KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Rebro otkazalo operacije. Nalazi iz Rijeke negativni, novi sumnjivi slučajevi

Foto: Robert Anić/Pixsell

PRVI slučaj koronavirusa potvrđen je danas u Hrvatskoj. 

Radi se o 26-godišnjem Zagrepčaninu koji radi u tehnološkoj kompaniji Ericsson Nikola Tesla. U petak je bio na poslu. 

U Milanu je bio na nogometnoj utakmici Lige prvaka između Atalante i Valencije. Tamo se zaputio 19. veljače s djevojkom. Djevojka zaraženog muškarca još nije testirana.

"Riječ je o mlađem čovjeku, nalazi se u Klinici za infektivne bolesti 'Fran Mihaljević' u Zagrebu", potvrdio je premijer Andrej Plenković nakon sjednice Nacionalnog stožera civilne zaštite u zgradi vlade. 

U izolaciji u Zagrebu je pet osoba.

>> Koronavirus je stigao. Kako se sada ponašati?

Nalazi devetorice radnika koji su nakon povratka iz Italije hospitalizirani u riječkoj bolnici negativni su na koronavirus.

Jedna žena primljena je u koprivničku bolnicu zbog sumnje na zarazu koronavirusom, javlja ePodravina.hr. Stigla je iz Italije i trenutno se nalazi u izolaciji u Općoj bolnici Dr. Tomislav Bardek u Koprivnici. 

Žena iz Pule u dobi od 30 godina, koja je prije desetak dana bila u Milanu, javila se danas u pulsku Opću bolnicu s hunjavicom i temperaturom, a nakon pregleda i uzimanja brisa poslana je u kućnu izolaciju, gdje će biti dok ne bude poznat rezultat nalaza.

Sumnja se da su dvije osobe iz Krapinsko-zagorske županije koje su nedavno bile u Italiji zaražene koronavirusom.

>> RAZVOJ SITUACIJE TIJEKOM DANA:

21:03 U KBC-u Rijeka su dva nova pacijenta za koje se sumnja da imaju koronavirus. Oni su bili u Italiji, a njihovi nalazi se očekuju sutra. 

20:35 Tri osobe koje se nalaze u Klinici "Dr. Fran Mihaljević" su negativne na koronavirus, dok se rezultati testova za još dvije osobe čeka.

20:30 Sumnja se da su dvije osobe iz Krapinsko-zagorske županije koje su nedavno bile u Italiji zaražene koronavirusom, potvrdio je za Hinu krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

Riječ je o ocu i kćeri iz Krapinskih Toplica i za njih je spreman prihvat u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana.

Župan Kolar je dodao da će biti smješteni u posebnom dijelu bolnice i da će njihove briseve poslati na analizu u Infektivnu kliniku "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu.

20:08 Nalazi devetorice radnika koji su nakon povratka iz Italije hospitalizirani u riječkoj bolnici negativni su na koronavirus, doznaje se večeras iz Stožera za zarazne bolesti Primorsko-goranske županije.

Kako su naveli iz stožera, to je utvrđeno analizom uzoraka obavljenoj u zagrebačkoj Klinici za zarazne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Od devetorice radnika, samo je jedan imao simptome slične simptomima infekcije uzrokovane koronavirusom.

19:37 KBC Zagreb otkazao je sve operacije i obavljat će samo hitne slučajeve. Potvrdio je to pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor u KBC-u Zagreb Milivoj Novak za RTL. U drugim bolnicama sve je normalno i radi se po planu.

19:30 Načelnica Kriznog stožera Maja Grba-Bujević kazala je kako nalazi radnika iz Rijeke još nisu gotovi te da se trenutno testira 16 uzoraka, javlja N1.

"Na testiranju imamo još sedam uzoraka, uz ovih ranije navedenih devet. Pacijent kod kojeg je potvrđen koronavirus je mladić u dobrom zdravstvenom stanju s blagim simptomima prehlade, u 80 posto slučajeva koronavirus prolazi s blagim simptomima", rekla je Grba-Bujević i napomenula kako je u njegovom slučaju odmah krenula intenzivna epidemiološka potraga za svima s kojima je bio u kontaktu.

