Sanader svjedočio o svom bogatstvu: 65.000 eura sam zaradio predajući vjeronauk

Foto: Index

BIVŠI premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader danas je nastavio s iskazivanjem obrane na Županisjkom sudu u Zagrebu svoju obranu u slučaju Fimi media. Nakon što je jučer ponovio da ga je bivši ministar unutarnjih poslova i nekadašnji glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak prodao, iako ga je spasio od optužnice haškog suda te sve za što ga se tereti pokušao svaliti na HDZ, Sanader je danas svjedočio o svom bogatstvu. 

Nešto manje od tri sata je iznosio obranu, tvrdio je da je još početkom 90-ih bio bogat, da je u Austriji gradio i kuće te da je tamo zaradio gotovo 2 milijuna i 700 tisuća kuna.

Tvrdi da je u Austriji zaradio 2,7 milijuna kuna, a da je unosno zarađivao i predajući vjeronauk

''U tvrtki Wapag sam zaradio 475.000 eura, u KCBS-u milijun eura, u agenciji Mayer press 600.000 eura, u svojoj konzalting tvrtki 150.000 eura, u radu s medijima 45.000 eura, a u marketinškoj tvrtki AWS 65.000 eura. Radeći s austrijskim skijaškim savezom zaradio sam 10.000 eura, u studentskoj upravi i redakciji studentskih novina iz Innsbrucka 20.000 eura, od predavanja vjeronauka 65.000 eura, a u radu s fotografom Ivom Pervanom 15.000 eura. Supruga je u svojoj tvrtki Art konzalting zaradila 240.000 eura'', pojasnio je Sanader svoju imovinu.

Sanader je dakle, između ostalog, tvrdio da je predajući vjeronauk zaradio 65.000 eura. Prvo je rekao da ne zna koliko točno te da se radi o 45 do 65 tisuća eura. "Stavite 65 tisuća", rekao je Sanader sutkinji. 

Govoreći o zaradi u Austriji, Sanader je naglasio da je sudski vještak napravio nekoliko propusta prilikom procjenjivanja njegove imovine. Tvrdi da vještak nije uzeo u obzir njegove poslove u Austriji, ali ni ono što je zaradio u Hrvatskoj prije odlaska u inozemstvo, niti zaradu njegovog punca, supruge i njegova oca koji je 30 godina radio u Njemačkoj. Dodao je i kako novac na blokiranim računima njegovih kćeri potječe od darivanja prilikom njihovih krštenja i krizmi.

Pričao o umjetninama, tvrdi da su kad ih je nabavljao vrijedile puno manje

Sanader je u nastavku obrane izjavio da je 2011. imao zbirku umjetnina vrijednu 9,6 milijuna kuna, na koliko je njegove slike i skulpture procijenio vještak Igor Zidić. No, smatra da je vještak trebao procijeniti nabavnu vrijednost tih umjetnina kada ih je nabavljao.    

'Vrijednost umjetnina raste s godinama. Procijenjena vrijednost nema veze s onim cijenama po kojima sam ih ja nabavljao. Neke od umjetnina su mi poklonjene pa me je vještak trebao pitati koje od njih sam dobio na dar, a kako bi se njihova vrijednost odbila'', pojasnio je procijenivši da je za svoju zbirku ukupno platio oko dva milijuna kuna.

Iznoseći svoju obranu, Sanader je naglasio da ''nije zaradio na Fimi mediji'' i da je u svojem vlasništvu imao nekretnine i umjetnine još od ranije. Nadodao je da je stan u Splitu i tri stana u Zagrebu kupio još 90-ih godina.

"Ni ja ni HDZ ne zaslužujemo ovakav tretman"

''Tada nije bilo Fimi medije ni Ine MOL-a niti Hypa. Sve smo zaradili u Austriji, a sada mi tužiteljstvo zbog ovog postupka blokira račune pa ne mogu platiti vještaka da sve to dokaže'', kazao je.

Sanader je i potvrdio da na austrijskom računu ima oko milijun eura, ali da je riječ o vrijednosnicama i obveznicama za koje nije siguran koliko danas vrijede zbog blokiranog računa.

