Kažu da zovu iz policije, traže novac za bojanke i brošure, a onda vas ovrše

Foto: Index/123rf/HRT/Pixsell/Ivo Cagalj

TVRTKA IV Nakladništvo, koja stoji iza udruge IPA Hrvatska (International Police Association), pokrenula je pedesetak ovrha nad tvrtkama u Hrvatskoj, a u posljednje dvije godine također je vidljiv vrlo velik broj zahtjeva za blokadom računa tvrtki. Podsjetimo, radi se o ljudima koji zovu firme i predstavljaju se kao policajci te se služe vrlo agresivnim marketingom kako bi došli do novca.

> Tvrtka IV Nakladništvo putem odvjetnika reagirala na objavljeni članak

Oni, naime, prodaju oglasni prostor za brošure i bojanke koje se dijele u vrtićima i školama, pri čemu firme koje zovu uvjeravaju da se radi o "dobrobiti zajednice".

>> Zovu firme, spominju policiju i traže novac. Ne morate im ga dati

>> Zovu firme, predstavljaju se kao policija i traže novac, a financira ih i država

Istražili smo kako je moguće da je tvrtka koja prodaje oglase u brošurama i bojankama, pozivajući se pritom na svoj dobrotvorni rad, pokrenula toliko ovrha, a pronašli smo ljude koji su spremni i na sudsku borbu protiv ovakve prakse. Na pitanje o ovrhama dobili smo zanimljiv odgovor hrvatske IPA-e, a otkrili smo i kako na njihovim službenim stranicama stoji kako je zamjenica glavnog tajnika IPA-e - Senka Staroveški.


Senka Staroveški

Riječ je, podsjetimo, o bivšoj glasnogovornici karlovačke policije koja je u studenom prošle godine uhićena s bandom koja se bavila izradom lažnih dokumenata za mafiju. No krenimo redom.

>> Uhićena djelatnica karlovačke policije i "kralj Roma". Radili za srpsku mafiju

Reklame u brošurama za vrtiće i škole i to ne za mali novac

IPA Hrvatska Sekcija dio je međunarodnog udruženja, utemeljena 2001. godine. Prema službenim stranicama, članovi te udruge su aktivni i umirovljeni pripadnici MUP-a, pričuvnog sastava policije te "počasnog članstva", odnosno građana koji su pridonijeli radu ove udruge. Velik dio hrvatskih poduzetnika upoznao je ovu udrugu jer im već skoro deset godina više puta godišnje šalju mailove te ih zovu telefonom.

Nude im oglasni prostor u svojim publikacijama preko tvrtke IV Nakladništvo, a cijene nisu male. Primjera radi, cijena oglasa na jednoj stranici u brošuri Nasilje i mladi iznosi 5990 kuna bez PDV-a, a najmanji oglas, onaj na četvrtini stranice, stoji 1990 kuna, također bez PDV-a.

"Cilj projekta je smanjiti i spriječiti društveno neprihvatljivo ponašanje te pomoći  žrtvama nasilja. Brošura je besplatna. Izdavanje financiramo sredstvima koja prikupljamo prodajom oglasnog prostora u samoj brošuri. Vjerujemo da ćete zakupom oglasnog prostora poduprijeti naša nastojanja i omogućiti izdavanje ove važne publikacije", stoji u pozivu za oglašavanje ove brošure uz uvod da se hrvatska IPA uključila u aktivnosti profesionalnih policijskih organizacija u Europskoj uniji za poboljšanje društvenih uvjeta i okolnosti, zbog kojih su djeca najčešće žrtve.

Pričali smo s poduzetnicima koje je ovršilo IV Nakladništvo

Oglasni prostor prodaju putem telefona i mailova. Ako odbijete, slijede pozivi u kojima vas upozoravaju, neprestano spominjući policiju, da je vaša konkurencija već dala novac za brošuru, odnosno optužujući vas da se ne brinete o razvoju sigurnosti zajednice u kojoj živite. Radi se o unosnom poslu s obzirom na to da je tvrtka IV Nakladništvo, u vrijeme krize izdavaštva, u 2018. godine poslovala s dobiti od 770 tisuća kuna i s prihodima većima od 9,8 milijuna kuna.

Veliki dio poduzetnika koji su se našli u neprilikama zbog IV Nakladništva htio je ostati anoniman, no Zoran Bojković je u ime tvrtke Danex Umag protiv IV Nakladništva odlučio ići do kraja.