19:30 Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u utorak u Rimu nakon sastanka s kolegama iz regije da ne dolazi u obzir zatvaranje granica zbog koronavirusa te da je dogovoreno standardiziranje uputa za putovanja iz zemalja pogođenih epidemijom.

Talijanski ministar zdravstva Roberto Speranza u Rimu je s kolegama iz Hrvatske, Francuske, Švicarske, Slovenije i Austrije dogovorio zajedničke mjere protiv širenja koronavirusa.

"U ovom trenutku ne dolazi u obzir zatvaranje granica. To ne bi polučilo adekvatne rezultate", rekao je hrvatski ministar Vili Beroš novinarima po završetku sastanka.

Ministri su dogovorili standardiziranje uputa za putovanja iz zemalja pogođenih koronavirusom i redovito razmjenjivanje mjera koje se poduzimaju u svakoj zemlji.

Raspravljali su o potrebi otkazivanja velikih glazbenih i sportskih događaja.

"Odlučivat će se o svakom pojedinačnom slučaju na osnovu epidemiološke situacije i procjene svake pojedine zemlje", rekao je ministar Beroš.

Hrvatska je kao zemlja predsjedateljica Vijećem EU-a predložila "organiziranje redovitih sastanaka sve do okončanja ove situacije", istaknuo je Beroš.

Prijedlog su prihvatili i drugi ministri, a pozdravila ga je i povjerenica Europske komisije za zdravlje Stella Kyriakidou koja je sudjelovala na sastanku.

19:13 Zagrebom se širi panika, ljudi prazne dućane. Opširnije...

18:35 Epidemija koronavirusa ostavila je traga i na poštanskim djelatnostima.

Iz Kine i u Kinu i dalje nema zračnog prijevoza poštanskih pošiljki.

"Niti šaljemo pošiljke niti ih primamo. Ako i dođete u poštanski ured i želite poslati pošiljku u Kinu, reći će vam da to nije moguće jer ih jednostavno nemamo kako otpremiti. Takve pošiljke se ne primaju od 6. veljače. Sve pošiljke koje su stigle u Europu prije obustave zračnog prijevoza s Kinom (31. siječnja 2020.) su dostavljene, išle su svojim tokovima do primatelja. Više takvih pošiljki ne bi trebalo biti neisporučenih ako su izašle iz Kine prije obustave zračnog prijevoza", rekao je za HRT Krešimir Domjančić, voditelj Odjela za odnose s javnošću Hrvatske pošte.

Što s pošiljkama iz Italije?

"To će se sada vidjeti s obzirom da je koronavirus sada već u Hrvatskoj. U pošti je osnovan posebni tim koji će se time baviti. Zasad sve pošiljke u i iz Italije idu redovno, s obzirom na tvrdnju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i epidemiologa da virus ne može dugo preživjeti izvan tijela. Pratimo krizni stožer, s njima smo u svakodnevnom kontaktu. Ako dobijemo nekakve upute, po njima ćemo postupati", rekao je Domjančić.

18:25 Bandićeva zamjenica Olivera Majić i pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje hitnim situacijama Pavle Kalinić kažu kako unatoč pojavi koronavirusa nema mjesta panici. Opširnije...

18:18 Epidemiolozi trenutno identificiraju s kim je zaraženi mladić u Zagrebu bio u kontaktu.

18:15 Od sutra će se svaki dan, u 9 i 16 sati, održavati konferencija za medije o koronavirusu u Hrvatskoj s ciljem informiranja javnosti.

17:44 Nakon završetka sjednice Kriznog stožera za civilnu zaštitu Grada Zagreba sudionici su dali izjavu za medije.

Kazano je kako su razmotrili sve aktivnosti koje mogu napraviti. Za sutra je sazvan sastanak svih županijskih stožera civilne zaštite na kojima će biti dane sve informacije. Kako nije proglašena epidemija, rađene su simulacije što se može napraviti kako bi bili logistička potpora kriznom stožeru za koronavirus, javlja N1.

