KORONAVIRUS

U Italiji od koronavirusa umrlo 12 ljudi, zaraza se širi Europom i SAD-om

Foto: EPA, Index

OD POSLJEDICA koronavirusa do sada je diljem svijeta preminulo 2770 ljudi. Do sada je od koronavirusa oboljelo 81.322 ljudi.

U susjednoj Italiji, drugoj zemlji na svijetu po broju oboljelih od koronavirusa, 12 je mrtvih i 400 potvrđenih slučajeva zaraze.

Zaraza se širi

U Italiji je za sada zaraženo 424 osobe, a taj broj će vjerojatno rasti.

Danas je zabilježen i prvi slučaj koronavirusa u Južnoj Americi, konkretno u Brazilu. 

Osim toga, neke su zemlje danas prijavile prve slučajeve koronavirusa. Među njima su Norveška, Finska i Sjeverna Makedonija. U gotovo svim slučajevima su oboljeli nedavno bili na sjeveru Italije. 

U slučaju Sjeverne Makedonije, iako njezino ime nije otkriveno, CNN javlja kako se radi o poznatoj dizajnerici koja je bila na milanskom Tjednu mode te je tamo oboljela.

U Francuskoj ima 18 oboljelih i dvije osobe su preminule. Osamnaesti slučaj je zabilježen u srijedu navečer, a radi se o supruzi pacijenta hospitaliziranog u Annecyju. Francuska je pozvala svoje državljane da odgode putovanja na sjever Italije, dok učenici koji se vraćaju iz Kine, Singapura, Južne Koreje i talijanskih Lombardije i Veneta ne smiju po povratku 14 dana izlaziti iz kuće.

U Grčkoj je u srijedu zabilježen prvi slučaj, a radi se o 38-godišnjoj ženi koja je nedavno putovala u sjevernu Italiju. Vlada je u srijedu usvojila odredbu koja predviđa privremenu zabranu kretanja u i iz zemalja zahvaćenih epidemijom, kao i zatvaranje škola i dvorana.

U Austriji su oboljeli jedna mlada žena koja je radila na recepciji hotela u Innsbrucku i njezin partner, nakon čega je u karantenu stavljeno 12 osoba koje su bile u bliskom kontaktu s njima. 

Velika Britanija, u kojoj je 13 osoba pozitivno na Covid-19, počela je provoditi nasumična testiranja na pacijentima koji imaju simptome nalik gripi u sklopu sustava ranog uzbunjivanja u slučaju širenja epidemije. 

Zemlje u kojima je epidemija uzela maha poduzimaju razne mjere kako bi je zauzdale.

Iran je otkazao molitve petkom, diljem Italije i Francuske su otkazani zadnji dani karnevala. Brojne aviokompanije smanjuju broj letova za Milano, i to zbog smanjene potražnje. 

Troje u Italiji izliječeno

Novi podaci šefa Civilne zaštite Angela Borellija ne sadrže informacije o smrtnim ishodima, ali precizira da su tri pacijenta u potpunosti ozdravila.

Riječ je o tri pacijenta liječena u Rimu od početka veljače - par kineskih turista i jedan mladić koji se vratio iz Kine. To su bili prvi slučajevi koronavirusa u Italiji.

"Tri pacijenta koja su bila pozitivna na koronavirus su izliječena. To je poruka Talijanima da je bolest izlječiva", rekao je Francesco Vaia, direktor talijanske referentne bolnice za zarazne bolesti Spallanzani u Rimu.

Bolnica je u liječenju koristila antivirusnu eksperimentalnu terapiju, precizirao je. Liječnici su eksperimentirali s antiviralnim agensima i lijekovima koji se koriste protiv virusa ebole. 

Samo 36 oboljelih je na intenzivnoj njezi, istaknuo je Borelli.

Stanje u Hrvatskoj pratite ovdje

Razvoj događaja u svijetu mogli ste tijekom dana pratiti iz minute u minutu na Indexu:

21:04 Iran otkazuje molitvu petkom zbog koronavirusa.

