Milanović je jučer potvrdio da će ljenčariti na Pantovčaku. Tko bi rekao

Foto: Index

POBJEDNIK posljednje sezone najgledanijeg reality showa u Hrvatskoj pod nazivom “Izbori za predsjednika Republike Hrvatske” je, kao što znamo, Zoran Milanović. 

>> Milanović dao veliki intervju: Split nije siguran kao što tvrdi gradonačelnik

Njega su gledatelji izabrali među 11 kandidata koji su posljednjih mjeseci zabavljali javnost, a pobjednik bi uskoro trebao preuzeti glavnu nagradu - odmor u trajanju od 60 mjeseci u sklopu kojega dobije vilu na Pantovčaku, službene automobile, pravo na korištenje državnog aviona i 40 milijuna kuna godišnje kako bi mogao dovesti i svoju ekipu da se ima s kime družiti, da mu ne bude dosadno.

Životna filozofija lijenčine

“Čak i da ne radimo ništa, nešto će se dogoditi”, Milanovićeva je, sad već legendarna, izjava dok je bio premijer, koja savršeno opisuje njegovu političku, a možda i životnu filozofiju, a sudeći po njegovom jučerašnjem intervjuu za Novu TV, koji je dao kao izabrani predsjednik, u toj su rečenici opisani i njegovi planovi za predstojeći predsjednički mandat.

Na pitanje novinara koja će mu biti prva odluka, Milanović je odgovorio da planira smanjiti savjetnički tim, da ne namjerava parirati vladi i da će se posvetiti obrani, nacionalnoj sigurnosti i vanjskoj politici.

“Okupljat ću ljude koje budem držao bitnima. Ne mislim savjetničkim timom parirati vladi i preslikavati to. Bit će manji, ali iz praktičkih razloga. Ne mogu okupiti sve one koje bih htio. Profesionalnih savjetnika će biti manje, ali to nemojte tretirati kao uštedu. To nije tako zato što sam ja štedljiv, nego tako u ovom trenutku ispada. Oni koje budem imenovao će govoriti o mojim prioritetima. Postoje oni koji su nužni - to su obrana, nacionalna sigurnost, vanjska politika i praktički ništa više. Sada vam ne mogu reći nijedno ime. Sigurno neću imati savjetnika za društvene djelatnosti jer to je pretenciozno i krivo. Ja nisam vlada. Nemam pravo biti mentor vladi ako ne mogu ponuditi rješenje”, rekao je Milanović za Novu TV.

Kandidirao se za funkciju koju smatra besmislenom

S obzirom na to da i u području obrane nacionalne sigurnosti i vanjske politike ključne odluke, one na operativnoj razini, također donosi vlada - poput, na primjer, odluke o nabavci borbenih aviona - Milanović praktički neće raditi ništa.

Milanović je ranije, u vrijeme dok je još bio premijer, izjavljivao da je predsjednička funkcija nepotrebna, odnosno da ne vidi smisao te dužnosti.

"Ne vidim smisao te dužnosti… Došlo je vrijeme da se predsjednika Hrvatske bira kroz parlament. Hrvatsku vlast bi trebala činiti Vlada RH i Hrvatski sabor, te Ustavni sud", rekao je Milanović pred kraj svog premijerskog mandata.

No, nakon odlaska iz politike i kratkog izleta u privatni sektor - gdje mu je sasvim sigurno kao bivšem premijeru bilo sasvim sigurno bolje nego prosječnom anonimcu koji se pokušava baviti biznisom u Hrvatskoj - Milanović je shvatio da je ipak puno komotnije sisati državni proračun, pa se odlučio kandidirati za tu, kako je sam govorio, besmislenu dužnost.

Ni kao premijer Milanović se nije volio previše angažirati. Prema svjedočenjima onih koji su ga poznavali i družili se s njime, dane je provodio po restoranima, tako da je funkcija predsjednika RH kao stvorena za njega. Imaš sam komfor koji ide uz najviše državne dužnosti, a ne moraš raditi ništa jer uvijek možeš reći da nemaš ovlasti ili da ne želiš smetati vladi i premijeru. Ako već ne želi ništa raditi, nadamo se samo da neće raditi preveliku štetu jer se još oporavljamo od njegovog premijerskog mandata.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz novog hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Zoran Milanović

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više