HRVATSKA - NJEMAČKA OD 20:30

Ovo je put za polufinale: Hrvatska može srušiti Njemačku samo na jedan način

Foto: Epa, HRS

U SUBOTU, od 20:30, Hrvatska rukometna reprezentacija odigrat će najvažniju utakmicu na Euru. U Beču, u drugom kolu drugog kruga, rival će joj biti Njemačka, a u slučaju pobjede Červarova ekipa doći će na korak do polufinala i borbe za medalje. Ako se poklope rezultati u skupini, do polufinala se direktno može i večeras, ali o tom scenariju u reprezentaciji ne razmišljaju.

Zanima ih pobjeda nad Njemačkom i slavlje protiv otpisanih Čeha, jer tako bi Hrvatska bi došla u situaciju da u posljednjem kolu može ispasti samo u nevjerojatnom scenariju, odnosno ako izgubi od Španjolske, Austrija pobijedi sve utakmice do kraja te pod uvjetom da Hrvatska ostvari i najlošiju gol-razliku u međusobnim susretima te tri reprezentacije.

Utakmica s Njemačkom je prva meč-lopta za Hrvatsku, a ako tu priliku ne iskoristi i ne pobjegne Nijemcima na gotovo nedostižna četiri boda, Hrvatska se može u posljednjem kolu vaditi na Španjolcima koji su dosad upisali sve pobjede.

Hrvatska je na Euro stigla s puno problema, opterećena aferom Štrlek, bez čitave vanjske linije, s limitiranim krilima i sa šest debitanata koji nikad nisu zaigrali na velikoj sceni. Nitko nije mogao sa sigurnošću reći koliko može postići ova momčad koja ima svjetske klase samo na poziciji srednjeg vanjskog. Međutim, Hrvatska je pokazala da igra najbolju obranu na svijetu, da taj Červarov izum 5-1 s Duvnjakom kao prednjim nitko ne može napadati, a prema naprijed Karačić i Cindrić u svakom trenutku svojom hitrinom i prvim korakom mogu napraviti štetu protivniku.

Protiv Njemačke utakmica generacije 

Međutim, treba zaboraviti sve što je dosad bilo, sve četiri pobjede i koncentrirati se samo na Nijemce. Ta će utakmica biti utakmica generacije i s trijumfom Hrvatska bi došla jako blizu ostvarenja sna.

Bit će teško, to je jasno. Nijemci su opasni, snažni, tvrdi i grubi. Jako grubi. S njima smo igrali prošle godine na SP-u u Kölnu. Bila je to također utakmica za polufinale, a u kontroverznoj utakmici koju ćemo pamtiti po čudnim sudačkim odlukama u završnici, domaćini su slavili 22:21 i otišli su među četiri, a Hrvatsku su poslali u borbu za peto mjesto.

Lani su nas pretukli, slično će biti i u subotu 

Sličnu utakmicu možemo očekivati i u subotu. Njemačka nema igrače profila Cindrića ili Karačića koji iz ničega mogu napraviti nešto, nemaju jednog Duvnjaka koji "magicovski" može igrati na svakoj poziciji na terenu, ali su stroj. Stroj koji svih 60 minuta rudari u istom ritmu i pritom silinom razbija protivnika. Doslovno ga razbija. Ključni adut Njemačke je moćna 6-0 obrana, a pivoti iz Duvnjakova Kiela Hendrik Pekeler i Patrick Wiencek u obrani svog gola imaju ''dozvolu za ubojstvo''.

Wiencek, mrcina od dva metra koja ima ''dozvolu za ubojstvo''

Prošle godine je Wiencek, mrcina od preko dva metra divljački mlatio hrvatske napadače uz blagoslov sudačkog para koji je već u prvom poluvremenu imao razloga da njemačkog pivota isključi. Naravno da nisu to napravili. Na ovom Euru Pekeler i Wiencek igraju slično, ne odstupaju od svog stila i hrvanja na terenu, s jedinom razlikom da ovaj put ne igraju na domaćem terenu i suci im toliko ne toleriraju boks umjesto rukometa.

Cindrić i Karačić u napadu neće moći sami protiv divljačke obrane, morat će im pomoći netko s vanjskim šutom

Hrvatska na ovom turniru u napadu igra na pogon dvojca Cindrić – Karačić. Vanjsku liniju nemamo, a prema golu protivnika dalje od osam metara šutira jedino Luka Stepančić koji je na Euro stigao nedovoljno opravljen s problematičnim gležnjem. Pitanje svih pitanja je mogu li Cindrić i Karačić sami svih 60 minuta solo akcijama probijati germanski bedem. Znajući kako Nijemci igraju, smatramo da ne mogu i da će Červar morati isprovocirati veću pomoć Marka Mamića i krila. Hrvatska više ne može opstati bez šutera, oni su ključ za pobjedu. 

