Glavni državni odvjetnik je mason. Evo zašto je to problem

Foto: Index/FaH

DRAŽEN JELENIĆ, glavni državni odvjetnik, pripada masoneriji, informacija je koja je ovih dana dospjela u medije. A upravo institucija koju vodi Jelenić, dakle Državno odvjetništvo, istražuje sumnje u iznudu liječnika Nikice Gabrića.

>> Nacional: Dražen Jelenić je mason

Kao što su mediji već pisali, Gabrić je prijavio policiji da su mu urednici ekstremističkih medija dnevno.hr i 7Dnevno prijetili kako će javno otkriti njegovu vezu s masonima ne plati li njegova oftalmološka poliklinika oglašavanje kod njih.

>> Dnevno.hr: Od desničarskog ekstremizma i teorija zavjera do reketarenja

DORH-ova suzdržanost

DORH je, navodno, u slučaju bio vrlo suzdržan, a prema navodima tjednika Nacional, Jelenić je "na više neformalnih sastanaka s ljudima iz policije iz nepoznatih razloga inzistirao na tome da se osumnjičene blaže tereti". Prema jednom izvoru, glavni državni odvjetnik jako se bojao da ga netko od osumnjičenih ne prokaže kao masona.

Na stranu cijela afera, istraga i njezin rasplet, pa i teorije zavjere često povezivane s masonima, zanimalo nas je smije li glavni državni odvjetnik sebi dopustiti članstvo u polutajnim organizacijama poput masonske, čiji ciljevi i struktura nisu sasvim jasni. Državni bi odvjetnici, naime, trebali težiti neovisnosti, a članstvo u bizarnim udrugama i organizacijama te sudjelovanje na kostimiranim balovima sigurno ne pridonosi njihovoj neutralnosti.

>> Tko su ustvari masoni i trebamo li ih se bojati?

Dalija Orešković: Jelenićevo članstvo u masonima uklapa se u sliku o nedostatku njegove čvrstine i stava

Odvjetnicu i bivšu šeficu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Daliju Orešković, pitali smo kako gleda na Jelenićevo članstvo u masonima. Smatra li da ono ugrožava njegovu poziciju?

"Glavni problem glavnog državnog odvjetnika je njegov kroničan nedostatak samosvijesti, čvrstine i stava. Ako je točan podatak da je član masonske lože, to se u potpunosti uklapa u tu sliku", započela je Orešković.

"Jedina pripadnost trebala bi biti instituciji koju vodi"

"Jedina pripadnost ljudi na takvim funkcijama trebala bi biti pripadnost instituciji koju vode kako bi maksimalno štitili neovisnost, nepristranost i vanjsku percepciju o neovisnosti i nepristranosti. U konkretnom slučaju tu nepristranost i taj dojam, jako bitan za očuvanje povjerenja u rad pravosuđa i državnog odvjetništva, Dražen Jelenić izgubio je u prvih nekoliko mjeseci svoga djelovanja i to kroz činjenicu da je odbacio kaznene prijave protiv članova grupe Borg, odnosno protiv predsjednika vlade i ministara koji su bili članovi grupe Borg te zato što je Tamaru Laptoš držao u statusu vršiteljice dužnosti ravnateljice USKOK-a šest mjeseci. Nije je smio držati u tom statusu. Pritom mu je glavno obrazloženje bilo to da vidi kako će njih dvoje kliknuti, a radi se o ljudima koji su prije toga de facto cijelo desetljeće radili na istom mjestu i po logici stvari su se dobro poznavali. Nažalost, svi njegovi konkretni potezi su u skladu s takvom slikom", smatra Orešković.

Što vi mislite? Recite nam u anketi!

 


*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa kako bismo smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost vlastitih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više