Orban: Opasne su godine pred nama i zato ću smanjiti poreze na rad i male tvrtke

Foto: EPA

MAĐARSKI premijer Viktor Orban upozorio je na dolazak teških vremena za mađarsko gospodarstvo sputano stagnacijom u eurozoni te je najavio smanjivanje poreza na rad i na male tvrtke.

Mađarsko gospodarstvo raslo je 4,9 posto prošle godine, ali je vlada u petak smanjila predviđanja rasta za 2020. godinu s 4 posto na 3,5 posto, što bi bila najsporija stopa rasta u četiri godine.

Za usporedbu, hrvatsko gospodarstvo za 2020. godinu očekuje rast od 2,5 do 2,8 posto, ovisno o procjenama. Na usporavanje rasta hrvatskog gospodarstva osim vanjskih razloga utjecat će i unutarnje slabosti poput izostanka reformi i nepovoljnih demografskih kretanja, prema analizi Hrvatske udruge banaka.

U svom godišnjem govoru o stanju nacije osvrnuo se jučer na svoje desetljeće na vlasti, ali je i najavio: "Vidim opasne godine ispred nas... Moramo poduzeti ozbiljne korake da obranimo što smo postigli do sada", kazao je Orban.

Fokus na očuvanju radnih mjesta

"Moramo fokusirati naše napore da očuvamo radna mjesta u 2020. i vjerojatno u godinama nakon toga. U takvim vremenima, potrebno je smanjenje poreza. Stoga, smanjit ćemo porez na rad i na male tvrtke", najavio je Orban.

Orbanova gospodarska politika prebacila je financiranje mađarskog duga na domaće zaduživanje, uz očuvanje niskog proračunskog deficita.

S druge strane, Orbana prati glas nacionalista koji se često sukobljavao s institucijama Europske unije zbog odnosa prema imigrantima. Kritičari mu zamjeraju rast korupcije i tvrde da oligarsi iz Orbanova okruženja izvlače značajnu korist iz ugovora s državom i EU fondova.

Stagnacija u eurozoni

Ključno pitanje za Orbana je sad može li Mađarska održati rast, suočena sa stagnacijom u eurozoni, koja predstavlja glavno mađarsko izvozno tržište.

Među prijetnje Orban je u svom govoru također uvrstio demografski pad te klimatsku krizu.

Mađarska vlada je odobrila plan zaštite klime s čvršćim zakonskim propisima koji se odnose na multinacionalne tvrtke, kao i šesterostruko povećanje solarnih kapaciteta u 10 godina.

Analitičari smatraju da jedino gospodarski pad može ugroziti Orbanovu poziciju te očekuju da će mađarska vlada nastaviti koristiti fiskalnu politiku za stimuliranje ekonomije, dok će centralna banka držati kamatne stope na niskom nivou unatoč rastućoj inflaciji. 
 

Pročitajte više