Ono što i prođe iza leđa obrane, mora još proći i sjajnog Andreasa Wolffa na vratima. Njemački golman je jedini igrač ove reprezentacije koji ne igra u Bundesligi, već brani u poljskom Kielceu. Wolf je bio ključni igrač Njemačke u pohodu na senzacionalno europsko zlato 2016. i olimpijsku broncu te godine. Na ovom Euru nije u najboljoj formi i tu također leži velika prilika hrvatskim napadačima. U četiri utakmice je na svega 29 posto obrana (25-87), a u teškom porazu protiv Španjolske obranio je tek jednu loptu od 16 upućenih, mizernih 6 posto. Još je gori bio protiv Latvije i od upućenih šest lopti nije obranio niti jednu pa je na vrata stao vremešni Johannes Bitter.

Njemačka se nije iskazala do sada na Euru

Njemačka do sada nije oduševila. Protiv slabašne Nizozemske utakmicu je prelomila u posljednjih deset minuta, Latviju su u dramatičnoj utakmici pobijedili golom razlike, a Španjolska ih je razbila kao amatere. Bilo je 33:26 za branitelja naslova, ali svatko tko je gledao utakmicu vidio je da su Španjolci mogli slaviti i 10, 15 razlike da im je to bilo potrebno. Nekakvu igru Nijemci su pokazali tek sinoć protiv Bjelorusije, što nije dobar znak ako to znači da im se forma diže. Ipak, sve to ni izbliza ne izgleda dovoljno uvjerljivo.

Duvnjaka čeka ozbiljan posao protiv Druxa, Webera i Kühna

Napad Njemačke ne djeluje harmonično, ali ipak hrvatska obrana treba paziti na strašne bombardere Paula Druxa, Philippa Webera i Juliusa Kühn. Sva trojica su lijevi bekovi, imaju top u desnoj ruci i Domagoj Duvnjak protiv ovog trojca morat će napraviti sličan posao kakav je odradio sinoć nad Nikolom Bilikom. Uspije li u tome, neutralizira li ih, Hrvatska će napraviti ogroman dio posla.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Izbornik Njemačke Christian Prokop najveći problem ima s najvećom zvijezdom momčadi Uweom Gensheimerom. Sjajno lijevo krilo Rhein-Neckar Löwena i godinama ponajbolji strijelac Europe totalno je izvan forme. Čvrsta obrana i visoka realizacija kontri godinama je bio trademark njemačkog rukometa. Na ovom Euru u tom segmentu igre imaju puno problema jer je Gensheimer u krizi, što je u razgovoru za njemačke medije priznao i izbornik Prokop.

Što se događa s Uweom Gensheimerom?

Nakon debakla protiv Furije njemački kapetan još dugo nakon utakmice ostao je sjediti sam na klupi, zakopavši lice u obje ruke. Nekoliko minuta nije podigao pogled. Bio je svjestan da je opet podbacio. U prvoj utakmici protiv Nizozemske je dobio crveni karton na početku utakmice, a protiv prvaka Europe pokušao se iskupiti. Nije uspio. Igra odsutno i vidljivo je nezadovoljan.

''Uwe trenutačno ne igra u skladu sa svojim mogućnostima. Njegov talent i njegove sposobnosti su nesporne, ali očito postoji neki razlog zbog čega ne igra s lakoćom za reprezentaciju. Ne mislim da smo mu mi stvorili preveliki pritisak, uvjeren sam da je sam na svoja leđa nabio preveliki teret očekivanja i da je to glavni problem. Jedan je od najboljih na svijetu i od njega očekujem da se trgne. Oprostite na izrazu, ali jebi ga, tako je'', za njemačke medije kazao je Prokop.

Za zvijezdu Rhein-Neckara Löwena Europsko prvenstvo u Norveškoj, Austriji i Švedskoj vjerojatno je zadnji Euro u karijeri. Nije više u cvijetu mladosti, duboko je u 34. godini, a prije četiri godine u Poljskoj zbog ozljede nije bio član momčadi koja je uzela zlato. Ne želi otići kao ''Uwe, nedovršeni.''

''Možemo li do polufinala? Svakako'', kazao je Gensheimer uz osmijeh.

Lijepo, ali nešto će se pitati i Hrvatsku.

Rezultati by SofaScore

Pročitajte više