Glavni državni odvjetnik je mason, a to je tek dio problema. Prijeti mu smjena?

Foto: FAH, Index, Pixabay

GLAVNI državni odvjetnik Dražen Jelenić je mason.

Prvo je to objavio Nacional, a tijekom dana je to priznao i sam Jelenić.

Kako nam je večeras službeno potvrđeno, vlada će se o tome očitovati sutra. 

Iz neslužbenog izvora bliskog vladi dodatno doznajemo da je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković danas već obavio razgovor s glavnim državnim odvjetnikom Jelenićem. 

Sve se to događa nakon što su objava dokumenata koji potvrđuju Jelenićevo članstvo u masonima, a onda i njegovo naknadno priznanje otvorili mnoga pitanja, a među njima i ono ključno - smije li Jelenić ostati glavni državni odvjetnik.

Jelenić je u današnjem priznanju naveo da je početkom ožujka 2018. pozvan pristupiti udruzi koja se bavi slobodnim zidarstvom kojoj tada nije bio na čelu Nikica Gabrić. Dodao je da je nakon što je primljen u udrugu građana Veliki Orijent sudjelovao na još jednom sastanku te udruge koju je, zajedno s još nekolicinom članova, napustio u listopadu te godine nakon što ju je preuzeo Nikica Gabrić.

Ukratko, Jelenić je priznao da je mason kao da to nije ništa posebno.

"Od kraja ožujka 2018. pa do danas, zbog brojnih poslovnih obveza ni na koji način ne sudjelujem niti u radu udruge Nikice Gabrića iz koje sam istupio, a niti u radu novoosnovane udruge’’, rekao je Jelenić.

>> Jelenić priznao da je mason

Polutajna organizacija u kojoj se polažu zakletve i preporučuje jedni druge. Je li Jelinić nekome dužan uslugu?

On, dakle, nije rekao da je istupio iz masonske lože (službeno registrirane kao udruga) u koju je prešao nakon što je, kako sam kaže, istupio iz one koju je preuzeo Gabrić, nego tek da "zbog brojnih poslovnih obveza ni na koji način ne sudjeluje u radu udruge iz koje je istupio, kao ni u radu novoosnovane udruge". Koliko je Jelenić doista sudjelovao u radu organizacija slobodnih zidara javnost može teško provjeriti, a iako je točno da se formalno radi o uredno registriranim udrugama građana, riječ je o organizacijama sa specifičnim ritualima i pravilima.

Na stranu sve teorije zavjere koje se vezuju uz njih, no jest riječ o polutajnoj organizaciji čija struktura i ciljevi nisu sasvim jasni, u kojoj članovi polažu zakletve, a u nju dolaze tako što ih drugi članovi preporučuju. Otvara se tako, između ostalog, pitanje tko je preporučio Jelenića i duguje li glavni državni odvjetnik nekome uslugu. Uz to, jedno od pravila masona je da jedni drugima pomažu. Sve to Jelenića stavlja u ozbiljan potencijalni sukob interesa.

>> Tko su ustvari masoni i trebamo li ih se bojati?

U masone ušao u ožujku 2018., samo mjesec dana kasnije postao glavni državni odvjetnik

Jelenić je u masone pristupio, kako je sam rekao, u ožujku 2018., a glavni državni odvjetnik postao je samo mjesec dana kasnije. Do tada je malo tko za njega znao.

Najnoviji je skandal, podsjetimo, izbio nakon što je Gabrić prijavio policiji da su mu urednici ekstremističkih medija dnevno.hr i 7Dnevno prijetili kako će javno otkriti njegovu vezu s masonima ne plati li njegova oftalmološka poliklinika oglašavanje kod njih.

>> Dnevno.hr: Od desničarskog ekstremizma i teorija zavjera do reketarenja

Jelenić je, prema vlastitom priznanju, usred vikenda došao osobno ispitati Nikicu Gabrića u DORH. Rekao je i da je o cijelom slučaju doznao od svog zamjenika Mladena Bajića kojem je Gabrić prijatelj, što je također potencijalno problematično, no to je neka sasvim druga priča. Nameće se pitanje izlazi li glavni državni odvjetnik i inače vikendom osobno ispitivati oštećenike u ne osobito visokoprofilnim slučajevima, poput ovog slučaja iznude. 

Osobni obračun s Gabrićem

Uz sve ono potencijalno sporno oko Jelenićevog djelovanja u masonima, on se danas upustio u osobni obračun s Gabrićem. 

Jelenić je u svom očitovanju, u kojem je priznao da je mason, Gabrića optužio da je "samo iz njemu znanih razloga pokušavao utjecati na njega te putem nadležnog državnog odvjetnika". To su prilično teške optužbe koje su, ako su istinite, trebale biti dio nekakvog službenog izvještaja, a ne dio prepucavanja priopćenjima.

Gabrić mu je večeras uzvratio. Kazao je da Jelenić ne govori istinu i da je bilo upravo suprotno. 

"Gospodin Jelenić je tražio jednu uslugu od mene, a ne ja od njega. Evo sad malo neka gospodin Jelenić čuje šta je pričao tu... Dakle, cijeli razgovor je snimljen, ne nezakonito, nego da mi ne mogu imputirati da sam ja nešto rekao ili vršio neki pritisak", navodi Gabrić.

Glavni državni odvjetnik je u vrlo neugodnoj situaciji. Hoće li ga sutra smijeniti?

Prema jednom izvoru, upravo se glavni državni odvjetnik jako bojao da ga netko od osumnjičenih ne prokaže kao masona.

Jelenić se tako, osim samog članstva u masonima, koje je samo po sebi problematično s obzirom na to da bi osoba na njegovoj funkciji trebala težiti neovisnosti, našao u krajnje neugodnoj situaciji u kojoj se javno prepucava s Gabrićem, šefom konkurentske masonske lože, koji je oštećenik u predmetu DORH-a i Jelenić ga je osobno ispitivao.

Da stvar bude još neugodnija za Jelenića, Gabrić je večeras u javnost iznio da je snimio telefonski poziv u kojem ga glavni državni odvjetnik traži uslugu. 

Zbroji li se sve to, ne čudi da je Bošnjaković već razgovarao s Jelenićem i da je vlada najavila da će se sutra očitovati o svemu, a sve bi moglo završiti i Jelenićevom smjenom. 

Što vi mislite? Recite nam u anketi!

 


*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa kako bismo smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost vlastitih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više