INAUGURACIJA MILANOVIĆA

VIDEO Zoran Milanović postao predsjednik, prisegnuo i obratio se javnosti

Foto: Index, EPA, Luka Stanzl, Sanjin Strukić/Pixsell

ZORAN MILANOVIĆ svečano je pred predsjednikom Ustavnoga suda Miroslavom Šeparovićem prisegnuo za 5. predsjednika Republike Hrvatske, obvezavši se na vjernost Ustavu.

"Prisežem svojom čašću da ću dužnost predsjednika Republike Hrvatske obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana. Kao hrvatski državni poglavar, držat ću se Ustava i zakona, brinuti se za poštovanje ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske, bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti, čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost Republike Hrvatske. Tako mi Bog pomogao", prisegnuo je Milanović na svečanosti u predsjedničkom Uredu na Pantovčaku, držeći ruku na Ustavu.

Potom je prisegu i potpisao, nakon čega se obratio javnosti.

Uslijedio je i domjenak za uzvanike, a zatim će Grabar-Kitarović i Milanović otići u Kabinet predsjednice Republike na primopredaju dužnosti.

Milanović će nakon toga kod glavnog ulaza Ureda ispratiti Grabar-Kitarović, koja odlazi s Pantovčaka.

Dužnost predsjednika Milanović počinje obnašati sutra, kada će potpisati i prve odluke o imenovanjima ljudi koji će biti dio njegovog Kabineta na Pantovčaku.

Za predstojnika Ureda predsjednika imenovat će Orsata Miljenića, koji je bio i voditelj njegove kampanje na predsjedničkim izborima; za glasnogovornika Nikolu Jelića, koji je glasnogovornik bio i u kampanji, a očekuje se i još nekoliko odluka o imenovanjima.

>> Inauguracija u slikama

Iz minute u minutu mogli ste pratiti na Indexu

13:21 Kolinda je napustila Pantovčak

12:50 Milanović i Kolinda povukli su se u Ured predsjednice.

12:25 Završena je inauguracija. Sad će biti koktel za uzvanike. U 13 sati sve će biti gotovo.

12:20 Klapa Sveti Juraj otpjevala je pjesmu Vice Vukova

12:11 Novi predsjednik obraća se javnosti

"Zahvala onima koji su ovaj posao i dužnost obavljali prije mene. Svima koji su dali maksimum od sebe... Izbori nisu metoda za pronalaženje istine. To je metoda za postizanje mirnog kompromisa između brojnih želja različitih ljudi. Većina birača može izglasati da ne postoji problem klimatskih promjena, ali to neće promijeniti istinu da taj problem postoji. Istina nije pitanje slobodne interpretacije i pitanje želje naroda.

Ne kanim biti korektivni faktor, nego konstruktivni. Bit ću predan, transparentan, dosljedan. U vanjskoj politici ću se fokusirati na točke kojima se mogu graditi sigurnost i prosperitet..  Dame i gospodo, molim vas unaprijed za razumijevanje za sve moje buduće greške. One nisu namjerne, neće biti namjerne niti su ikad bile... Nije greška kada se razilazimo u mišljenju i stavovima.

Hrvatska je dovoljno imućna i iskusna da može svima osigurati obrazovanje. Naša budućnost ovisi i o tome kako ćemo se odnositi prema vlastitoj kulturi.

Našu republiku ne čine samo visoko obrazovani, poduzetni, kompetitivni, ona je domovina nekvalificiranog radnika kao i akademika, onda pripada i potplaćenoj radnici na blagajni i menadžerici u javnom ili privatnom poduzeću...

Suzbijanje klijentelizma glavni su elementi protiv nejednakosti.

Naša republika treba svakog čovjeka. Svaki čovjek mora dobiti priliku da dostojanstveno i mirno živi od svog rada. Hvala vam, živjeli i živjela Republika Hrvatska."

12:08 "Prisežem svojom čašću da ću dužnost predsjednika Republike Hrvatske obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana.

Kao hrvatski državni poglavar:

  •     držat ću se Ustava i zakona,
  •     brinuti se za poštovanje ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske,
  •     bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti,
  •     čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost Republike Hrvatske.

Tako mi Bog pomogao", izrekao je upravo Zoran Milanović nakon čega je potpisao.

12:05 Himnu izvodi Josipa Lisac

12:03 Nakon ulaska ustavnih sudaca ušli su Zoran Milanović i supruga Sanja.

12:02 Kolinda je ušla uz pjesmu Mi smo garda Hrvatska. Svi su već na svojim mjestima.

11:50 Dolazak Jandrokovića

11:47 Stigao je i Stipe Mesić

11:40

11:37 Dolazak mornarice

11:35 Ivo Josipović došao

11:30 Milanović je upravo krenuo prema Pantovčaku. Dosad su već došli mornarica i Matija Cvek, Kotromanović, Josipa Lisac, general Burčul i Boris Malešević itd...

10:50 Sve je spremno za inauguraciju.

10:30

9:50 Milanović na Pantovčak kreće u 11:30.

9:35 "Sigurno ću reći jednu blasfemiju. Ja cijenim skromnost. Nakon onog estradnog cirkusa koji smo gledali prilikom inauguracije predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović trebalo je učiniti nešto drugačije, skromnije. Ja ću se složiti s mojim bivšim šefom Ivom Josipovićem, koji je rekao da inauguracija doista nije privatna stvar. To je javna stvar, u kojoj trebaju sudjelovati građani, oni koji su zaslužni da je dobio izbore", rekla je nekadašnja savjetnica Ive Josipovića Zrinka Vrabec Mojzeš na N1 Televiziji.