''Duboko me vrijeđa ova nepravda jer smo dobro živjeli i prije 90-ih godina. Smatram da sam u ovom slučaju potpuno nedužan, kao i HDZ. Uvjeravam vas kao njezin drugi predsjednik da ova stranka nije zaslužila biti na na optuženičkoj klupi'', rekao je ocijenivši da je postupak protiv njega i stranke pokrenut dva tjedna prije izbora 2011. godine te rekao kako je bivši državni odvjetnik Mladen Bajić to napravio s namjerom, znajući da će SDP dobiti izbore. Kazao je kako ni on ni HDZ "ne zaslužuju ovakav tretman".

TIJEK SANADEROVOG ISKAZA PRATILI SMO UŽIVO NA INDEXU

12:49 Sanader potvrđuje da želi da se sljedeće rasprave odvijaju bez njega zbog njegovog zdravstvenog stanja. Završena je rasprava. Suđenje se nastavlja 3. ožujka, a svjedočit će Mladen Barišić.

12:41 "Moja ušteđevina je iznosila 2 milijuna tristo do 2 milijuna četiristo tisuća eura", odgovara Sanader na izravno pitanje sutkinje. Ne zna odgovoriti koliko mu je i je li mu ostalo ušteđevine nakon što je kupio stan u Splitu i tri stana u Zagrebu i renovirao ih. Kaže da bi morao to izračunati. Kaže i da je imao više od milijun eura na računu sa suprugom i puncem i da su dio te ušteđevine bile vrijednosnice. Sanader tvrdi da su izvor financiranja bili svi poslovi o kojima je pričao. Vlasnik računa bio je punac, kaže Sanader. "Moj punac je dosta radio sa mnom u Austriji", govori Sanader koji tvrdi da je veći dio te zarade na punčevom računu bio njegov, a manji punčev. 

12:26 Nastavljeno je suđenje. Sanader nabraja koliko je zarađivao u Austriji: Wapag 475 tisuća eura, KCBS milijun eura, Mayer Press 600 tisuća eura, njegova konzalting tvrtka 150 tisuća eura, rad s medijima 45 tisuća eura, marketinška agencija AWS 65 tisuća eura, Skijaški savez 20 tisuća eura, rad u studentskoj upravi i redakciji studentskih novina 20 tisuća eura, od predavanja vjeronauka u Innsbrucku 65 tisuća eura, kod fotografa Pervana 25 tisuća eura, supruga u svojoj firmi 240.000 eura. Sanader, dakle, tvrdi da je od predavanja vjeronauka zaradio od 45 do 65 tisuća eura, ali kaže sutkinji: "Stavite 65.000." Kaže da je ukupno u Austriji zaradio 2 milijuna i 680 tisuća eura.  

12:07 Sutkinja je pitala koliko je ukupno zaradio u Austriji, a Sanader je zatražio stanku od 10 minuta kako bi to izračunao i ta mu je stanka odobrena.

12:05 Sutkinja pita kakva je odijela nosio Fioliću kada je, kako tvrdi, imao renovaciju stana te je li među njima bilo odijela marke Brioni, a Sanader odgovara da se ne sjeća. Sutkinja ga pita je li imao odijela te marke? "Imao sam nekoliko tih odijela. Imao sam odijela Varteks, Hugo Boss i nekoliko odijela marke Brioni. Na dodatno pitanje sutkinje odgovara da se ne može sjetiti gdje ih je kupio i koliko su koštala", rekao je Sanader.

12:03 Sutkinja Sanadera pita pojašnjenje dijela jučerašnjeg svjedočenja o Barišiću i je li na sastanku Barišića pitao o specifičnoj tvrtki, no Sanader odgovara da se ne sjeća, da dopušta da se to dogodilo, ali da ne zna u kojem kontekstu. 

11:54 Sutkinja govori Sanaderu da se u dva dana svjedočenja nije dotakao uloge rizničara stranke Mladena Barišića. "Izabran je na sjednici Predsjedništva 2001. ili 2002. stranke. Njegova zadaća kao rizničara bila je da se brine o priljevu i odljevu novca u stranku. Jedan izvor prihoda su donacije, drugi proračunska sredstva, treći članarine. Brinuo je da ne bi stranka došla u neki minus. Barišić nije bio član Predsjedništva, ali je uvijek bio pozivan na sjednice Predsjedništva, odgovara Sanader.

