Opasni virus se širi iz Kine: Sve više mrtvih, zabilježen drugi slučaj u SAD-u

Foto: EPA

BROJ zaraženih novim tipom koronavirusa u središnjoj Kini popeo se na više od 800 osoba, a umrlo ih je 26.

Istodobno, kineska provincija Hubei, u kojoj se virus i pojavio, zatražila je veću financijsku pomoć od državnih vlasti. Zasad je u 10 gradova provincije Hubei suspendiran javni transport. 

>> Devet razloga zašto je globalna uzbuna oko ubojitog virusa sasvim opravdana

Grad Wuhan ubrzao je gradnju novog stacionara s tisuću kreveta za oboljele, mobilizirajući mehanizaciju od privatnika.

Novi virus pripada skupini virusa koji je uzrokovao SARS, bolest od koje je prije 17 godina umrlo 800 ljudi širom svijeta, a također se počela širiti iz Kine.

 

>> RAZVOJ DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXU

20:23 Francuske vlasti priopćile su da su u toj zemlji zabilježena dva slučaja zaraze koronavirusom, što je prva pojava tog soja virusa u Europi, javlja AFP.

19:00 Jedno britansko sveučilište upozorilo je kineske studente da će, ako otputuju u Kinu na proslavu Nove godine, po povratku u Veliku Britaniju možda neko vrijeme provesti u karanteni.

Sveučilište Chester objavilo je ovaj naputak prije nego što su kineske vlasti uvele ograničenja putovanja.

17:45 Škotska vlada potvrdila je danas popodne da su se rezultati za dva od pet pacijenata testiranih u Škotskoj negativni na koronavirus.

17:20 Suizhou je 11. grad kineske provincije Hubei u kojem su zbog koronavirusa postavljena određena ograničenja unutar prometa.

Promet je djelomično ili u potpunosti obustavljen u ovim kineskim gradovima: Wuhan, Ezhou, Huanggang, Chibi, Xiantao, Zhijiang, Qianjjiang, Huangshi, Xianning, Yichang i Suizhou.

16:35 U SAD-u je identificiran drugi slučaj zaraze koronavirusom, priopćeno je danas iz američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Radi se o pacijentici iz Chicaga u 60-im godinama života. Trenutno se nalazi u sobi za izolaciju u gradskoj bolnici. Vratila se iz Wuhana u Chicago 13. siječnja. Budući da nije bila bolesna tijekom putovanja, zdravstvene vlasti smatraju da tada nije mogla zaraziti druge osobe. Pri povratku u Chicago, imala je ograničeni broj kontakata s poznanicima i članovima obitelji.

U dobrom je zdravstvenom stanju i oporavlja se.

16:20 Kod 14 osoba u Britaniji testiranih za zarazu koronavirusom rezultati su bili negativni, priopćile su britanske vlasti.

15:55 Kineske vlasti poslale su određeni broj vojnih liječnika u Wuhan kako bi pomogli pri borbi s epidemijom koronavirusa.

Oko 40 medicinskih službenika iz gradske vojne bolnice već je započelo s rad na odjelu intenzivne njege bolnice za plućne bolesti Wuhan.

15:40 Glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) rekao je danas kako će se u Kini vjerojatno i dalje povećavati broj zaraženih koronavirusom.

"Fokus nije toliko na brojkama, za koje znamo da će porasti. No još je prerano zaključiti koliko je virus uistinu opasan", rekao je Tarik Jašarević, glasnogovornik WHO-a.

15:30 Državno tajništvo Sjedinjenih Američkih Država naredilo je svom osoblju koje nije uključeno u rješavanje hitne situacije da zbog epidemije virusa napusti kinesku provinciju Hubei.

Također je povisilo s treće na četvrtu razinu opasnost putovanja u to područje. Poručilo je da se ne putuje u tu provinciju jer "američka vlada ima ograničena mogućnost pružanja hitnih medicinskih usluga građanima SAD-a u provinciji Hubei".

Podsjetimo, hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova  (MVEP) na svojim je stranicama izdalo upozorenje za putovanje u Kinu u kojem preporučuje oprez i detaljnije informiranje prije puta u tu zemlju.

"Kineske vlasti objavile su 31.12.2019. godine vijest o većem broju slučajeva virusne upala pluća u gradu Wuhanu, pokrajina Hubei, prouzročene novom vrstom korona virusa. Oboljeli imaju simptome povišene temperature, otežanog disanja te im je dijagnosticirana virusna pneumonija. Počeli su se pojavljivati slučajevi novih oboljelih u raznim dijelovima NR Kine, ali i u svijetu, uglavnom kod osoba koje su nedavno posjetile Wuhan ili bile u kontaktu s takvim osobama. Potvrđena je mogućnost prijenosa zaraze ovim virusom s osobe na osobu.

