Koronavirus ubio još 4 osobe u Italiji. WHO poslao upozorenje cijelom svijetu

Foto: EPA, Index

JEDANAEST mrtvih i 325 zaraženih koronavirusom Italiju je tijekom vikenda i početkom tjedna učinilo jednim od najvećih žarišta ovog virusa na svijetu. Istovremeno, virus se i dalje širi Kinom.

U kontinentalnoj Kini u ponedjeljak je bilo 508 novopotvrđenih slučajeva zaraženih koronavirusom, objavilo je u utorak Nacionalno povjerenstvo za zdravstvo te zemlje, prema 409 slučajeva dan ranije. To je dosad 77.658 ukupno potvrđenih slučajeva u kontinentalnoj Kini.

Broj umrlih u kontinentalnoj Kini dosegnuo je 2663, što je za 71 više u odnosu na prethodni dan.

> Potvrđen koronavirus u Hrvatskoj

>> U riječkoj bolnici 9 Hrvata, radili u tvornici u Italiji u kojoj je 20 zaraženih

RAZVOJ DOGAĐAJA TIJEKOM DANA MOGLI STE PRATITI NA INDEXU

23:00 U Italiji je 325 zaraženih koronavirusom, javlja La Repubblica.

22:55 Američke vlasti su u utorak obznanile da očekuju širenje epidemije koronavirusa u Sjedinjenim Državama, pozivajući škole, tvrtke i lokalne vlasti da razmisle o mjerama opreza kao što je otkazivanje javnih događanja.

"Očekujemo širenje (epidemije) u zemlji", rekla je Nancy Messonnier, čelnica američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

"Nije pitanje hoće li se to dogoditi, nego kada će se dogoditi i koliko će se ljudi u ovoj zemlji ozbiljno razboljeti", dodala je.

Ove izjave u javnosti koje pozivaju na budnost više nego ranije, dolaze u času kada raste strah od pandemije ili epidemije svjetskih razmjera.

22:20 U Kuvajtu je potvrđeno devet slučajeva zaraze.

20:49 Koronavirus je odnio 11. žrtvu u Italiji. Radi se o 76-godišnjakinji iz Trevisa koja se liječila u tamošnjoj bolnici. 

20:25 Austrijske vlasti su stavile u karantenu hotel u austrijskom turističkom središtu Innsbrucku, glavnom gradu pokrajine Tirola, u središtu Alpa, gdje je radila talijanska recepcionerka zaražena koronavirusom, objavili su mediji.

Glasnogovornica tirolske vlade nije htjela otkriti gdje je Talijanka radila, ali austrijski mediji pišu da je riječ o Grand Hotelu Europa koji ima 108 soba, a smješten je u središtu grada.

"Nitko ne može ući ni izaći dok vlasti utvrđuju s kim je bila u kontaktu", rekla je glasnogovornica za agenciju France Presse, dodajući da je izoliran i stan u istom gradu u kojemu je djevojka živjela.

Talijanka i njezin partner, također Talijan, smješteni su u karantenu u gradskoj bolnici gdje im je dijagnosticiran novi koronavirus, rekao je Guenther Weiss, ravnatelj sveučilišne klinike za internu medicinu u Innsbrucku.

To su prva dva slučaja koronavirusa u zemlji.

19:25 Zemlje diljem svijeta moraju se pripremiti za izbijanje epidemije novog koronavirusa i biti spremne brzo reagirati kada on do njih stigne, izjavio je u utorak stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

"Razmišljajte kao da će se virus pojaviti sutra", rekao je dr. Bruce Aylward, šef zajedničke misije WHO-a i Kine.

"Ako ne razmišljate tako, nećete biti spremni", dodao je u izjavi novinarima u Ženevi nakon povratka iz Kine.

Aylward je nekoliko puta ponovio kako je važno educirati javnost o koronavirusu. "Budite organizirani, iskoristite vrijeme koje imate na raspolaganju jer će to sačuvati brojne živote", istaknuo je.

