Cijene dionica na Wall Streetu padaju s rekordnih razina

Ilustracija: EPA

NA WALL Streetu su u četvrtak cijene dionica skliznule s rekordnih razina jer su ulagače pokolebale vijesti o širenju koronavirusa izvan Kine, što bi moglo negativno utjecati na regionalna, ali i globalno gospodarstvo.

Dow Jones oslabio je 128 bodova ili 0,44 posto, na 29.219 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,38 posto, na 3.373 boda, a Nasdaq indeks 0,67 posto, na 9.750 bodova.

Novi slučajevi koronavirusa uznemirili ulagače

Nakon što su dan prije S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli nove najviše razine u povijesti, jučer su ulagače pokolebale vijesti o novim slučajevima koronavirusa izvan Kine.

Na kruzeru Diamond Princess, koji je u karanteni u Japanu, umrlo je dvoje putnika zaraženih tim virusom, dok je Južna Koreja potvrdila 31 novi slučaj koronavirusa, čime se broj zaraženih u toj zemlji popeo na 82.

Kineske vlasti objavile su, pak, da se virus širi lakše i brže nego što se prije procjenjivalo.

To je uznemirilo ulagače, unatoč vijestima o usporavanju širenja zaraze u Kini.

„Vlada nesigurnost u vezi koronavirusa. Postavljaju se pitanja hoće li se virus dalje širiti i koliko će utjecati na aktivnosti u globalnom gospodarstvu prije nego što se situacija stabilizira”, kaže Michael Sheldon, direktor u tvrtki RDM Financial Group.

Poticaji kineske vlade

Zahvaljujući poticajnim gospodarskim mjerama kineskih vlasti, boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima američkih kompanija i nadi ulagača da će se širenje koronavirusa uskoro zaustaviti, posljednjih su tjedana cijene dionica na Wall Streetu dosezale rekordne razine.

No jučer je dio ulagača, kaže Sheldon, odlučio povući zaradu s tržišta, a zbog toga se najviše pod pritiskom našao tehnološki sektor.

S&P 500 indeks tehnološkog sektora pao je 1 posto, pri čemu su cijene dionica Microsofta, Applea i Amazon.coma skliznule oko 1 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,27 posto, na 7.436 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,91 posto, na 13.664 boda, a pariški CAC 0,80 posto, na 6.062 boda.

Pročitajte više