FOTO Šokantni prizori s Antarktike, ovakvo otapanje dosad nije viđeno

Foto: EarthObservatory.nasa.gov

DEVETODNEVNI toplinski val pogodio je sjeverni vrh Antarktike ovog mjeseca. Nove fotografije koje je objavila NASA otkrivaju da se u tom razdoblju petina snijega otopila na otoku Eagle, koji se nalazi u sklopu Antarktičkog poluotoka, piše CNN.

Fotografije prikazuju otok prije i poslije toplinskog vala koji ga je pogodio, pa su sad velike površne zemlje vidljive, a otapanje leda stvorilo je i vodena jezera.

Na Antarktici je ovog mjeseca zabilježena i rekordna temperatura od 18,2 Celzijevih stupnjeva, a u četiri tjedna otopilo se čak 10 centimetara snijega na otoku Eagle – što je oko 20 posto ukupne sezonske akumulacije snijega.

"Nisam nikad vidio da se jezera tako brzo kreiraju na Antarktici. To se moglo vidjeti na Aljasci i na Grenlandu, ali nije uobičajena pojava na Antarktici", kaže Mauri Pelto, geolog s Nichols Collegea u Massachusettsu.

Velika količina vode s Antarktičkog poluotoka slila se u ocean, a toplinski valovi su prošlog ljeta najviše doprinijeli otapanju leda i povećanju razine mora.

Savršeni uvjeti za toplinski val

Naglo otapanje leda, čak i tijekom ljeta, veoma je rijetko na Antarktici, koja je najhladnije mjesto na Zemlji.

Devetodnevni toplinski val je posljedica konstantno visokih temperatura, koje do 21. stoljeća nisu zabilježene na ovom kontinentu i nastao je kao posljedica globalnog rasta temperatura.

Ovog mjeseca visoki tlak iznad rta Horn, koji se nalazi u čileanskom arhipelagu Ognjena zemlja, omogućio je da se topli zrak nagomila i kreće. Sjeveroistok Antarktičkog poluotoka najčešće je zaštićen od visokih temperatura zbog jakih vjetrova koji tamo pušu, ali su oni sada bili neuobičajeno slabi i nisu mogli zaustaviti proboj toplog zraka.

Ledene kape Antarktike već se tope velikom brzinom zbog topline koja je zarobljena u atmosferi zbog zagađenja štetnim plinovima. Podizanje razine mora ugrožava milijune ljudi koje žive u priobalju, a Antarktika sadrži dovoljno leda da podigne razinu oceana za gotovo 61 metar, prema procjenama Svjetske meteorološke organizacije.

Pročitajte više