RBA AFERA

Hrvatska narodna banka: Odmah krećemo u nadzor RBA, ovo je nedopustivo ponašanje

Foto: Luka Stanzl (Pixsell)

"HRVATSKA NARODNA BANKA ističe da bilo kakav pritisak na rad Ustavnog suda Republike Hrvatske i bilo kojeg suda ili suca u Republici Hrvatskoj, neovisno o tome dolazi li pritisak od strane samog sudionika sudskog postupka ili putem posrednika, predstavlja neprimjereno i nedopustivo, a moguće i kažnjivo ponašanje", stoji u pisanom odgovoru Hrvatske narodne banke na upit Indexa o slučaju RBA u kojem su nam potvrdili da su pokrenuli hitan nadzor poslovanja te banke. No, krenimo redom.

>> RBA banka natječajem tražila agenciju koja će vršiti pritisak na Ustavni sud

>> Zastupnik Škibola o RBA: Ako je to točno, zaslužuju oduzimanje dozvola za rad

>> Udruga Franak o pritisku RBA na pravosuđe: Nismo iznenađeni, ali smo šokirani

>> Sudac Vrhovnog suda o slučaju RBA: Nedopustiv pritisak na suce. Kamo to vodi?

U pozivu Raiffeisenbanke za odabir PR agencije u kojem banka traži usluge kriznog komuniciranja oko slučaja kredita u švicarcima stoji da je jedan od zadataka te agencije i "vršenje pritiska na Ustavni i druge sudove u Hrvatskoj". Iako u pozivu, koji je napisan na engleskom jeziku, doslovno stoji "Putting the pressure on the Constitutional and other Croatian courts", iz RBA u izjavi za Index tvrde da su tražena "isključivo rješenja koja sadrže legitimne postupke".

Hitan nadzor poslovanja banke

Sudac Vrhovnog suda i predsjednik Hrvatske udruge sudaca Damir Kontrec rekao je za Index da je pojava ove, još jedne u nizu komunikacijskih strategija, pokušaj nedopustivog pritiska na suce. Nezavisni zastupnik u saboru Marin Škibola kaže da ako se poziv pokaže istinitim, RBA zaslužuje "da joj se oduzme dozvola za rad". Udruga Franak pozvala je DORH da se pozabavi poslovanjem Raiffeisenbanke.

Guverner HNB-a Boris Vujčić već je jutros komentirao vijest te najavio nadzor te banke, a to su nam sada potvrdili i u HNB-u, odnosno rekli su da će u okviru svojih ovlasti hitno provesti nadzor u Raiffeisenbank Austria d.d. Zagreb te poduzeti potrebne mjere.

"Ustavom Republike Hrvatske jamči se samostalnost i neovisnost sudbene vlasti. Također, Zakonom o sudovima propisano je da sudovi kao tijela državne vlasti obavljaju sudbenu vlast samostalno i neovisno u okviru djelokruga i nadležnosti određenih zakonom dok je istim Zakonom određena zabrana svakog oblika utjecaja na donošenje sudske odluke, posebno svakog oblika prisile prema sucima, zlouporabe javnih ovlasti i osobnog utjecaja te korištenja medija i javnih istupanja na način suprotan načelima demokratskog društva, a koje ima za svrhu utjecaj na tijek i ishod sudskih postupaka", stoji u odgovoru HNB-a na upit Indexa. 

 

Pročitajte više