Piše: T.J.D. | 19.02.2020. 22:41

Međunarodni monetarni fond: Dugovanje Argentine je neodrživo

MEĐUNARODNI monetarni fond (MMF) priopćio je danas kako su dugovi Argentine "neodrživi" i da će privatni kreditori morati dati značajan doprinos kako bi ova država Južne Amerike ponovno stala na svoje noge.

MMF-ova izjava uslijedila je nakon što su predstavnici te organizacije posjetili Argentinu na tjedan dana. Argentina se u zadnje vrijeme bori s dugovanjima i pokušava izbjeći vraćanje zajmova i obveznica od oko 100 milijardi dolara nakon teške recesije i visoke inflacije koje su pogodile tu zemlju prošle godine.

Iz MMF-a su rekli da će zbog naglog porasta javnog duga ovoj zemlji trebati "oštra rekonstrukcija rješavanja duga i značajan doprinos privatnih kreditora" kako bi se obnovila održivost dugovanja Argentine, javlja Reuters.

Vlasnici obveznica nervozni

Nova ljevičarska vlada traži podršku MMF-a i kongresa za svoju strategiju restrukturiranja duga od oko 100 milijardi dolara u nadi da će time spriječiti još jednu nadolazeću krizu. Argentina želi završiti pregovore o dugu s kreditorima do kraja ožujka.

Vlasnici obveznica već postaju nervozni jer argentinska vlada odugovlači s predstavljanjem ekonomskog plana koji bi uvjerljivo objasnio kako planira otplatiti dugove i opravdati rekonstrukciju, piše Financial Times.

Jedan od najvećih argentinskih vjerovnika, Fidelity, odbio je početkom veljače prihvatiti ponudu pokrajine Buenos Aires za odgodu plaćanja duga od 277 milijuna dolara.

 
NAJNOVIJE
NAJČITANIJE