Aylward je rekao da je kineska "nevjerojatna mobilizacija" u suzbijanju virusa pokazala kako agresivna javnozdravstvena politika može suzbiti širenje bolesti.

"Kina zna kako sačuvati živote ljudi", naglasio je stručnjak WHO-a.

19:15 U Španjolskoj je u utorak zabilježen peti slučaj koronavirusa, no prvi u kontinentalnom dijelu zemlje, nakon što je oboljela jedna žena u Barceloni.

Žena (36) se prije nekoliko dana vratila iz sjeverne Italije, a pregledom je ustanovljeno da je pozitivna na virus Covid-19, izvijestile su novine La Vanguardia sa sjedištem u Barceloni. Ona je od 12. do 22. veljače boravila u Bergamu i Milanu.

Dosad su u Španjolskoj bili zabilježeni samo slučajevi na otocima i isključivo među strancima.

18:10 Veća skupina učenika i nastavnika iz Gračanice te jedan vozač autobusa koji su boravili prošloga tjedna na sjeveru Italije, gdje je epicentar koronavirusa, stavljeni su u kućnu izolaciju po odluci županijskih vlasti u Tuzli. 

Vozaču autobusa, koji se sam prijavio zdravstvenoj ustanovi nakon trodnevnog boravka u Veneciji zbog upale grla, uzet je bris i poslan na analizu u Sarajevo.

On je zajedno s djecom nakon toga poslan u kućnu izolaciju u trajanju od 14 dana, potvrdila je u utorak ministrica zdravstva Tuzlanske županije Dajana Čolić. 

18:00 U Sloveniji su do 16 sati u utorak testirane 44 osobe na novi koronavirus i svi su rezultati negativni, objavilo je na Twitteru slovensko ministarstvo zdravstva, a liječnička komora poziva na uspostavu mreže specijaliziranih ambulanti za testiranje i liječenje. 

U državi za sada nema nijednog pacijenta zaraženog koronavirusom, objavilo je Ministarstvo, a to su ranije potvrdile i dvije najveće bolničke ustanove u Sloveniji, ljubljanski i mariborski klinički centri.

17:20 Švicarske vlasti su izvijestile o prvoj osobi zaraženoj novim koronavirusom na teritoriju te zemlje, u blizini Italije.

Taj prvi slučaj je "potvrđen", rekla je za francusku novinsku agenciju France Presse glasnogovornica savezne zdravstvene službe. Opširnije informacije objavit će se predvečer.

Slučaj je otkriven u kantonu Ticino u kojemu je službeni jezik talijanski, uz granicu s Italijom, objavio je kanton na svojoj mrežnoj stranici.

Slučajevi zaraze virusom koji se pojavio u Kini već su zabilježeni u susjednim zemljama: Francuskoj, Njemačkoj, Austriji i Italiji.

16:06 Četvero hrvatskih državljana, članova posade na brodu Diamond Princess, nema simptome bolesti, kazali su za Index iz Ministarstva vanjskih poslova.

15:55 Ženska osoba primljena je u koprivničku bolnicu zbog sumnje na zarazu koronavirusom, javlja ePodravina.hr. Čekaju se rezultati testova.

15:50 Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) preporučuje povećan oprez i detaljnije informiranje prije puta u Italiju te izbjegavanje putovanja u regije Lombardija, Veneto, Emilia Romagna, Pijemont i Lazio. Opširnije...

15:42 U ljekarnama diljem zemlje vlada nestašica zaštitnih maski, a Index je doznao da se ne stignu proizvesti s obzirom na ogromnu potražnju nakon opće panike koja je zavladala zbog koronavirusa. 

Neki već iskorištavaju situaciju i pokušavaju zaraditi. Dobavljači koji se bave medicinskim materijalima i proizvodima ljekarnama nude maske po cijeni od 8 kuna. Podsjetimo, cijena maske je 17 lipa. Opširnije...