11:51 "Nije bilo nesrazmjera, bili smo još u plusu. Od tog plusa smo podmirivali životne troškove koji nisu bili mali jer smo živjeli na taj način. Držim da sam u ovom slučaju potpuno nedužan, držim da je i HDZ u ovom slučaju potpuno nedužan. Smatram da je ta stranka zaslužila potpuno drugačiji tretman, a ne da se već 10 godina nalazi na optuženičkoj klupi. Vjerujem da je Bajić tada procijenio da će SDP dobiti izbore i da me optužio da se prišmajhla novoj vladi. Ni ja ni HDZ ne zaslužujemo ovakav tretman. Molim da uvažite ovo što sam iznio jučer i danas. Spreman sam odgovarati na pitanja svog branitelja i sudskog vijeća, ali ne želim odgovarati na pitanja ostalih, prvenstveno DORH-a."

11:44 "Nije uobičajeno dijeljenje zarade 50:50, ali gospodin Mayer nije uopće računao na komunističke zemlje i zato je na to pristao. Ne mora se vjerovati svjedocima, ali od čega smo onda živjeli. Od čega smo vozili Mercedes, i to novi? Ja sam stan u Splitu kupio 1992. na splitskim Mejama, svi znaju da je to elitni kvart. Kad me Tuđman zvao u Zagreb kupili smo prvo jedan stan, pa drugi pa treći. U tri godine smo otkupili. Sve je to bilo početkom 90-ih novcem koji smo donijeli iz Austrije. Želi me se staviti u jedan beznadežan položaj.

11:38 "15 milijuna moje zarade koja nije priznata plus 7 milijuna razlike u vrijednosti slika i gotovo se potpuno anulira nesrazmjer. A ja sam u svojim procjenama bio konzervativan. Radio sam i za Mayer Press, tvrtku koja je radila tiskane knjige sve za printane medije. Ta firma nije poslovala s komunističkim zemljama, ja sam rekao da bih to pokušao prodati u Hrvatskoj i dogovorio sam da Mayer i ja dijelimo zaradu 50:50. Dogovorio sam s Vjesnikovom press agencijom, znao sam tamo novinare. Bilo je od postera pin up djevojaka do ljubića. Najviše smo prodavali Startu i Vjesnikovoj press agenciji. Izdavali su se novi časopisi. Vjesnikova press agencija je čak izdavala Erotiku i za Mađarsku. To je bio jako dobar posao u to vrijeme. To se provlačilo kroz osamdesete godine, sve dok gospodin Mayer nije umro. Prodavali smo u Mađarskoj, u Čehoslovačkoj, u zemljama bivše Jugoslavije..."

11:30 "Moja kolekcija je skupljana 20-ak godina. Moji prijatelji vidjeli su da slike vise sa zida i da ih ja skupljam."

11:24 "Ja sam često kupovao slike direktno u ateljeu kod umjetnika, tamo su puno jeftinije. Ne samo zato što su jeftinije nego i zato što sam ljubitelj umjetnosti. Po mojoj procjeni, ja sam te slike platio oko 2 milijuna, a prema Zidićevoj procjeni iz 2011. je to 9 milijuna. Zidić i ja se poznamo 20 godina, ne znam zašto nije došao do mene i pitao koje sam slike nabavio direktno u umjetnika, nije me pitao koje su mi slike poklonjene..."

11:20 "Igor Zidić je moje umjetnine 2011. procijenio 9 milijuna i 600 tisuća kuna. Ja nemam sumnje da je to dobra procjena, no učinjena je sistemska greška. Učinjena je metodološka pogreška jer ja te slike nisam nabavio 2011. Trebalo je procjenjivati nabavnu vrijednost tih slika kad sam ih nabavljao. Ljudi koji su dolazili znaju da su moji zidovi bili puni slika. Cijene umjetnina rastu. Meni su poklanjali slike. 2002. je bila konverzija njemačkih maraka u eure. Slika od tisuću maraka je postala tisuću eura", govori Sanader.