"Prevarili su moje roditelje, inače umirovljenike od 70 godina, na najpokvareniji mogući način", počinje svoju priču Bojković. Naime, 18. studenog prošle godine IV Nakladništvo poslalo je telefaksom narudžbenicu, koja je bila ovjerena pečatom i potpisana te poslana IV Nakladništvu, a poslali su je njegovi roditelji.

IV Nakladništvo: Narudžbenica se ne može povući

No kada je doznao o čemu je riječ, 1. prosinca, odnosno 12 dana nakon toga, Bojković je htio poništiti narudžbenicu, ali po tumačenju IV Nakladništva to više nije bilo moguće. Bojković tvrdi kako su prevareni jer ugovor ionako nije bio valjan te je službeno zatražio poništenje ugovora. Na kraju je dobio odgovor odvjetnika te tvrtke nakon kojeg se traži plaćanje računa od 2737 kuna te 937 kuna za troškove odgovora odvjetnika IV Nakladništva. U odgovoru stoji kako će najkasnije do 20 veljače provesti postupak prisilne naplate.

"Brat i ja vodimo obiteljsku tvrtku koja je pokrenuta 1990. godine, a moji roditelji koji su je pokrenuli danas su u mirovini i ostali su suvlasnici tvrtke. Iz IV Nakladništva su bili uporni u prodavanju svog marketinškog prostora i uporno smo ih odbijali. Sve do trenutka dok nisu zvali moje roditelje na mobitel. Oni su tada povjeravali u priču o 'dobrobiti zajednice'. Pokušao sam sve da storniram taj račun, no nije išlo. Oni odbijaju storno", kaže Zoran Bojković dodajući da su mala obiteljska tvrtka koja se bori već 30 godina pa ih pogađa ovakva situaciju u kojoj su se našli s IV Nakladništvom. 

Udružimo se u borbi

Poziva sve koji imaju problema s IV Nakladništvom, odnosno IPA-om, da se udruže u sudskoj borbi.

No kao što smo već ustvrdili u uvodu, velik broj ovrha koje provodi tvrtka na čelu sa stranim državljaninom, Mariom Alexanderom Schultzom, vrlo je problematičan. Razgovarali smo s više od deset poduzetnika koji su pod ovrhama ove tvrtke, a njihove priče su različite.

"Ništa nisam potpisao, ali svejedno su mi prvo poslali narudžbenicu, a sad su mi blokirali račun"

"Da, zvali su i bili su dosadni, no nisam ništa potpisao. Svejedno, poslali su mi narudžbenicu i zahtjev da uplatim novac. Nisam to učinio. Sada su mi blokirali račun", rekao nam je jedan poduzetnik iz sjeverne Hrvatske, koji je iz razumljivih razloga htio ostati anoniman. Ima i onih koji tvrde da su ih zvali po tri do četiri puta mjesečno da podmire račun pa su im na kraju sjeli na račun, kao i onih kojima su to napravili bez upozorenja. Naime, tek odlaskom u banku, odnosno Finu, shvatili su da su ih blokirali.

"Sve mi je to bilo čudno, pogotovo to pozivanje na policiju"

"Ma čudna je to priča. Meni su zvučali vrlo neprofesionalno. Jesam, potpisao sam s njima ugovor. I da, istina je, objavili su moju reklamu. Doduše, nisam im poslao službeni logo moje tvrtke, no svejedno. Nisam platio i to je također istina. No sve mi je to bilo čudno, pogotovo to pozivanje na policiju. Jedan primjerak brošure dobio sam na adresu, no onda sam ih pitao koliko je takvih brošura podijeljeno u mom gradu i županiji. Umjesto brojke rekli su mi težinu isporučenog paketa u kojem su navodno bile brošure. Čudno, da. No, bilo kako bilo, svoju lekciju sam naučio, ne želim više s njima imati posla", kaže nam jedan nezadovoljni direktor iz Dalmacije.

U našem istraživanju našli smo i na pozitivne primjere. Kažu nam da jesu naručili reklamu i dobili svoj primjerak bojanke ili brošure, ali su na kraju zaboravili platiti. Na IV Nakladništvo nemaju previše primjedbe, no više je onih koji se na njih ljute.

Kad je već za djecu...

"Jesam, htio sam pomoći. Uzeo sam tu narudžbu, kada je već za djecu. Htio sam pomoći. Napisao sam da mi uzmu novac i to onda kada budem imao dovoljno novca na računu. Ne odmah. Eto, to nisu prihvatili. Sjeli su na račun i blokirali mi firmu", priča nam poduzetnik iz Zagreba.

