TRANSFERI

Otkrivamo detalje: Olmo nije Dinamov rekordni transfer, ali bi to mogao postati

Foto: Marko Lukunić/Pixsell

DANI OLMO (21) nakon pet godina odlazi iz Dinama. Njegov novi klub je Leipzig. U lideru Bundeslige očekuje se danas na liječničkim pregledima i potpisu ugovora. Donosimo detalje velikog, ali ne i najvećeg izlaznog transfera u povijesti Dinama.

Ključno je naglasiti da je Dinamu, kao i bilo kojem klubu koji prodaje igrača, zajamčen samo fiksni dio odštete od kupca, dok se oni varijabilni, vezani za bonuse od eventualnih nastupa, golova, uspjeha, trofeja i daljnjih prodaja, mogu i ne moraju ostvariti. Zato ih se ne može tek tako dodavati fiksnom dijelu odštete samo da bi ona izgledala viša ili rekordna. 

Sjetimo se samo Alena Halilovića i njegovog odlaska u Barcelonu, kada su hrvatski mediji pisali da Dinamo tim transferom dobiva 10 milijuna eura odštete. Toliko je Dinamo mogao dobiti, ali samo da su bili ispunjeni svi uvjeti za brojne bonuse iz ugovora. Znamo kako je završio Halilović tamo i koliko je Dinamo tih bonusa naplatio. U konačnici je od Barcelone za Halilovića dobio jedva polovicu od iznosa koji su mediji proglasili.

Olmo naravno nije Halilović i on će vjerojatno postati Dinamov rekordni transfer, ali kako bismo spriječili razbacivanje ciframa, ističemo detalje. Leipzig je Dinamu prvo za Olma ponudio 16 milijuna eura odštete fiksno, što je odbijeno, ali je zato prihvaćena druga ponuda, teška 18 milijuna eura. Toliko je Dinamu zajamčeno da će dobiti. Puno, ali i dalje ne dovoljno za rušenje rekorda, koji s 23 milijuna eura odštete drži Marko Pjaca kada se prije tri i pol godine prodao u Juventus. 

Međutim, Olmo bi lako mogao postati najskuplja Dinamova prodaja jer među klauzulama u ugovoru o prodaji je ona da prvak Hrvatske dobiva milijun eura nakon što Olmo odigra 15 utakmica za Leipzig.

Nadalje, za svaki plasman Leipziga u Ligu prvaka dok je Olmo u tom klubu Dinamo dobiva po dva milijuna eura. 

Konačno, Leipzig će Dinamu proslijediti i deset posto od prodaje Olma u treći klub.

Tako da bi u konačnici Olmo mogao debelo premašiti Pjacu i Dinamu donijeti i preko 30 milijuna eura. No, kako smo naglasili, to se tek treba dogoditi.

Pročitajte više