Piše: Hina | 14.02.2020. 17:45

Šef hrvatske diplomacije poručio Iranu da se treba držati nuklearnog sporazuma

HRVATSKI ministar vanjskih poslova poručio je danas Iranu da se treba pridržavati nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama, koji druge potpisnice nastoje održati na životu nakon što su se iz njega povukle Sjedinjene Američke Države.

Iran se ne pridržava odredbi sporazuma čija je svrha bila spriječiti ga da razvije nuklearnu bombu, otkako se 2018. iz njega povukao SAD i ponovno nametnuo sankcije Teheranu.

"Nuklearni sporazum nudi najbolji okvir za neširenje nuklearnog oružja i svi se trebamo pridržavati toga sporazuma", rekao je Gordan Grlić Radman novinarima nakon sastanka s iranskim kolegom Mohamadom Džavadom Zarifom.

Radman o sankcijama Iranu: Političari su odgovorni ublažiti patnje civilnog stanovništva

Zarif nije dao izjavu nakon sastanka na marginama međunarodne konferencije o sigurnosti u Münchenu.

"Mir nema alternativu, sigurnost je važna i političari su odgovorni...ublažiti patnje civilnog stanovništva", rekao je šef hrvatske diplomacije aludirajući na oštre sankcije kojima je izložen Iran.

Ministar zemlje koja trenutno predsjeda EU-om Zarifu je poručio da su "najvažniji dijalog i gradnja mostova" i dodao da se u razgovoru borio za europske vrijednosti vladavine prava, ljudskih prava, borbe protiv korupcije i slobodu medija. "Te vrijednosti mogu biti paradigma u svijetu", rekao je Grlić Radman.

Iran izgubio kupce nafte i potonuo u duboku recesiju

Održivost sporazuma dovedena je u pitanje otkako je 2018. američki predsjednik Donald Trump jednostrano povukao SAD iz sporazuma i obnovio sankcije Iranu. 

Time je SAD praktički potpuno izolirao Teheran iz međunarodnog financijskog sustava, a Iran je izgubio kupce nafte i potonuo u duboku recesiju te prestao poštovati određene odredbe sporazuma i optužio Europljane da popuštaju pod pritiskom SAD-a.

Nuklearni sporazum s Iranom su 2015. potpisali SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i EU.

 
NAJNOVIJE
NAJČITANIJE