Lokalne vlasti Wuhana su uvele preporuku da se bez posebnog razloga ne napušta grad te su za odlaske zatvoreni zračna luka i željezničke stanice, a obustavljen je i javni prijevoz. Diljem NR Kine uvedene su preventivne mjere kako bi spriječilo širenje virusa, stoga se preporučuje strogo pridržavanje uobičajenih mjera smanjenja rizika od respiratornih bolesti te praćenje obavijesti kineskih zdravstvenih vlasti i Svjetske zdravstvene organizacije o stanju širenja virusa i preventivnim mjerama koje treba poduzimati, uzimajući u obzir da se radi o novoj vrsti virusa i svakim danom se utvrđuju nove informacije, piše na stranicama", piše na stranicama MVEP-a.

15:20 Britanski ministar zdravstva, Matt Hancock, obratio se javnosti nakon što je predsjedao sastankom odbora za hitne slučajeve britanske vlade koji je raspravljao o riziku od virusa i mogućim zarazama u toj zemlji.

"Rizik zaraze za javnost i dalje ostaje nizak", rekao je, dodavši da će uskoro uslijediti detaljno priopćenje.

15:10 Kineske bolnice koje se nalaze u epicentru epidemije koronavirusom toliko su prenatrpane pacijentima da su tražile od građana da doniraju medicinske potrepštine ili donesu vlastite zalihe.

15:07 SAD povlači svoje diplomate iz Wuhana, grada iz kojeg je krenula epidemija.

15:05 Potvrđen je peti slučaj zaraze na Tajlandu.

14:56 Kako javlja Guardian, društvenim mrežama u Kini se šire apeli za zabranom prodaje i konzumacije divljih životinja poput šišmiša budući da je moguće da je koronavirus potekao s tržnice na kojoj su se divlje životinje prodavale.

14:45 Kako javlja Guardian, nakon analize u Velikoj Britaniji zdravstveni djelatnici su utvrdili kako u toj zemlji nema zaraženih.

14:43 Zatvoren je i nacionalnik stadion u Pekingu poznat kao Ptičje gnijezdo, javlja Reuters.

14:30 AP javlja kako sve više zračnih luka pregledava putnike pri dolasku iz Kine. Među njima su zračne luke u Kataru i Kuvajtu.

13:58 Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u četvrtak je objavila kako je prerano za proglašenje međunarodnog izvanrednog stanja zbog epidemije koronavirusa u Kini.

Slučajevi zaraze ovim virusom identificirani su i izvan Kine, u Tajvanu, Filipinima, Tajlandu, Japanu, Singapuru, Južnoj Koreji i SAD-u. Velika je mogućnost da zaraženih ima i u Velikoj Britaniji. Najnovija zemlja na toj listi je Nepal.

13:55 Kina je potvrdila 26 smrtnih slučajeva od koronavirusa.

13:52 Jedan slučaj zaraze koronavirusom zabilježen je i u Nepalu. To je prvi slučaj u toj zemlji, a radi se o studentu koji se vratio iz Wuhana.

Nepalski student koji se vratio iz Kine pozitivan je na novi koronavirus, rekli su danas dužnosnici u Katmanduu te je to prvi potvrđeni slučaj virusa kod ove himalajske nacije.

“Testovi jednog pacijenta pozitivni su na koronavirus. Riječ je o nepalskom studentu koji studira u Kini”, rekao je Reutersu Mahendra Šresta, glasnogovornik Ministarstva zdravlja.

Student se vratio kući s odmora u Wuhanu u Kini, izjavilo je Ministarstvo zdravlja. Nalazi se pod nadzorom, a provjeravaju se i oni koji su bili u bliskom kontaktu s njim.

13:30 U Wuhanu, gradu u središnjoj Kini gdje se zaraza pojavila prošli mjesec, ljekarnama su počele istjecati zalihe, dok su bolnice zakrčene traumatiziranim ljudima koji traže da ih se pregleda.

“Toliko je vijesti, toliko informacija, svakih deset minuta iziđe nova informacija, to je zastrašujuće, osobito za ljude poput nas u području koje je najzahvaćenije”, rekla je Lily Jin, 30-godišnjakinja, stanovnica grada. “Čak i ako niste bolesni, postanete paranoični da ćete se razboljeti.”

13:11 U Velikoj Britaniji se sastaje posebna zdravstvena skupina koja raspravlja o riziku od virusa i mogućim zarazama u toj zemlji.

12:30 Potvrđena su još dva slučaja oboljelih u Hong Kongu. Ukupno, u Hong Kongu su sada zaražene četiri osobe.

12:00 Kineska vojska je objavila Priručnik o prevenciji upale pluća i kontroli nove infekcije koronavirusa. Mediji ohrabruju ljude da ga pročitaju i šire po društvenim mrežama.

11:35 Potvrđen je još jedan slučaj koronavirusa u Japanu. Osoba koja je zaražena je u Japan doputovala iz Hong Konga avionom. Vlasti Hong Konga stoga sada traže sve putnike i osoblje tog leta kako bi bili pregledani. 

11:30 Tajland je potvrdio peti slučaj zaraze koronavirusom.

11:20 Objavljena je uznemirujuća snimka iz kineske bolnice. Na njoj su prikazana mrtva tijela u jednoj od bolnica. Upozoravamo vas da je sadržaj uznemirujući, gledate ga na vlastitu odgovornost.

