Turskog filantropa oslobodili pa odmah izdali novi uhidbeni nalog

Screenshot: YouTube

TURSKI tužitelj izdao je danas uhidbeni nalog protiv slavnog pokrovitelja i filantropa Osmana Kavale u sklopu istrage o neuspjelom državnom udaru 2016., istog dana kad mu je izrečena oslobađajuća presuda u drugom procesu.

Moraju ga pustiti iz zatvora

U priopćenju stoji da je ured državnog odvjetnika Istanbula odredio pritvor za Kavalu u sklopu istrage o pokušaju državnog udara 15. srpnja 2016. godine.

Ta odluka bi mogla izazvati burne reakcije u Turskoj, a donesena je nakon što je drugi sud ranije danas oslobodio Kavalu na suđenju vezanom uz protuvladine prosvjede 2013.

Uz izrečenu oslobađajuću presudu sud je naredio da Kavala bude pušten iz zatvora u Silivri, blizu Istanbula, gdje je proveo više od dvije godine.

Njegovi pobornici su u šoku

Objava novog uhidbenog naloga šokirala je Kavaline pristaše okupljene u restoranu blizu zatvora. Nije poznato je li Kavala pušten pa ponovno pritvoren ili uopće nije ni napustio zatvor.

Nevladine organizacije i nekoliko država pozdravile su oslobađajuću presudu Kavali, a podizanje novog uhidbenog naloga moglo bi izazvati lavinu kritika.

Turska je redovito kritizirana zbog kršenja sloboda, posebice nakon neuspjela državnog udara na predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana 2016. godine.

Proces nakon kojeg je Kavala oslobođen smatra se simbolom pritisaka na civilno društvo pod Erdoganovim režimom.

Pročitajte više