15:30 Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije objavio je na web stranicama preporuke za javnost za zaštitu od koronavirusa. Opširnije...

14:50 U Italiji je nestašica zaštitnih maski. Cijene na internetu idu i do deset eura po maski. Inače je cijena jedan eurocent. Opširnije

14:47 U Omanu potvrđena još dva slučaja zaraze koronavirusom.

14:40 Zastupnik iz Teherana, Mahmoud Sadeghi, pozitivan je na koronavirus. Ranije je potvrđeno da je zamjenik iranskog ministra zdravstva također obolio od koronavirusa.

14:30 Iračka vlada je zbog straha od epidemije koronavirusa produljila zabranu dolaska putnika iz: Kine, Irana, Tajlanda, Južne Koreje, Japana, Italije i Singapura.

14:27 U Bahreinu devet novih slučajeva zaraze koronavirusom.

14:25 Broj zaraženih u Italiji porastao je na 288, javlja La Repubblica. 

14:23 Najveća japanska reklamna agencija Dentsu Inc. priopćila je danas kako je jedan od zaposlenika u njenom sjedištu zaražen koronavirusom. Uputila je svoje zaposlenike koji rade u tom objektu da neko vrijeme ne dolaze na posao i da rade od kuće.

14:21 Nekoliko velikih južnokorejskih tvrtki objavilo je u utorak da je odlučilo svojim zaposlenicima dopustiti rad od kuće kao mjeru opreza potaknutu brzim širenjem koronavirusa u toj zemlji.

U Južnoj Koreji do sada je zabilježeno 977 potvrđenih slučajeva, a najveći broj evidentiran je u gradu Daeguu na jugoistoku zemlje i susjednoj pokrajini North Gyeongsang.

14:15 Turske vlasti stavile su u utorak u karantenu 132 putnika i posadu zrakoplova Turkish Airlines iz Irana zbog sumnje da bi neki od njih mogli biti nositelji novog koronavirusa.  

13:58 Četrnaestero djece iz Sarajeva stavljeno je u kućnu karantenu zbog predostrožnosti od koronavirusa nakon što su se vratili iz sjevernog dijela Italije, gdje su boravili tjedan dana, potvrdili su u utorak službeni izvori. Opširnije

13:50 Potvrđeno da su još dvije osobe zaražene u Iranu, broj oboljelih od koronavirusa u toj zemlji sada je 16.

13:45 Zatvorene su dvije škole u engleskoj grofoviji Cheshire nakon što su se učenici tih škola vratili sa skijanja u Italiji.

13:40 Prema posljednjim informacijama, u svijetu je od koronavirusa oboljelo 80.348 osoba, a umrlo 2707.

Broj potvrđenih slučajeva po zemljama:

Kina - 77.663

Južna Koreja – 977

Italija – 287

Japan – 160

Iran – 95

Singapur – 90

Hong Kong – 81

SAD – 53

Tajland – 37

Tajvan - 31

Australija – 22

Malezija – 22

Njemačka -16

Vijetnam – 16

Iran - 14

Britanija – 13

Francuska – 12

Kanada – 11

Makao – 10

Kuvajt – 8

Indija – 3

Španjolska – 3

Austrija – 2

Izrael – 2

Oman – 2

Rusija – 2

Afganistan -1

Hrvatska - 1

Belgija – 1

Egipat -1

Finska -1

Libanon -1

Nepal -1

Šri Lanka -1

Švedska -1

13:20 U Italiji 287 osoba zaraženo koronavirusom. Zabilježeni prvi slučajevi zaraze u Toskani, Južnom Tirolu i na Siciliji.

13:17 Trajekt koji će u srijedu na redovitoj liniji iz Ancone uploviti u splitsku gradsku luku dočekat će posebno opremljena hrvatska pomorska policija i sanitarni inspektor, doznaje se u utorak u Lučkoj upravi u Splitu.