11:18 Sumnja se da je u Finskoj zaraženo dvoje turista koji su se vratili s putovanja iz Kine. Pod posebnim su nadzorom.

11:14 McDonald's zatvara svoje restorane u pet gradova u provinciji Hubei.

11:10 Vlada u Pekingu moli građane koji se vraćaju iz zaraženih područja da ne izlaze iz kuća dva tjedna.

11:00 Zatvoreni su dijelovi Velikog kineskog zida koji se nalaze u blizini Pekinga.

10:40 Letovi za Moskvu iz kineskog grada Wuhana su obustavljeni zbog straha do širenja koronavirusa.

10:20 CNN javlja kako je pod karantenom 10 gradova što obuhvaća preko 30 milijuna ljudi. Ezhou, Huanggang, Chibi, Xiantao, Zhijiang, Qianjiang, Huangshi, Xianning, Yichang i Wuhan su među njima.

09:51 Deseci radnika su poslani na mjesto na kojemu se gradi nova bolnica na rubu Hubeija. 

Bolnica bi trebala biti završena do 3. veljače i imat će 1000 kreveta. Bit će specijalizirana za koronavirus. 

Opširnije

09:35 U Kini je oformljen nacionalni istraživački tim od 14 osoba koji će pomagati u sprječavanju širenja i u kontroli koronavirusa, javlja Xinhua. 

Vođa tima je znanstvenik koji se bavi respiratornim sustavom Zhong Nanshan koji je jedan od junaka u Kini zbog svoje uloge u borbi protiv SARS-a 2003. 

09:20 Singapur je potvrdio još dva slučaja zaraze virusom.

09:11 U Wuhanu se oprema nova bolnica s tisuću kreveta za zaražene virusom, a vlasti žele da ona bude spremna za rad do ponedjeljka.

Deset gradova u središnjoj pokrajini Hubei suspendiralo je dio javnog prijevoza, prenosi Hubei Daily u petak. Procjenjuje se da je zabranama putovanja pogođeno oko 37 milijuna ljudi.

09:00  U Pekingu je danas do podneva potvrđeno 29 slučajeva zaraze koronavirusom. U Šangaju je potvrđen još 21 slučaj.

08:45 U međuvremenu, zaraza koronavirusom utječe i na međunarodna tržišta. Ulagači se plaše negativnih posljedica po gospodarstva, s obzirom na to da počinje kineska Nova godina kada milijuni ljudi putuju pa je moguće širenje virusa. Usto, zbog otkazivanja proslava kineske Nove godine kao i zabrane putovanja, pod pritiskom u dionice zrakoplovnih kompanija i hotelskih kuća.

08:30 Peking i Šangaj uveli su najveći stupanj pripravnosti na neku zdravstvenu prijetnju kako bi se borili s koronavirusom, javlja CGTN. 

08:15 U Hong Kongu su se pojavili problemi oko opskrbe zaštitnim maskama za disanje. Naime, bliži se proslava kineske Nove godine, a nije sigurno da će grad biti opskrbljen njima jer vlada nestašica maski.

Naime, Hong Kong uvozi maske iz Kine, Malezije ili Tajvana. Kina je obustavila sav izvoz maski zbog koronavirusa pa će opskrba maskama biti mala.

07:53 Društvenim mrežama širi se snimka koja navodno prikazuje bolnicu u Wuhanu. Bolnica je krcata, čuje se vika ljudi s maskama. Opširnije

07:52 Zbog virusa su otkazani i neki važni događaji, posebno s obzirom na to da dolazi kineska Nova godina. 

Zatvoren je Zabranjeni grad u Pekingu. Otkazani su tradicionalni sajmovi u Pekingu, kao i međunarodni karneval u Hong Kongu. 

Otkazan je godišnji nogometni turnir u Hong Kongu, kao i sve javne proslave kineske Nove godine u Macauu. 

07:50 BBC javlja kako je u Kini potvrđeno 830 slučajeva zaraze koronavirusom.

07:47 Grad Jinzhou postao je deveti grad obuhvaćen karantenom, javlja AFP. Svi putnici se pregledavaju na ulasku u podzemnu i mjeri im se temperatura. 

Zabranom ulaska u ovaj grad karantena se proširila na više od 30 milijuna ljudi.

07:40 Zbog virusa se zatvara Disneyland u Šangaju. 

"Privremeno zatvaramo šangajski Disneyland i Disney Town u sklopu prevencije i kontrole epidemije te kako bi osigurali zdravlje i sigurnost naših gostiju i osoblja", stoji na mrežnoj stranici zabavnog parka.

07:30 Kineske vlasti objavile su detaljnije informacije o sedam slučajeva koji su rezultirali smrću. Najmlađi umrli je, otkrili su, 36-godišnji muškarac koji se preziva Li. Li je hospitaliziran 9. 1. nakon što je tri dana imao visoku temperaturu. Umro je jučer.

Najmlađa osoba koja je umrla nakon njega imala je 48 godina.

Pročitajte više