11:16 Nastavlja se rasprava. 

11:04 Sanader traži pauzu od 5 minuta.

11:02 "Po vještaku ispada da smo mi živjeli od zraka. Najveći izvor prihoda je Mayer press agencija za koju sam bio zastupnik. Smatram da ovo vještačenje ima dubokih i ozbiljnih problema. Mi da smo imali dokumente za te prihode, mi bismo ih donijeli. Tko čuva ono od prije 30 ili 40 godina? Nitko. Nitko ne čuva dokumente ni 20 godina. Mi smo zato zvali svjedoke. Ima još jedna velika stavka, zbirka umjetnina o kojoj ću govoriti nakon pauze."

10:58 "DORH nije bio fer. Oni su tražili potvrdu da moj punac nije sudski vještak. To nismo ni tvrdili, ali je to bio prije. To je trebalo računati u imovini. Vještak je potpuno zanemario da je moj otac više od 30 godina radio u Njemačkoj i dobro je zarađivao. Mojoj supruzi, meni, djeci su 10 godina blokirani računi, ne znam zašto kćerima. One su taj novac dobile od krštenja, krizmi, to svi roditelji rade da otvore djeci račun i stavljaju tamo nekakav novac. Sva su sredstva blokirana, sve su mi nekretnine blokirane, gdje je tu pravedan raspored oružja. Trebao bih imati ista oružja kao oni. Onemogućen sam u obrani. Blokiran je navodni nesrazmjer, a sve je to zarađeno."

10:51 "Mi smo zvali svjedoke, bio je čitav niz svjedoka koji su svjedočili o mom imovnom stanju i o našem životnom stilu u Austriji. Sve to je vještak trebao uzeti u obzir. On je računao od 1992. Nije računao poslove u Austriji, ali ni ono u Hrvatskoj prije Austrije. Ništa nije uzeo u obzir od moje zarade, suprugine zarade i zarade mog punca. Nije izračunao ni ono što sam radio poslije 1992. Bio sam intendant u HNK Split od '91. do '92., nema nijedne plaće. Nema nijedne plaće ni za to što sam radio u Ministarstvu vanjskih poslova. Vještak nije uvrstio ni plaće koje sam dobivao dok sam radio u Uredu predsjednika. Isto je napravio i u slučaju moje supruge, kojoj je računao primanja samo od '94. Ona je tri godine radila u Austriji u firmi za konzalting koju je osnovala. Bila je početkom 90-ih zaposlena na Filozofskom fakultetu u Splitu. Vještak nije uračunao ni plaće punca koji je cijeli život radio u brodogradilištu."

10:47 "Zaboravio sam još jednu aktivnost, bio sam suradnik austrijskog skijaškog saveza. U tvrtki Wapag sam bio direktor, imao sam mjesečnu plaću oko 5 tisuća eura, to je naravno tada puno više vrijedilo. Ja sam ukupno godišnje zaradio 135 tisuća eura. Za posredništvo u prodaji jednog stroja sam dobio danas preračunato oko 45 tisuća eura", priča Sanader.

10:44 Nastavlja se rasprava. 

10:23 Sanader je tražio pauzu, sutkinja je odredila pauzu od 15 minuta.

10:22 "Zbog obiteljskih razloga sam se odlučio vratiti u Hrvatsku. Napravili smo nekoliko kuća s više stanova, isplaćen sam s oko milijun eura."

10:19 "Glavica je rekao da ja nisam ništa bio bogat jer sam rekao da mu firma kupi auto, nego da si sam kupim auto. Ja priznajem da sam to rekao. Ali kako te Sanader zaposlio u svojoj firmi u kojoj sam imao 30 posto vlasništva, kako ti je plaćao plaću ako nije bilo novaca? On je tako svjedočio jer je bio ljut što nije dobio auto. Ali on je napravio i jednu dobru stvar za mene u svom svjedočenju, potvrdio je da sam ja radio neke poslove."

