KORONAVIRUS

Muškarac iz Rijeke ima koronavirus. Njegova kći ima temperaturu, testiraju je

Foto: Robert Anic/PIXSELL

U HRVATSKOJ je danas potvrđen i treći slučaj koronavirusa. Radi se o muškarcu koji radi u Italiji, a smješten je u Rijeci.

Naime, iz Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu danas su izvijestili kako je dokazan treći slučaj zaraze novim koronavirusom.

"Radi se o muškarcu koji radi u Parmi u Italiji. Smješten je u bolnici u Rijeci", objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

''Pacijent se očito zarazio u Italiji. Provedena je dijagnostika u Infektivnoj klinici. On će biti u izolaciji do ozdravljenja. Bolest je blagog tipa", kazao je za RTL Danas Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Kći oboljelog ima temperaturu, ide na testiranje

Kako doznaje RTL, i njegova kći bit će testirana na koronavirus te ide u izolaciju.

"Mi već sad znamo da ima kćer kod kuće koja ima temperaturu. Poduzet će se sve što treba u ovom slučaju napraviti", potvrdio je Capak.

Ostali ukućani s kojima je pacijent bio u kontaktu bit će stavljeni pod epidemiološki nadzor.

"Takve osobe se trebaju izolirati koliko je to u kućnim uvjetima moguće. Kontakt s osobom koja je pod nadzorom treba izbjegavati."

Koronavirus u svijetu

Podsjetimo, od posljedica koronavirusa je dosad umrlo 2700 ljudi diljem svijeta. Najviše ih je umrlo u kontinentalnoj Kini.

Tamo je zabilježeno više od 80.000 oboljelih. Za sada su slučajevi koronavirusa zabilježeni na svim kontinentima, osim na Antarktici, javlja CNN.

Najviše slučajeva u Europi zabilježeno je u Italiji u kojoj je sada već 400 osoba oboljelo od virusa, a njih 12 je preminulo. 

Danas je zabilježen i prvi slučaj koronavirusa u Južnoj Americi, konkretno u Brazilu. 

Osim toga, neke su zemlje danas prijavile prve slučajeve koronavirusa. Među njima su Norveška, Finska i Sjeverna Makedonija. U gotovo svim slučajevima su oboljeli nedavno bili na sjeveru Italije. 

U slučaju Sjeverne Makedonije, iako njezino ime nije otkriveno, CNN javlja kako se radi o poznatoj dizajnerici koja je bila na milanskom Tjednu mode te je tamo oboljela.

Padaju burze, otkazuju se letovi, kupuje se hrana

Jučer je u Hrvatskoj potvrđen prvi slučaj koronavirusa. 

Prvi zaraženi je 26-godišnji mladić koji je prošlog tjedna tri dana boravio u Milanu sa svojom djevojkom. Mladić ima blage simptome i nalazi se u izolaciji u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Danas je otkriveno da je zaražen i mladićev brat blizanac, a potom je otkriven i slučaj muškarca iz Rijeke. 

Jučer je, nakon objave činjenice da je u Hrvatskoj jedna osoba zaražena, nastao kaos u brojnim trgovinama, u kojima su građani počeli kupovati sve što su stigli i gomilati zalihe. 

Tijekom dana su dužnosnici upozoravali kako tako nešto nije potrebno. 

No, zemlje u kojima je epidemija uzela maha poduzimaju razne mjere kako bi je zauzdale.

Iran je otkazao molitve petkom, diljem Italije i Francuske su otkazani zadnji dani karnevala. Brojne aviokompanije smanjuju broj letova za Milano, i to zbog smanjene potražnje. 

Osim toga, nakon objave da je jedna osoba zaražena u Brazilu, burze u toj zemlji su pale, a kako kažu američki trgovci, dolazi i do manjka kontejnera za transport budući da je velik dio njih ostao u Kini u kojoj je proizvodnja značajno smanjena. 

>> Javio se znanstvenik Igor Rudan, objasnio sve što treba znati o koronavirusu

>> Tri slučaja koronavirusa, znanstvenik umiruje: "Oprez je dovoljan"

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više