20:33 Irak je svojim građanima zabranio putovanja u Kinu, Iran, Tajland, Južnu Koreju, Japan i Singapur, a isto će uskoro napraviti i za Italiju, poručilo je njihovo ministarstvo.

20:20 U SAD-u je sada zaraženo 60 osoba.

20:10 Gruzijski državljanin koji je obolio od koronavirusa nedavno se vratio s puta iz Irana.

19:54 Nakon novih šest slučajeva zaraze koronavirusom, ministar zdravstva Jens Spahn je u srijedu upozorio na to da se Njemačka nalazi na početku epidemije.

"Mi se nalazimo na početku epidemije koronavirusom u Njemačkoj", rekao je ministar Spahn (Kršćansko-demokratska unija CDU) u Berlinu.

19:45 Porastao je broj zaraženih u Francuskoj. Sada ih je 18.

19:25 British Airways otkazuje desetke letova za Milano. Tvrde kako to rade zbog velikog pada potražnje.

19:17 Gruzija je potvrdila prvi slučaj zaraze koronavirusom.

19:00 U Italiji je zaraženo 400 ljudi.

18:57 Prvi slučaj koronavirusa potvrđen je i u Finskoj. Radi se o ženi koja je nedavno bila u Milanu.

18:55 Europski parlament objavio je kako odgađa stažiranja za stažiste iz Kine, Južne Koreje te sa sjevera Italije, područja najviše zahvaćenih koronavirusom.

18:20 Pakistan je upravo potvrdio i drugi slučaj zaraze, javlja CNN.

18:15 Predstavnici više razina vlasti u Bosni i Hercegovini, uključujući i medicinske djelatnike, u srijedu su sa zajedničkog sastanka održanog u Doboju poručili kako u toj zemlji nije zabilježen nijedan slučaj koronavirusa te da su vlasti spremne na pojavu ove zaraze. Opširnije...

18:11 SAD je upravo potvrdio kako je u toj zemlji zaraženo 59 osoba.

18:10 U Hrvatskoj je potvrđen treći slučaj koronavirusa. Opširnije...

18:05 Sjeverna Makedonija potvrdila je prvi slučaj zaraze koronavirusom, a riječ je o jednoj ženi koja se nedavno vratila kući iz Italije, objavio je u srijedu ministar zdravstva. Opširnije...

"Pacijentica je na testu bila pozitivna na koronavirus… Ona je prva pozitivna pacijentica u Sjevernoj Makedoniji na taj patogen", rekao je ministar Venko Filipče, dodajući da je njezino stanje stabilno.

18:00 Karneval u Nici je otkazao veliku završnicu i vatromet zbog straha od koronavirusa.

17:58 Iz američkog ministarstva zdravstva poručuju kako imaju zalihe maski za lice.

17:40 Popisu zemalja koje svojim građanima ne savjetuju odlazak u Italiju pridružila se i Rusija.

17:10 Prema informacijama bliskoistočnih medija, Pakistan je prijavio prvi slučaj zaraze koronavirusom.

16:50 Zaraženih ima na svim kontinentima osim Antarktike. 

16:42 Pojačana kontrola putnika zbog koronavirusa, koja je u Srbiji uvedena najprije u zračnim lukama, od danas se primjenjuje i na graničnim prijelazima za putnička i teretna vozila sa susjednim zemljama, objavili su srbijanski mediji.

U beogradskoj zračnoj luci putnici koji stižu pregledavaju se uz pomoć termalne kamere te će biti smješteni u karantenu svi oni za koje se sumnja da su zaraženi koronavirusom.

Na najvećem graničnom prijelazu s mađarskom, Horgošu, također su uvedene nove mjere kontrole putnika, javlja Radio televizija Srbije (RTS).

