Zaraženi Zagrepčanin u petak bio na poslu, oglasili se iz Ericssona u kojem radi

Foto: Ericsson Nikola Tesla, Robert Anic/PIXSELL, Index

MLAĐI Zagrepčanin, prvi Hrvat s potvrđenom zarazom koronavirusom, radi u tehnološkoj kompaniji Ericsson Nikola Tesla.

Kako doznajemo, u petak je bio na poslu. 

U Milanu je bio na nogometnoj utakmici Lige prvaka između Atalante i Valencije. Tamo se zaputio 19. veljače s djevojkom.

Neki s kojima smo razgovarali rekli su da je već u petak pokazivao određene simptome, no to je pripisivao prehladi ili gripi. 

Iako se pojavljuju informacije kako su zaposlenici Ericssona poslani kući, neslužbeno smo doznali da to nije točno. Zaposlenici su navodno dobili uputu da ostanu na svojim mjestima, no neki su ipak samoinicijativno otišli s posla. Kasnije je ipak donesena odluka da zaposlenici odsad rade od kuće, a u tvrtku su stigli i epidemiolozi.

Ericsson potvrdio da je zaraženi muškarac njihov zaposlenik

Tijekom popodneva iz Ericssona su nam poslali priopćenje kojim potvrđuju da je zaraženi muškarac njihov zaposlenik. 

"Ericsson Nikola Tesla potvrđuje da je osoba koja je zaražena koronavirusom i koja se nalazi u bolnici Fran Mihaljević u Zagrebu zaposlenik kompanije. On je u srijedu 19.2.2020. bio na godišnjem odmoru u Milanu na nogometnoj utakmici. Zaposlenik je u petak bio na radnom mjestu u Zagrebu. Prema nama dostupnim informacijama od strane obitelji, u nedjelju 23.2.2020. zaprimljen je u bolnicu sa simptomima bolesti, a naknadno je utvrđena prisutnost koronavirusa.

U kompaniji je pokrenut postupak djelovanja predviđen za ovakve krizne situacije te smo u direktnom kontaktu sa stručnim tijelima i službama", poručili su za Index iz Ericssona Nikole Tesle.

Radnici do daljnjega rade od kuće

Zaposlenici Ericsson Nikola Tesla do daljnjega će raditi od kuće,

Riječ je o izvanrednoj situaciji, naša kompanija ima svoje protokole po kojima ćemo postupati te smo u kontaktu sa svim zaposlenicima, rekla je Hini direktorica marketinga u Ericssonu Snježana Bahtijari.

Dodala je kako je u tvrtku poslijepodne stigla epidemiološka služba radi daljeg postupanja, a javio im se i Ured za upravljanje hitnim situacijama Grada Zagreba.

Djevojka s kojom je bio u Milanu još nije testirana

Prema informacijama koje imamo, djevojka zaraženog muškarca još nije testirana.

Ona je 19. veljače objavila fotografiju ispred čuvene milanske katedrale, no danas ju je izbrisala.

Djevojka i svi ostali ljudi s kojima je zaraženi muškarac bio u kontaktu tek će biti testirani.

Podsjetimo, u 11.50 stigli su nalazi prema kojima je mlađi muškarac, čiji je identitet poznat Indexu, pozitivan na koronavirus.

"Riječ je o mlađem čovjeku, nalazi se u Klinici za infektivne bolesti 'Fran Mihaljević' u Zagrebu", potvrdio je premijer Andrej Plenković.

"On u ovom trenutku pokazuje blaže znakove bolesti i nadamo se da će tako i ostati. Međutim, ovim činom detekcije virusa u našem prostoru podižemo stupanj naše pripreme i obrane te mjera koje poduzimamo. Koncentrirat ćemo se na kontakte koje je mladić ostvario i postupati prema njima na adekvatan način", rekao je ministar Beroš na press konferenciji u vladi.

Pročitajte više