u potpunosti ozdravila.

Riječ je o tri pacijenta liječena u Rimu od početka veljače - par kineskih turista i jedan mladić koji se vratio iz Kine. To su bili prvi slučajevi koronavirusa u Italiji.

Lijekovi koji se koriste protiv virusa ebole

"Tri pacijenta koja su bila pozitivna na koronavirus su izliječena. To je poruka Talijanima da je bolest izlječiva", rekao je Francesco Vaia, direktor talijanske referentne bolnice za zarazne bolesti Spallanzani u Rimu.

Bolnica je u liječenju koristila antivirusnu eksperimentalnu terapiju, precizirao je. Liječnici su eksperimentirali s antiviralnim agensima i lijekovima koji se koriste protiv virusa ebole. 

Samo 36 oboljelih je na intenzivnoj njezi, istaknuo je Borelli.

Najpogođenija je Lombardija

Od petka je provedeno 9687 testiranja i manje od 4 posto je bilo pozitivno, navodi Civilna zaštita. Testirane su osobe sa simptomima i one koje su bile u kontaktu s pozitivnim osobama, precizirao je Borelli.

Najpogođenija je Lombardija, gospodarsko središte zemlje gdje ima 258 slučajeva oboljenja, među kojima prvi put i četvero djece (u dobi od 4 godine, dvoje 10-godišnjaka i jedan 15-godišnjak) koja imaju blage simptome.

Osamnaest karabinjera iz Codogna od srijede je u izolaciji zbog mjera opreza jer su bili na oproštajnom susretu s kolegom koji je zaražen. Codogno i devet gradova Veneta su pod karantenom nakon hospitalizacije 38-godišnjeg "nultog pacijenta", uz kojeg se povezuje većina slučajeva u Lombardiji.

U Venetu je zaražena 71 osoba i tamo je u petak zabilježen prvi smrtni slučaj te bolesti.

Situacija s koronavirusom u drugim europskim zemljama

Tri osobe izliječene su u Laciju i one nisu povezane s epidemijom na sjeveru zemlje.

U Francuskoj ima 18 oboljelih i dvije osobe su preminule. Osamnaesti slučaj je zabilježen u srijedu navečer, a radi se o supruzi pacijenta hospitaliziranog u Annecyju. Francuska je pozvala svoje državljane da odgode putovanja na sjever Italije, dok učenici koji se vraćaju iz Kine, Singapura, Južne Koreje i talijanskih Lombardije i Veneta ne smiju po povratku 14 dana izlaziti iz kuće.

U Grčkoj je u srijedu zabilježen prvi slučaj, a radi se o 38-godišnjoj ženi koja je nedavno putovala u sjevernu Italiju. Vlada je u srijedu usvojila odredbu koja predviđa privremenu zabranu kretanja u i iz zemalja zahvaćenih epidemijom, kao i zatvaranje škola i dvorana.

Nasumična testiranja

U Austriji su oboljeli jedna mlada žena koja je radila na recepciji hotela u Innsbrucku i njezin partner, nakon čega je u karantenu stavljeno 12 osoba koje su bile u bliskom kontaktu s njima. 

Norveška i Sjeverna Makedonija prijavile su prvi slučaj koronavirusa u svojim zemljama, a Švedska i Finska drugi.

Velika Britanija, u kojoj je 13 osoba pozitivno na Covid-19, počela je provoditi nasumična testiranja na pacijentima koji imaju simptome nalik gripi u sklopu sustava ranog uzbunjivanja u slučaju širenja epidemije. 

Pročitajte više