Javio se splitski kardiokirurg kojeg optužuju za četiri smrti pacijenata

NAKON priče o šefu splitske kardiokirurgije koji je za operaciju tražio mito, ovoga se tjedna pojavio nastavak u vidu pisma u kojem se kirurga koji ga je zamijenio na šefovskoj poziciji optužuje za nesavjesno liječenje koje je dovelo do čak četiri smrtna ishoda u posljednjih godinu dana.

Na tom odjelu, od kada je objavljena priča o uzimanju mita, odvija se pravi rat, donosi Provjereno, a ministar je nakon slučaja primanja mita bio poslao u nadzor 10 liječnika iz Zagreba. U izvješćima koje su napisali stoji kako su zaprepašteni zatečenim stanjem. Pisali su o tome kako liječnik koji ima optužnicu za uzimanje mita i dalje tamo radi, kako se pacijenti ciljano šalju baš tom liječniku. To potvrđuje optužbe da nije sam radio. Ali baš ta izvješća nikada nisu dospjela u javnost.

Dala liječniku mito, muž joj umro

„Ja sam izvadila kovertu iz svoje torbe, stavila njemu na stol. On je šutio. Nije bilo ni hvala, ni ništa“, prisjetila se Ljubica Adžaip davanja mita liječniku za prošli prilog u Provjerenom.

Ovo je svjedočanstvo šokiralo hrvatsku javnost i uzdrmalo splitsku kardiokirurgiju. Naime, nekadašnji šef Zavoda, Cristian Bulat, za spas Ljubičinog supruga, prema optužnici USKOK-a, primio je mito u iznosu od 3000 eura. Bulat USKOK-u nije mogao objasniti odakle mu silna imovina vrijednosti tri i pol milijuna kuna.

Šuti te i dalje operira, doduše ne više kao šef. Njegovo je mjesto nakon smjene preuzeo Denis Nenadić. I tog kardiokirurga netko iz bolnice prije par mjeseci anonimno je prijavio za nesavjesno liječenje, a pismo je objavio Dnevnik Nove TV.

Evo što kaže liječnik koji je zamijenio onoga koji je optužen za primanje mita, a sad je i sam pod optužbama

U njemu jasno piše kako je liječnik umjesto potrebne dvije premosnice učinio jednu. Također, ističe se da sam operativni zahvat ukazuje na neznanje i nestručnost, kao i da je bolesnik preminuo na operacijskom stolu. Nabrojeno je u pismu dvadeset i pet slučajeva. Četiri sa smrtnim ishodom. 

Nenadić je odgovorio kako je to sve neutemeljeno te kako se radi o paušalnoj optužbi koja se odnosi na, kako tvrdi, bolesnike visokog rizika te operacije koje svugdje u svijetu imaju visoku smrtnost. „Svi ti bolesnici su dobro, ambulativno su kasnije praćeni i nije bilo tegoba od strane samih bolesnika“, odbacio je za Provjereno optužbe.

Je li to zaista tako kako kaže, najbolje mogu posvjedočiti pacijenti koji su navedeni u pismu. I sam Nenadić nam priznaje da je jedan smrtni slučaj prije pisma prijavljen policiji. „Bila je prijava za jednog bolesnika u smislu medicinske procedure, anonimna, isti tekst, isti stil pisanja. Za jednog od navedenih sada.“

Liječnici se međusobno prijavljuju

Pismo je poslano bolnici koja će provesti izvanredni stručni nadzor, a ministar Kujundžić kazao je kako će i on poslati inspekciju. Reagirala je i liječnička komora.

„Radi se o jednoj ozbiljnoj optužbi pa bez obzira koja je strana u pravu, da li je ona koja je optužena ili ona koja optužuje, u oba slučaja hrvatska liječnička komora mora svakako reagirati“, rekla nam je Vikica Krolo iz Hrvatske liječničke komore.

Prozvani kardiokirurg Nenadić tako u prijavi vidi podvalu. I to baš onog liječnika koji je osumnjičen za mito. „Ja pretpostavljam da je to dio šire strategije s obzirom na neka ranija vremena. Sumnjam da će se utvrditi pogreška“, uvjerava.

Bulat je, s druge strane, preko svojeg odvjetnika Provjerenom sve odlučno demantirao.

Kaos u splitskoj bolnici

Nakon što je afera s primanjem i davanjem mita na splitskoj kardiokirurgiji izbila u javnost, ministar je poslao desetak liječnika iz KB-a Dubrava te KBC-a Zagreb da na mjesečnoj bazi pomažu i nadziru rad splitskih kolega. Prvo ih je iznenadilo da Cristian Bulat još uvijek ondje radi.

„Došli smo u Split i zatekli smo u kolegu da i dalje radi i zatekli smo jedan Zavod i strukturu koja je bila u rasulu. Možemo to otvoreno reći. Bila je vrlo loše strukturirana. Zapravo neka posebna struktura nije ni postojala“, kazao je voditelj Odjela za koronarnu kirurgiju Daniel Unić.

Liste čekanja praktički nisu postojale, koga će se operirati prije, a koga kasnije određivalo se van pravila. Uočeno je i da se iz Odjela kardiologije šalje pacijente na Zavod za kardiokirurgiju, donosi Provjereno.

Bulata nakon svega čeka potvrda optužnice i suđenje, a Denisa Nenadića s istog Zavoda očitovanje vezano uz nesavjesno liječenje, stručni nadzor rada te istraga DORH-a nakon prijave policiji.

Pročitajte više