16:33 Delta Airlines privremeni smanjuje broj letova ka Južnoj Koreji.

16:25 42 Amerikanaca koji su bili na kruzeru Diamond Princess zaraženo je koronavirusom.

16:14 Troje Rusa s kruzera Diamond Princess pozitivno je na koronavirus.

16:00 U Srbiji nema zaraženih koronavirusom, ali poduzimamo sve neophodne mjere i opredijelili smo se za potpuno otvoren pristup pa će ministarstvo zdravstva dva puta dnevno objavljivati sve relevantne podatke o epidemiološkoj situaciji, priopćio je u srijedu srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić. Opširnije...

15:55 Papa će redovno održati misu povodom Pepelnice. Iako su na sjeveru Italije brojne mise otkazane, papinska će se održati.

15:45 Italija i Irska su trebale odigrati ragbi utakmicu. Nakon promatranja situacije zbog virusa, utakmica je odgođena.

15:23 Donald Trump danas će održati konferenciju za medije zbog koronavirusa. 

15:20 Hotel na španjolskim Tenerifima je pod djelomičnom karantenom nakon što je jedan Talijan koji je u njemu boravio obolio od koronavirusa. 

Osim njega, oboljela je i njegova partnerica te drugi par koji je putovao s njima. 

Gosti su zbunjeni oko toga gdje se po hotelu smiju kretati, dok neki od njih ostaju u sobama jer se ne žele zaraziti.

15:15 Slovenska liječnička komora ne slaže se s planom po kojemu bi se potencijalno zaraženi novim koronavirusom primali i obrađivali u domovima zdravlja, odnosno na urgentnim odjelima bolnica i stanicama hitne pomoći. Opširnije...

15:00 WHO je objavio da je prvi put broj novooboljelih veći izvan Kine nego u Kini. Opširnije

14:50 Slovenska liječnička komora ne slaže se s planom po kojemu bi se potencijalno zaraženi novim koronavirusom primali i obrađivali u domovima zdravlja, odnosno na urgentnim odjelima bolnica i stanicama hitne pomoći.

Prema prijedlogu ministarstva zdravstva, u Sloveniji bi se u slučaju pojave i širenja infekcije uspostavilo 55 takvih centara, gdje bi se izvodila trijaža i uzimali brisovi.

13:50 Nalazi testiranja na prisustvo koronavirusa za četiri osobe čiji su uzorci testirani u Bosni i Hercegovini su negativni, objavile su zdravstvene vlasti koje se pripremaju za pojavu zaraze ovoga opasnog virusa.

Sveučilišni klinički centar u Sarajevu izvijestio je kako su testovi pokazali da troje kineskih turista koji su jučer smješteni na odjelima tog centra nemaju koronavirus. Oni su imali blaže simptome prehlade, ali su zbog predostrožnosti zadržani u bolničkoj karanteni. Identični su nalazi i za vozača autobusa iz Tuzle koji se proteklog vikenda vratio iz Venecije.

Prema informacijama Županijskog kriznog stožera Tuzlanske županije, osoba čiji su brisevi jučer poslani na analizu ne boluje od bolesti izazvane ovim virusom. Radi se o vozaču autobusa koji je vozio školsku djecu na ekskurziju u Veneciju te se samoinicijativno javio liječnicima.

Tijekom jučerašnjeg dana u kućnu karantenu poslana su djeca iz Sarajeva i Gračanice, koja su boravila u sjevernom dijelu Italije proteklog tjedna.

U međuvremenu zdravstvene ustanove proširuju kapacitete za karantenu u nekoliko sredina kako bi bili pripravni za smještaj određenog broja pacijenata.

Zbog straha od širenja epidemije koronavirusa u Međunarodnoj zračnoj luci u Sarajevu od jutros je postavljen punkt sanitarne inspekcije za skeniranje putnika. Na toj lokaciji će se pregledavati putnici sa svih dolaznih letova, s posebnom pozornošću na putnike koji stižu iz Kine, Južne Koreje, Italije i Irana.