10:15 "Četiri moje glavne aktivnosti koje su bile do 90-ih vještak uopće nije uzeo u obzir, to smatram velikim propustom. Bio sam suvlasnik jedne tvrtke Wapag GMBG, eksport-import tvrtka, s još četiri suvlasnika. Surađivali smo i s nekim našim firmama. Ja podatke iz te tvrtke nemam, moji odvjetnici su pisali austrijskom Ministarstvu financija, ali su odgovorili da se to više ne čuva. Osnovali smo jednu građevinsku tvrtku KCBS. To su početna slova slovenskih firmi, a S znači Sanader. Gradili smo kuće u Austriji", govori Sanader. 

10:09 "Predavao sam i vjeronauk. Onda sam se zaposlio u marketinškoj agenciji, za više godina koliko sam zaradio kod njih sam zaradio oko 60 tisuća eura. To je sve, gospođo sutkinjo, od oka, nemam dokaze za to. Onda sam radio za fotografa Pervana, on je ime. Pitao me da mu prodajem fotografije, dogovor je bio 50:50. To je bilo s vremena na vrijeme.

10:05 "Vraćam se na razdoblje prije 90-ih jer je to puno teže financijski. Ja sam kao student, s 23 godine počeo raditi za Sportske novosti, bio sam dopisnik za njih iz Austrije. Nisu to bili veliki novci, ja sam taj novac držao na računu u Zagrebačkoj banci, dva ili tri puta godišnje bih ga pokupio. Bio sam i u uredništvu studentskog lista."

10:04 "Ja sam počeo raditi u drugoj polovici 70-ih, nitko ne čuva toliko godina dokumentaciju. Sudski vještak meni računa prihode od 1992. godine, ali ni tu nije sve uračunao, nisam ja kriv što nije dobio sve informacije." 

10:01 Sanader priča o svojem životu u Austriji i povratku u Hrvatsku početkom 90-ih. Kaže da je kad je izabran u vladu imao 39 godina. Kaže da po financijskom vještačenju ispada da ništa prije nije radio. Tvrdi da je tako "nastao nesrazmjer u imovini".

09:57 Sanader počinje s iznošenjem obrane. Kaže kako će danas govoriti o svojoj imovini, no da prvo želi pojasniti nešto s jučerašnje obrane. Govori sutkinji: "Znam da mediji nisu relevantni za vaše odlučivanje, ali pisalo se da sam ja rekao da sam ja spasio Jarnjaka od Haaga, a da me on izdao. Ali to nije točno, nije me izdao, to bi značilo da sam ja nešto kriv, nego me lažno teretio. Izmislio je priče, prebacio je ono što je on radio na mene. 

Što je jučer pričao Sanader?

Sanader je jučer ujutro ustvrdio da je Jarnjak svojim iskazom u Uskoku 2011. godine, samo desetak dana prije podizanja optužnice u slučaju Fimi media, od osumnjičenika postao svjedok, iako su sve navodne nezakonitosti u HDZ-u, kako je kazao, počinjene u Jarnjakovom djelokrugu.

Bivši premijer je dodao da je Jarnjak trgovao s Uskokom misleći da će tako bolje proći nego da kaže istinu, iako je Sanader nakon što je postao premijer od haške tužiteljice Carle Del Ponte navodno zatražio da Jarnjaka izuzme iz optužnice za ratni zločin.

''Ja samo tog čovjeka doslovce spasio od Haškog suda. Kad sam postao premijer, nazvao sam Carlu Del Ponte i rekao joj da ćemo u potpunosti surađivati sa sudom. Budući da je u to vrijeme HDZ bio na glasu kao stranka desnog ekstremizma koja ne želi surađivati, smatrao sam da je važno da joj to kažem. Na to mi je rekla kako imam bonus kojeg sam htio iskoristiti za Antu Gotovinu, što je Del Ponte odbila pa sam taj bonus godinu dana kasnije iskoristio za Jarnjaka kojeg je istraživao Haški sud, a kojeg smo u stranci tada postavljali za glavnog tajnika. Jarnjak mi je tada rekao da će mi i deveto koljeno biti zahvalno, a onda me on u ovom procesu tereti'', kazao je Sanader.