"Mi ne možemo nastupati samostalno, nego po uputama kriznog stožera", rečeno je.

"Napravit ćemo sve da život u Gradu Zagrebu normalno funkcionira", kazao je Pavle Kalinić.

17:14 Mostov zastupnik Nikola Grmoja je protekli vikend bio u Italiji, ne službeno, nego privatno, i ne u regijama gdje je potvrđena pojava koronavirusa.

"Po povratku sam se javio u Kliniku za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' gdje su mi rekli da nema rizika, jer sam bio na jugu Italije", kazao je Grmoja.

17:13 Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je najnovije podatke o koronavirusu.

Trenutni broj laboratorijski potvrđenih oboljelih od nCoV bolesti (COVID-19) u svijetu (izvor ECDC): 80.134

Trenutni broj umrlih od nCoV u svijetu (izvor ECDC): 2698

Trenutni broj oboljelih u Europi (EU/EEA i UK) (izvor ECDC): 276

Trenutni broj oboljelih u Hrvatskoj: 1

Do 24.2.2020. je laboratorijski obrađeno 24 osobe kod kojih je postavljena sumnja na bolest uzrokovanu nCoV i svi su bili negativni, tj. odbačena je sumnja na novi koronavirus. Tijekom 25.2.2020. provedeno je testiranje 7 uzoraka bolesnika kod kojih je postavljena sumnja na bolest uzrokovanu nCoV, od kojih je šest uzoraka bilo negativno na novi koronavirus. Dana 25.2.2020. potvrđen je prvi slučaj bolesti novog koronavirusa 2019 COVID-19 uzrokovanog infekcijom SARS-CoV-2.

Europske zemlje u kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom (izvor ECDC): Francuska, Njemačka, Finska, Italija, Španjolska, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Belgija i Rusija.

16:59 Danas su se zbog sumnje na koronavirus kod jednog svog igrača oglasili i iz Dinama.

"Po saznanju kako je supruga jednog od igrača prve momčadi GNK Dinamo tijekom vikenda boravila u Milanu u Italiji, liječnička služba preventivno je djelovala i uputila igrača i njegovu suprugu u bolnicu Fran Mihaljević. S obzirom na to da osobe ne pokazuju simptome zaraze koronavirusom, trenutno nisu provedena nikakva testiranja već su osobe upućene u kućnu karantenu čije trajanje ovisi o nadzoru i procjeni epidemiologa. Svim igračima upućena je preporuka izbjegavanja i odgode putovanja u pokrajine zahvaćene virusom.

Pravovremeno ćemo obavijestiti javnost o daljnjim događanjima", priopćili su iz Dinama.

16:52 U Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević održana je pressica.

16:40  Žena iz Pule u dobi od 30 godina, koja je prije desetak dana bila u Milanu, javila se u utorak u pulsku Opću bolnicu s hunjavicom i temperaturom, a nakon pregleda i uzimanja brisa poslana je u kućnu izolaciju, gdje će biti dok ne bude poznat rezultat nalaza, potvrdila je za Hinu ravnateljica te bolnice Irena Hrstić.   

"Radi se o klinički blagim simptomima. Žena je bila na pregledu zbog sumnje na koronavirus, uzeli su joj bris te je poslana kući, gdje će biti u izolaciji dok ne bude poznat nalaz. Klinički je dobro", rekla je ravnateljica Hrstić.

16:30 Ženska osoba primljena je u koprivničku bolnicu zbog sumnje na zarazu koronavirusom, javlja ePodravina.hr.

Rođena je 1970. godine, stigla je iz Italije i trenutno se nalazi u izolaciji u Općoj bolnici Dr. Tomislav Bardek u Koprivnici. Opširnije...

16:20 U Rijeci je noćas hospitalizirano devetero hrvatskih radnika koji su radili u Italiji zbog sumnje na koronavirus. Njihovi su uzorci trenutno na testiranju, a rezultati bi trebali biti poznati uskoro. Opširnije...
 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više