13:15 Zamjenik iranskog ministra zdravstva pozitivan na koronavirus.

13:10 U Austriji potvrđena prva dva slučaja zaraze koronavirusom.

12:45 Potvrđen je jedan slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj.  

"Riječ je o mlađem čovjeku, nalazi se u Klinici za infektivne bolesti 'Fran Mihaljević' u Zagrebu", potvrdio je premijer Andrej Plenković nakon sjednice Nacionalnog stožera civilne zaštite u zgradi vlade.  

Kazao je da je hospitalizirani muškarac izoliran i da je u dobrom stanju. Opširnije

12:31 Talijanska televizija javlja kako su potvrđeni novi slučajevi zaraze te da je sada ukupno 283 zaraženih, što je 54 više nego jučer.

11:25 U Italiji je potvrđen 271 slučaj zaraze koronavirusom, javlja La Repubblica. 

11:07 Blokiran je hotel na Tenerifeu u Španjolskoj nakon što je talijanskom liječniku koji je tamo boravio potvrđena zaraza koronavirusom. Blizu tisuću gostiju hotela dobilo je uputu da ostanu u svojim sobama do dovršetka svih testova. Opširnije

11:02 Međunarodna zračna luka Zagreb uvela je mjere zaštite putnika i zaposlenika zbog koronavirusa. Opširnije

10:45 Južnokorejske zdravstvene vlasti u utorak su objavile kako planiraju testirati više od 200 tisuća članova vjerske zajednice, središta epidemije koronavirusa u toj državi koja broji 977 zaraženih, dok predsjednik Moon Jae-in ocjenjuje situaciju "jako teškom". Opširnije

10:41 La Repubblica javlja da je novih šestero zaraženih otkriveno u Venetu.

10:10 Ministar Beroš potvrdio nam je da će neke osobe čiji je nalaz jučer bio negativan ponovno testirati. Rezultati za 9 Hrvata koji su radili u talijanskoj tvornici bit će poznati oko 13-14 sati.

10:00 U Južnoj Koreji broj zaraženih narastao je na 977, a umrlih na 10, javlja CNN

9:25 Srpski Blic je upravo objavio kako je dvoje srpskih državljana zaraženo koronavirusom. Radi se o članovima posade s kruzera Diamond Princess.  Tanjug je objavio priopćenje ministra vanjskih poslova u kojemu se kaže kako je dvoje od  11 srpskih članova posade pozitivno na koronavirus.

Zaražene su osobe u dobi od 29 i 30 godina.

09:19 Više od 2400 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom i 37 smrti zabilježeno je izvan kopnene Kine.

09:01 Tajland je prijavio dva nova slučaja zaraze koronavirusom. 

08:51 Muškarac u Firenci se jučer popodne pojavio u bolnici Santa Maria Nuova. Tijekom noći je uzorak pokazao prisutnost koronavirusa. Drugi je novi slučaj turistica iz Bergama koji je bio na odmoru u Palermu. I njoj je testiranjem potvrđen koronavirus, a pokazivala je simptome gripe. U karantenu je stavljena i njena grupa prijatelja s kojima je bila u bliskom kontaktu. U Italiji je dosad 229 potvrđenih slučajeva smrtonosnog virusa, a sedmero ljudi je umrlo u toj zemlji. 

08:40 U Italiji su se pojavila dva nova slučaja koronavirusa, u Firenci i Palermu.

08:24 "Tijekom noći u KBC Rijeka smješteno je devet radnika koji su došli iz Italije. Njihovi nalazi poslani su u analizu i rezultati se očekuju danas. Jedan od njih pokazuje znakove bolesti", kaže Vili Beroš za N1.

U toj tvornici u Italiji dvadeset ljudi je zaraženo, dodao je ministar.