"Pobjeda Zorana Milanovića nije samo njegova pobjeda, to je pobjeda građanske Hrvatske, svih onih koji su poručili - dosta je - i odlučili sami pokrenuti promjene, i predsjednici civilnih udruga i obični građani. Isključivanje građana iz trenutka u kojemu su se trebali veseliti, jer ovo jest trenutak za veselje, ovo je slavlje demokracije i umjesto skromnosti koju je htio pokazati zapravo je pokazao dozu elitizma jer četrdeset uzvanika, među kojima su članovi njegove obitelji i najviši državni dužnosnici, jest elitizam", rekla je Vrabec Mojzeš. 

9:34 Što se tiče prve inauguracije Franje Tuđmana, Škare Ožbolt je jutros na N1 Televiziji kazala kako je ona bila bitno drugačija od današnje. Ta inauguracija bila je jedan simbolički moment zbog prijelaza iz jednog sustava u drugi.

"Ta prva inauguracija bila je malo drugačija, prvi predsjednik Franjo Tuđman ustoličio je održavanje i davanje prisege na Markovom trgu.

To je više imalo jedan državničko-ceremonijalni karakter jer je Hrvatska tek proglasila samostalnost te je jako bitno bilo naglašavanje tih državničkih simbola i elemenata", kazala je Škare Ožbolt.

"Milanovićev ceremonijal je skroman i nemam ništa protiv toga. Meni osobno ne leži da se, recimo, vojnici u crvenim uniformama, koji su simbol, dolaskom jednog predsjednika miču pa potom dolaskom drugog vraćaju", dodala je Škare Ožbolt.

"Povijesne odore su devedesetih označavale prekid s jednim sustavom. Devedesete su donijele povrat te tradicije, nekakvih povijesnih događanja. Naglasak se stavio na to kako bi se u povijesno sjećanje naroda vratili ti i takvi elementi."

8:44 Pogledajte kako je bilo na generalnoj  probi

8:36 Novinari čekaju Milanovića ispred njegove zgrade. Oni koji će biti na Pantovčaku već u 9 moraju biti gore.

8:25 Prvi dogovor Milanovića i Plenkovića: Hranj je novi načelnik Glavnog stožera

Tijek događaja mogli ste pratiti na Indexu

Tko sve dolazi na inauguraciju?

Na inauguraciji će uz aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović od dužnosnika biti predsjednik sabora Gordan Jandroković, potpredsjednici sabora Milijan Brkić, Željko Reiner, Božo Petrov, Siniša Hajdaš Dončić i Furio Radin, premijer Andrej Plenković i potpredsjednici vlade Davor Božinović, Damir Krstičević i Predrag Štromar (Zdravko Marić je na službenom putu), predsjednik Vrhovnoga suda Đuro Sessa te načelnik Glavnog stožera general Mirko Šundov.

Inauguraciji, koja će se održati u svečanoj dvorani na Pantovčaku, nazočit će i dva bivša predsjednika Republike – Stjepan Mesić i Ivo Josipović, Milanovićeva supruga Sanja sa sinovima te Milanovićeva majka Gina, kao i 19 članova izbornoga stožera izabranog predsjednika.

Ceremoniji inauguracije nazočit će predsjednik i suci Ustavnoga suda, izvođači himne te klapa HRM-a Sveti Juraj, a na platou ispred Ureda predsjednice/predsjednika na Pantovčaku bit će orkestar HV-a te postroj Počasno-zaštitne bojne.

Kako će se sve odvijati? 

Sam scenarij inauguracije predviđa dolazak uzvanika u svečanu dvoranu, nakon toga dolazak sudaca Ustavnoga suda, a potom izabranog predsjednika Milanovića sa suprugom.

Inauguracija će početi izvođenjem hrvatske himne koju će otpjevati Josipa Lisac uz klavirsku pratnju Zvjezdana Ružića, a Milanović će prisegu položiti pred predsjednikom Ustavnoga suda Miroslavom Šeparovićem. 

Nakon potpisivanja prisege, Milanović će održati govor nakon kojeg će klapa HRM-a Sveti Juraj izvesti pjesmu Vice Vukova Tvoja zemlja. Slijedi koktel za uzvanike, a primopredaja dužnosti bit će na prvom katu u Uredu predsjednice Republike.

To je prvi put da inauguracija predsjednika neće biti održana na Trgu sv. Marka, a na njoj neće biti predsjednika stranaka, diplomata ni predstavnika Crkve. Milanović, kao i bivši predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović, neće nositi lentu.

Više novinara nego uzvanika

Na inauguraciji će biti više novinara nego uzvanika.

Pratit će je čak 66 akreditiranih izvjestitelja. Zajedno sa snimateljima, fotografima, tehničarima, rasvjetljivačima bit će oko 250 akreditiranih osoba iz medija, čime višestruko nadmašuju broj od 40-ak uzvanika. 

Milanović je peti predsjednik Republike, a na tu dužnost je izabran 5. siječnja 2020. godine nakon što je u drugom krugu predsjedničkih izbora većinom glasova pobijedio aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović.  

Pročitajte više