''Stranka je dobro stajala, nije bilo potrebe za crnim fondovima''

Iznoseći obranu na Županijskom sudu, Sanader je pojasnio da je Predsjedništvo stranke donosilo strateške financijske odluke koje je potom operacionaliziralo Glavno tajništvo HDZ-a. Pritom je dodao da je stranka vrlo dobro stajala i da nije bilo nikakve potrebe za stvaranjem tajnih fondova i modela financiranja. Uz to, dodao je da je o materijalnom i financijskom poslovanju stranke odlučivalo Glavno tajništvo, o čemu se nije detaljno raspravljalo na Predsjedništvu stranke.

''Glavni tajnik bi nam precizirao koliki nam je proračun koji se punio od članarina, donacija i uplata iz proračuna ovisno o broju saborskih zastupnika. Pritom naglašavam da su do 2007. sve donacije bile anonimne i bez ograničenja. Tek smo te godine donijeli zakon koji je propisivao tko i koliko smije donirati stranci'', pojasnio je.

Govoreći o nedavno preminuloj Nevenki Jurak, Sanader je kazao da je nekadašnju vlasnicu Fimi medije prije početka ovog procesa sreo jednom ili dvaput kada je stranka tražila marketinšku agenciju radi pomoći u predizbornoj kampanji. ''U pet izbornih ciklusa nismo angažirali Fimi mediju radi marketinških poslova za stranku. Nikakvih poslovnih ni privatnih poslova nismo imali'', kazao je Sanader.

Tijekom iznošenja obrane Sanader je demantirao i navode prema kojima je tijekom sastanka s čelnicima državnih tvrtki 2007. sugerirao da moraju koristiti usluge Fimi medije.

Briga o poslovanju državnih tvrtki

''Izbio bi skandal kada bih tražio od 15 ljudi da moraju raditi s Fimi medijom. Da sam to htio napraviti, ne bih to govorio pred tih 15 čelnika državnih tvrtki. Ja sam jedino brinuo o poslovanju tih tvrtki'', naveo je Sanader koji bi s iznošenjem svoje obrane trebao nastaviti u srijedu.

Bivši premijer je prije iznošenja obrane ponovno odbacio krivnju u slučaju Fimi media u kojoj su na optuženičkoj klupi zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki i njegova bivša stranka te dio HDZ-ova vodstva iz njegovog mandata.

Ponovljeno suđenje za izvlačenje 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media, u slučaju koji je postao sinonim korupcije u hrvatskoj politici, formalno je krenulo iznova krajem siječnja.

Svi optuženi, među kojima i HDZ kao stranka u čiji je crni fond navodno išao dio novca koji je izvlačilo tadašnje stranačko vodstvo, ponovno su odbacili krivnju. Na prvom su suđenju 2013. nepravomoćno osuđeni, ali je presudu 2015. ukinuo Vrhovni sud.

Ponovljeno suđenje koje je počelo još 2016. prekinuto je zbog bolesti Nevenke Jurak, vlasnice agencije po kojoj je i nazvana korupcijska afera, u srpnju 2018. kada je Sanader trebao iznijeti svoju obranu.

Za progon krivi nasljednicu Kosor i državnog odvjetnika Bajića

Nevenka Jurak u međuvremenu je preminula, suđenje je za nju obustavljeno, a Sanader je obranu trebao iznijeti na prošloj raspravi na koju nisu došli njegovi odvjetnici koji su zbog toga kažnjeni te je sud zaprijetio postavljanjem odvjetnika po službenoj dužnosti.

Bivši premijer od početka postupka odbacuje krivnju i tvrdi da je žrtva političkog postupka što su ga pokrenuli njegova nasljednica Jadranka Kosor i tadašnji glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Uz Sanadera koji je ranije u ovom slučaju nepravomoćno dobio devet godina zatvora i stranke kažnjene s pet milijuna kuna, na optuženičkoj klupi su i nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić, HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević te bivši glasnogovornik Sanaderove vlade i stranke Ratko Maček.

Sanader, koji izdržava zatvorsku kaznu zbog slučaja Planinska, u prosincu je nepravomoćno osuđen za mito primljeno od mađarskog MOL-a prilikom preuzimanja Ine, a 2018. za profitersku proviziju od austrijske Hypo banke. Nepravomoćno je oslobođen optužbi za prodaju jeftinije HEP-ove struje tvrtki Dioki.

Pročitajte više