Na graničnim prijelazima s BiH također je pojačana provjera putnika.

13:37 Brazil je potvrdio slučaj zaraze koronavirusom u toj zemlji. Zaražen je 61-godišnjak koji je nedavno posjetio Italiju. Hospitaliziran je u bolnici u Sao Paolu.

12:55 Svjetska zdravstvena organizacija priopćila je da je prvi put na dnevnoj bazi zabilježeno više zaraženih koronavirusom izvan Kine nego u njoj.

12:49 Grčka je potvrdila prvi slučaj zaraze koronavirusom u toj zemlji. Zaražena je 38-godišnja žena koja je boravila na sjeveru Italije, rekao je Sotiris Tsiodras, predstavnik grčkog ministarstva zdravstva.

12:42 Od koronavirusa je umrla 12. osoba u Italiji. Riječ je, kako javlja La Repubblica, o 69-godišnjakinji iz grada Lodija u Lombardiji. Ona je ranije imala respiratorne bolesti. 

11:20 U Italiji je 357 zaraženih koronavirusom, javlja La Repubblica. Zaraza se pojavila u devet talijanskih regija. 

10:30 U Francuskoj jedna osoba umrla od zaraze koronavirusom. Radi se o prvom Francuzu koji je umro od koronavirusa. Imao je 60 godina, umro je u bolnici u Parizu. Zabilježena su i tri nova slučaja zaraze te se sada ukupan broj oboljelih u toj zemlji popeo na 17.

10:15 Petero maloljetnika zaraženo je koronavirusom u Italiji. Četvero ih je u Lombardiji i jedan u Venetu. U Lombardiji je dvoje hospitalizirano. Corriere ne navodi koje dvoje djece je u bolnici, navode da je u bolnici curica od 4 godine te da su zaražena dva 10-godišnjaka i jedan 15-godišnjak.

Talijanska turistica umrla je u austrijskom Bad Kleinkirchheim.

9:50 Južna Koreja potvrdila 115 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

9:20 Stephan Pusch, vijećnik njemačkog okruga Heinsberg, savjetovao je na Facebooku građanima da ne napuštaju svoje domove.

"Izbjegavajte gužve ako je moguće", kazao je. Nijemac zaražen koronavirusom u bolnici u Dusseldorfu i dalje je kritično.

9:15 Kineske vlasti su od početka izbijanja epidemije pritvorile 4.260 osoba zbog "kaznenih djela vezanih uz epidemiju".

Nadležne službe bavile su se s oko 22.000 kaznenih djela povezanih s epidemijom koronavirusa, a neki slučajevi uključivali su proizvodnju i prodaju nekvalitetnih maski za lice i zaštitnih materijala.

8:36 Nakon što su Hrvatska, Austrija i Švicarska u utorak izvijestile o prvim slučajevima koronavirusa koji je najvjerojatnije u svim slučajevima prenesen iz Italije, i Alžir i Brazil izvijestili su o prvim mogućim slučajevima prijenosa bolesti iz Italije.

U Alžiru je otkriven prvi slučaj koronavirusa kod Talijana koji je doputovao u zemlju 17. veljače i sada je u izolaciji. Prema alžirskom ministru zdravstva zdravstvenim vlastima naređeno je poduzimanje svih mjera predostrožnosti, prenio je Reuters.

8:09 Tri nova slučaja zaraze koronavirusom potvrđena su i u Tajlandu, čime je ukupni broj zaraženih u toj zemlji narastao na 40. 

Troje novozaraženih su tajlandski državljani i svi su članovi iste obitelji. Dvoje od njih, 65-godišnji muškarac i njegova supruga, vratili su se s japanskog Hokkaida. Treći pacijent je njihov unuk koji nije bio u Japanu.

8:03 Tajvan je potvrdio 32. slučaj koronavirusa, objavilo je tamošnje ministarstvo zdravstva. Pacijent ima 30 godina i strani je državljanin. 

