Božinović o stanju u službi: Prošle je godine kazneno prijavljeno 69 policajaca

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

POVODOM trostrukog ubojstva koje se prošle subote dogodilo u središtu Splita ministar unutarnjih poslova Davor Božinović održao je konferenciju za novinare u zgradi Policijske uprave splitsko-dalmatinske nakon sastanka s načelnikom.

Rekao je kako je percepcija o sigurnosti u tom gradu u izvjesnoj mjeri narušena, no da Split nije ni manje ni više siguran od hrvatskog prosjeka te da splitska policija u borbi s kriminalitetom droga bilježi vrlo značajne rezultate.

"Percepcija o sigurnosti u izvjesnoj je mjeri narušena, no činjenica je, a to pokazuju svi relevantni podaci, da je Split ni manje ni više siguran od hrvatskog prosjeka", rekao je Božinović.

Ustvrdio je da je policija u tom slučaju djelovala vrlo profesionalno - za tri sata otkrila je osobu koju se dovodilo u vezu sa počinjenjem, a potom je uslijedilo kriminalističko istraživanje koje je rezultiralo kaznenom prijavom.

Policijski službenici su vrlo brzo izašli na teren, poduzeli su sve mjere iz svoje nadležnosti i riješili taj slučaj tako da se već vodi sudski postupak, rekao je Božinović i dodao kako su oni imali i imaju podršku ministarstva i ravnateljstva policije posebice kad je riječ o borbi protiv kriminaliteta povezanog s drogama.

Istaknuo je da Split u borbi s kriminalitetom droga bilježi vrlo značajne rezultate, pa je tako samo prošle godine bilo više od 1800 zapljena droge, a 180 kaznenih prijava upućene su u daljnji postupak.

"Split i ova županija u tom smislu nisu u ništa gorem ili povoljnijem položaja u odnosu na druge dijelove Hrvatske. Što se tiče globalnije slike, Hrvatska je i po tom segmentu sigurnija zemlja od puno drugih zemalja, a pogotovo u okruženju. Kada vidite i europske statistike, mi smo među sigurnijim zemljama", istaknuo je Božinović.

Pogledajte video

Na pitanje o automatskom oružju iz kojeg je pucao Filip Zavadlav, ministar je rekao da se još istražuje kako je došao do puške te da se provode vještačenja.

Odgovorio je i na pitanje novinara o sigurnosti oca i brata, koji je napadnut:

"Policija je u suradnji s drugim institucijama poduzela određene mjere. Nećemo ništa prepustiti slučaju. Puno je lakše policiji raditi svoj posao kad druga strana surađuje", rekao je Božinović.

Prosvjed potpore Filipu Zavadlavu nije dobar

Upitan je i o broju policajaca koji će biti na najavljenom prosvjedu podrške Filipu Zavadlavu. Rekao je kako još ne zna točan broj, ali i da će policija jamčiti sigurnost građana. Kazao je i da prosvjed potpore nije dobar, da nema nikakvog razloga da se bilo tko nađe pozvan da bi preuzimao posao onih koji su zaduženi za javni red i sigurnost građana te da za tim nema nikakve potrebe.

"Nema razloga da se bilo tko se nađe pozvanim da preuzima posao onih koji su zaduženi za sigurnost građana. Nema potrebe za tim jer je policija visoko profesionalna u svakom trenutku", rekao je.

Iznuda u Zagrebu

Novinari su ga pitali i za uhićenja u Zagrebu vezana za iznudu, a u koju su umiješani aktivni specijalac i bivši policajac. Božinović je rekao kako je istraživanje u rukama krim-policije i da je siguran kako će oni brzo riješiti slučaj.

"Prošle godine su interne službe procesuirale 418 pojedinaca koji su osumnjičeni da su teže povrijedili službenu dužnost. Mogu vam reći i to da je njih 69 kazneno prijavljeno, ili 68, a 69 ih je već udaljeno iz službe, što je još jedan pokazatelj da u Ministarstvu nemamo nikakve tolerancije prema protupravnom ponašanju unutar vlastitog sustava", rekao je Božinović

Na novinarsko pitanje ima li Plenković njegovu podršku, Božinović je rekao kako ju je imao, ima i imat će. 

U Splitu je danas i Plenković

U Splitu će danas boraviti i premijer Andrej Plenković. U 11 sati će sudjelovati na svečanoj sjednici splitskog Gradskog odbora HDZ-a. Prethodno će položiti vijenac i zapaliti svijeću kod spomenika Franji Tuđmanu.

Nakon Splita, Plenković će poslijepodne u 16 sati sudjelovati na obilježavanju 30. godišnjice HDZ-a u Imotskom, a večeras i na proslavi stranačke obljetnice u Otočcu.

Pročitajte više