Obratili smo se tvrtki IV Nakladništvo, i to prije deset dana, a podsjetili smo ih na to da smo ih u travnju prošle godine pitali za informacije o lažnom predstavljanju prodajnih agenata koji se u telefonskom razgovoru predstavljaju kao policajci, no nismo bili dobili nikakav odgovor. Nisu htjeli odgovarati ni sada.

Pitali smo ih i da komentiraju činjenicu da se njihova tvrtka kao ovrhovoditelj pojavljuje u više od 180 zahtjeva. Ni na to nismo dobili odgovor.  

U IPA-i su bili susretljiviji kada smo ih upitali o velikom broju ovrha, no kažu da je sve po zakonu.

IPA Hrvatska: Ovrhe nisu sumnjive

"Komercijalna tvrtka IV Nakladništvo iz Zagreba je naš ugovorni dugogodišnji poslovni partner. Prema jednoj od odredbi ugovora o našoj međusobnoj poslovnoj suradnji, sve poslove koje izvršava u toj ulozi ima obavljati u skladu su pravnim propisima RH. Ta tvrtka za IPA Hrvatsku Sekciju ne prikuplja nikakve donacije već obavlja prodaju oglasnog prostora - promidžbe u našim preventivno edukativnim knjižnicama i za svaki pojedini oglas sa gospodarskim subjektima, institucijama i pojedincima sklopi poseban ugovor. Ukoliko ugovorne strane ne ispoštuju potpisano, ovršni postupak je propisan zakonom u okviru kojeg se on provodi i nikako ne može biti sumnjiv", stoji u odgovoru IPA-e.

Prema poslovnim podacima za 2018. godinu (podaci za 2019. godinu još nisu objavljeni) stoji kako je IPA u toj godini imala prihode u visini od 840 tisuća kuna, od čega 343.500 kuna dolazi od članarina. Isto tako, vidljivo je kako su prihodi od donacija trgovačkih društava i ostalih pravnih osoba 401 tisuća kuna. Zanimalo nas je li riječ o prihodima koji dolaze od tvrtke IV Nakladništvo.

Bitan odnos s IV Nakladništvom

"Glede iznosa o službenoj bilanci IPA Hrvatske Sekcije kojeg navodite u Vašem upitu je netočan jer službenu bilancu potvrđuje skupština a to još nije bilo na dnevnom redu. Točno je da određeni postotak iz zaključenih ugovora IV Nakladništva sa subjektima koji se reklamiraju putem naših produkata, pripada IPA Hrvatskoj sekciji koje ona isključivo koristi za izradom novih naslova, otkupa autorskih prava i pokriće troškova provedbe tih aktivnosti od strane naših aktivista-volontera", stoji u odgovoru IPA Hrvatske. No nevjerojatno je da Skupština još nije prošla podatke za 2018. godinu, iako smo u 2020. godini, te da se izvlače kako je riječ o netočnom podatku iako su taj iznos prijavili na kraju godine.

Uhićena glasnogovornica policije i dalje tajnica IPA-e

Zanimljivo je kako na službenim stranicama IPA-e stoji kako je Senka Staroveški i dalje zamjenica glavne tajnice. Staroveški je bila glasnogovornica karlovačke policije koja je uhićena u velikoj akciji u kojoj su iza rešetaka završile kriminalne skupine koje su izrađivale dokumente za mafijaške skupine s područja susjednih država Srbije i Grne Gore.

"Na prvoj sjednici upravnog odbora sekcije po saznanju za njenim uhićenjem, iako uhićenje nije u svezi obavljanja njene funkcije u upravnom odboru IPA Hrvatske sekcije, donijet je i upućen prijedlog skupštini sekcije za njenim razrješenjem sa ove funkcije. Na prvoj sjednici skupštine sasvim je sigurno da će biti razriješena. Do sazivanja skupštine sva njena prava i obaveze u svojstvu funkcije i članstva IPA, miruju", kažu nam iz IPA-e. Staroveški je za IPA-u obavljala poslove pripreme sjednica upravnog odbora, pripremu i sudjelovanje u glasnogovorništvu te vođenju zapisnika na sjednicama, objašnjavaju nam iz ovog udruženja.

Originalno objavljeno na Index istrage

Pročitajte više