7:57 Kako javlja jutros Corriere della Sera u Italiji je koronavirusom zaraženo prvo dijete. Radi se o djevojčici staroj 4 godine iz mjesta Castiglione d'Adda koje se nalazi u crvenoj zoni. Čini se kako je djevojčica virus pokupila u bolnici u Codognu kada je tamo bio hospitaliziran prvi poznati zaraženi u Italiji. Djevojčica ima blage simptome gripe.

7:32 U Italiji još nije identificiran nulti pacijent, ali je prvi. To je 38-godišnji muškarac kojemu je samo poznato ime - Mattia. 

On je zbog respiratornih problema bio hospitaliziran na odjelu intenzivne njege u Codognu, no sada se nalazi u bolnici San Matteo, 35 kilometara južno od Milana, rekao je glasnogovornik talijanske civilne zaštite za CNN. Dodao je da je trudna supruga muškarca također pozitivna na koronavirus te da je hospitalizirana, no da njeno stanje nije zabrinjavajuće. 

7:20 Škole i vrtići u njemačkom okrugu Heinsberg i dalje su zatvoreni. Muškarac iz tog područja u kritičnom je stanju zbog zaraze koronavirusom i nalazi se na intenzivnom odjelu.

"Supruga pacijenta također ima simptome virusne bolesti. Ona je trenutno stabilno. Čekamo rezultate pretraga kako bismo znali je li i ona zaražena koronavirusom“, priopćili su iz Ministarstva zdravstva pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija.

7:12 Japanski ministar zdravstva Katsunobu Kato priopćio je kako je 45 osoba kojima je dopušteno da se iskrcaju s kruzera Diamond Princess razvilo simptome zaraze usprkos tome što su prilikom testiranja bili negativni na koronavirus.

7:10 Američki vojnik stacioniran u Južnoj Koreji zarazio se koronavirusom.

7:00 Španjolska, Austrija, Hrvatska, Švicarska i Francuska prijavile su slučajeve zaraze koronavirusom koji su povezani s epidemijom u Lombardiji, Italija. Dva hotela u Europi su u svojevrsnoj karanteni zbog pojave koronavirusa u njihovom objektu.

6:39 Virus se u Južnoj Koreji proširio na vojsku. 18 južnokorejskih vojnika je zaraženo koronavirusom te su uvedene restrikcije vojnicima koje uključuju zabranu da napuštaju vojne baze.

Znatno skočio broj zaraženih u Južnoj Koreji, u Kini se nešto smanjio

Kinesko Nacionalno povjerenstvo za zdravstvo objavilo je u srijedu i da je u utorak od koronavirusa umrlo 52 ljudi, manje u odnosu na 71 smrtni slučaj dan prije.

Središnja pokrajina Hubei, gdje je epicentar epidemije, prijavila je 401 novi slučaj zaraze, manje u odnosu na 499 slučajeva dan prije.

Južna Koreja izvijestila je, pak, u srijedu o 169 novih slučajeva zaraze, više u odnosu na 60 dan prije, čime je ukupan broj zaraženih u zemlji porastao na 1.146.

Najviše novozaraženih, njih 134, zabilježeno je u četvrtom po veličini gradu Daegu, priopćio je Korejski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC).

Dosad je od koronavirusa u Južnoj Koreji umrlo 12 ljudi.

Kuvajt je, pak, prijavio dvije novozaražene osobe koje su se vratile iz Irana pa je njihov ukupan broj porastao na 11.

Iran nakon Kine bilježi najveći broj smrtnih slučajeva od koronavirusa, njih 15, dok je 90 ljudi zaraženo.

Prema podacima Reutersa, virus se iz Kine proširio na 30-ak zemalja svijeta, pri čemu je zabilježeno oko 40 smrtnih slučajeva, među ostalim, 11 u Italiji.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više