Otac i brat ubojice nisu bili u stanju svjedočiti. Brat: Znam tko me pretukao

Foto: Index

U SPLITU se jutros održava dokazno ročište u slučaju trostrukog ubojstva za koje je osumnjičen Filip Zavadlav. 

Riječ je o ročištu u sklopu državnoodvjetničke istrage koja prethodi samom suđenju. Trebali su biti ispitani otac Filipa Zavadlava Ante i brat Stanislav. Obojica su došli na sud, no nisu bili u stanju svjedočiti zbog jučerašnjeg napada. Podsjetimo, ubojičinog brata Stanislav pretučen je u splitskom naselju Kila. 

Brat splitskog ubojice: Znam te momke koji su me pretukli

Saslušanje kod suca istrage započelo je u 9 sati. Oko i ispred zgrade suda bilo je nekoliko policajaca koji su osiguravali zgradu. Na sud je prvo stigao otac Ante koji je bio u pratnji policajca u civilu, a s petnaestak minuta zakašnjenja iz drugog pravca i sin, odnosno ubojičin mlađi brat Stanislav koji je jučer dao ekskluzivni intervju za Index. 

>> EKSKLUZIVNO Brat splitskog ubojice: Napali su me, ali to neće ništa promijeniti

Ispred zgrade suda kazao je kako poznaje osobe koje su ga jučer pretukle nekoliko sati prije nego što je dao unaprijed dogovoreni intervju za Index.

"Najlakše mi je za to. Momci koji su to uradili, ja ih poznajem, neću govoriti koji su. Meni je još teža stvar što su tri mlada života izgubljena", rekao je novinarima.

Izjavu je dao i predsjednik Županijskog suda u Splitu Damir Romac. Objasnio je zašto otac i brat ubojice nisu ispitani.

Otac i brat ubojice nisu bili u stanju svjedočiti

"Na ispitivanje pred sucem istrage su bili pozvani otac i brat osumnjičenika, međutim oni su zbog jučerašnjeg događaja pod stresom i obavezali su se javiti idući tjedan državnom odvjetniku koji vodi istragu kad budu spremni dati izjavu. Znači neće koristiti blagodat nesvjedočenja, nego žele svjedočiti, ali to danas nisu bili u stanju", rekao je Romac.

Kazao je kako daljnju istragu vodi državni odvjetnik pa je ne može komentirati, ali da pretpostavlja da će spis biti poslan u Zagreb gdje će se obavljati vještačenja.

Činjenicu da je ispitivanje vodio sudac istrage, iako je riječ o istrazi državnog odvjetništva, objasnio je kazavši da rodbinu osumnjičenika koja ima pravo nesvjedočenja ispituje sudac istrage. 

Jučerašnje premlaćivanje Stanislava Zavadlava nije želio komentirati.

Brat u intervjuu za Index: Nije ih zbog mene ubio

U jučerašnjem ekskluzivnom intervjuu za Index je kazao kako su ga napali jer ga smatraju krivim zbog napisa da je branio brata.

Stanislav Zavadlav kaže da to što se piše nije točno. Tvrdi da je njegov brat imao problema s Marinom Bobanom i Juricom Torlakom te da su oni iznuđivali novac od njega i da je postojao sukob među njima, ali da on sam nije znao sve detalje.

"Iznosili su, iman čak u SMS porukama prijetnje i za mene i za moju obitelj. I kad su spominjali mog sina, ja sam razgovarao sa svojim bratom, ali nisam znao da je on tako nešto…", kazivao nam je Stanislav.

"On je rekao da mu se to ne sviđa, pitao je šta ćemo. Ja sam rekao: ‘Neka, proći će vrime.’ I on u zadnjih, koliko, 20 dana, nije bio psihički stabilan. Nije spavao, nešto ga je tištilo", potreseno nam je pričao Stanislav koji je tijekom cijelog razgovora ponavljao da mu je žao te da je znao, da bi spriječio brata.

Što je napravio Filip Zavadlav

Zavadlav je, podsjetimo, u subotu kalašnjikovom ubio trojicu muškaraca u samom centru Splita, u Ulici Šperun i Radmilovićevoj ulici.

Dva su muškarca umrla na licu mjesta, a treći je nešto kasnije preminuo u bolnici. Na motoru je, prema informacijama koje su se dosad pojavile, ubio pogrešnu osobu jer su osoba koju je navodno želio ubiti i drugi muškarac zamijenili motore. 

Policija je dva sata i 45 minuta nakon ubojstva u Splitu uhitila 25-godišnjeg Zavadlava i protiv njega podnijela kaznenu prijavu zbog trostrukog ubojstva i općeopasne radnje te je u nedjelju predvečer odveden pritvorskom nadzorniku. Naime, Zavadlav je nekontrolirano pucajući iz kalašnjikova pogodio i automobil u kojem je bilo četvero ljudi. Od tada do javnosti dopiru brojne informacije o teškom stanju u njegovoj obitelji. Pisalo se o presudi protiv majke, braći narkomanima, problemima s ocem, a s brojnim teškoćama u toj splitskoj obitelji godinama su upoznati u Centru za socijalnu skrb.

Prema raspoloživim informacijama, od tri brata jedino Filip nije bio ovisnik o drogama. S druge strane, ubijena trojica, kako se doznaje, bili su dileri s kojima je probleme imao prvo jedan od Filipove braće, a potom i on jer je pokušao zaštititi brata. Članovi grupa koje se na društvenim mrežama okupljaju potaknuti željom za pružanjem pomoći mladom ubojici spominju ga kao žrtvu te mu, kako ističu, žele dati drugu priliku. Ukazuju na činjenicu da se nije drogirao, otišao je iz teške obiteljske atmosfere u podstanare, našao posao...

Zavadlava brani odvjetnik Branko Šerić kojeg su angažirale samoorganizirane grupe podrške na Facebooku. On nam je jučer kazao kako zbog pravila u zatvorskoj bolnici u zagrebačkoj Svetošimunskoj ulici može svog branjenika posjetiti tek u ponedjeljak. Kako smo doznali, splitski je ubojica u svojevrsnoj izolaciji zbog njegova psihičkog stanja i zbog sigurnosnih razloga, kako ne bi došlo do osvete koja mu je navodno prijeti. 

Zavadlav je pod jakom policijskom pratnjom u ponedjeljak navečer dovezen u Zagreb gdje je smješten na psihijatrijski odjel Bolnice za osobe lišene slobode (BOLS). Očekuje se njegovo psihijatrijsko vještačenje koje će utvrditi njegovu raspravnu sposobnost.

Prosvjed podrške splitskom ubojici trebao bi se u Splitu održati u četvrtak.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za ubojstva u Splitu, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: split ubojstvo

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više