Bjelovar smanjio porez pa mu sad u gradsku blagajnu dolazi više novca

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL,Index

NAKON što je Bjelovar smanjio prirez, prihodi njihove gradske blagajne su porasli. Objavio je to danas bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

“Zanimljivo... Prvih 17 dana 2020. godine Grad Bjelovar uprihodio je 250.000 kuna više od prvih 17 dana 2019. godine, iako smo tada imali 6% veći prirez. Pratit ćemo što će se događati i ako će se trend nastaviti uskoro ćemo dodatno skinuti prirez u Bjelovaru. Ovo je dokaz da prihodi ne moraju biti veći samo dodatnim oporezivanjem već i pojačanom gospodarskom aktivnošću koja nastaje ukidanjem poreza i stvaranjem uvjeta da se gospodarstvo može slobodno razvijati bez utjecaja politike”, napisao je Hrebak na svom Facebook profilu.
 

Inače, Bjelovar je u ožujku prošle godine izglasao smanjenje prireza s 12 na 9 posto, da bi u prosincu Gradsko vijeće izglasalo dodatno njegovo smanjenje za tri postotna boda - na 6 posto, koliko iznosi od početka ove godine.

Prihodi od prireza uz stopu od 12 posto u Bjelovaru su za 2018. iznosili 10 milijuna kuna. Ako se pretpostavi da bi prepolovljena stopa poreza donijela i toliko manje prihode proračuna, to bi bilo smanjenje od pet milijuna kuna. No, kako sada stvari stoje, u gradsku blagajnu dolazi više novca nego prije.

Možda bi i drugi gradovi mogli naučiti nešto iz ovog primjera.

Pročitajte više