08:22 Nalazi svih sedam osoba čiji su uzorci noćas analizirani, negativni su na koronavirus, rekao je ministar Vili Beroš u razgovoru za N1

08:10 Rim je danas domaćin sastanka ministara zdravstva susjednih zemalja posvećenog suzbijanju koronavirusa na kojemu će se razmatrati koordinirani odgovor na epidemiju u sjevernoj Italiji.

Sastanak će okupiti ministre zdravstva Italije, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Francuske i Švicarske, priopćilo je talijansko ministarstvo zdravstva.

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn izjavio je u ponedjeljak da granice ne mogu zaustaviti virus.

Upitan bi li bilo moguće zatvoriti cijele gradove, kao što je Italija napravila u sjevernim regijama Lombardiji i Venetu, odgovorio je da je to teoretska opcija, ali da u ovoj fazi nije potrebna. 

"Ima mnogo međufaza od otkazivanja velikih događaja (...) do potpunog zatvaranja cijelih gradova", rekao je Spahn.

07:35 Koronavirus je prva prava "infodemija" na svijetu. Evo što to znači

07:30 Ministar Vili Beroš kazao je da očekuje da će i pet slučajeva koji su u fazi testiranja biti negativno. Iz Italije se javila dr. Nela Sršen i opisala kakvo je tamo stanje. Opširnije

06:55 Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u utorak da je u SAD-u koronavirus pod nadzorom i dodao kako burza, koja se u ponedjeljak rušila zbog straha od brzošireće bolesti, sad izgleda vrlo dobro.  

"Koronavirus je u SAD-u pod velikim nadzorom", objavio je na Twitteru Trump, koji se nalazi u posjetu Indiju.
"U kontaktu smo sa svima i svim relevantnim zemljama. CDC & World Health vrijedno su radili i bili pametni. Burza sad izgleda vrlo dobro!", rekao je.

06:50 Tijekom noći u Italiji nisu zabilježeni novi slučajevi zaraze. Broj zaraženih, kao i sinoć, iznosi 229 potvrđenih slučajeva. Broj mrtvih i dalje je na sedam.

06:45 U Japanu je od koronavirusa preminuo četvrti putnik s broda "Diamond Princess", objavila je televizija NHK dodavši kako je imao 80-ak godina. 
Japanski ministar zdravstva Katsunobu Kato izjavio je u utorak kako je, zbog koronavirusa i njegovog širenja u Japanu, još uvijek prerano govoriti o otkazivanju ljetnih Olimpijskih igara u Tokiju, koje počinju 24. srpnja.

Pojavila su se pitanja treba li Olimpijada biti premještena ili otkazana, a jedan od kandidata za gradonačelnika Londona izjavio je kako je London spreman ugostiti Igre ako bude potrebno.

Južna Koreja je pak prijavila 60 novih slučajeva koronavirusa, čime se povećao ukupni broj zaraženih u zemlji na 893, priopćio je u utorak Korejski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC).

06:40 U kontinentalnoj Kini u ponedjeljak je bilo 508 novopotvrđenih slučajeva zaraženih koronavirusom, u Japanu je umro četvrti putnik s broda "Diamond Princess", a Južna Koreja je prijavila novih 60 slučajeva zaraženih koronavirusom.

U kontinentalnoj Kini u ponedjeljak je bilo 508 novopotvrđenih slučajeva zaraženih koronavirusom, objavilo je u utorak Nacionalno povjerenstvo za zdravstvo te zemlje, prema 409 slučajeva dan ranije. To je dosad 77.658 ukupno potvrđenih slučajeva u kontinentalnoj Kini.

Broj umrlih u kontinentalnoj Kini dosegnuo je 2.663 osobe, što je više za 71 u odnosu na prethodni dan.
Središnja pokrajina Hubei, gdje je epicentar epidemije, prijavila je 68 novih smrtnih slučajeva, dok je u glavnom gradu pokrajine Wuhan umrlo 56 osoba.

Pročitajte više