Koliko su odane gladne mačke? Bolje da ne znate

Unsplash

MAČKE su za svoje vlasnike članovi obitelji. One su nam utjeha u sumornim danima, a igranje i maženje s njima predstavlja nepresušan izvor radosti. Sama pomisao da jednog dana neće biti među nama je potresna.

I dok bismo mi oplakivali našeg mezimca, nedavni eksperiment pokazuje da bi se mačke u slučaju naše smrti nama gostile, prenosi UNILAD.

Naime, američki Istraživački centar u području forenzike pri Sveučilištu Colorado Mesa došao je na ideju da četrdeset leševa ostavi na otvorenom kako bi tijekom trideset pet dana prikupili podatke o tome kako će se leševi raspadati.

Ovakav tip eksperimenta od velike je važnosti za policiju, mrtvozornike i forenzičare, koji tako način stječu uvid u procese i vremenske okvire kroz koje prolazi leš tijekom truljenja.

Kako se ispostavilo, dvije ulične mačke naišle su na tijela i odlučile gricnuti tu i tamo.

"S obzirom na rasprostranjenost mačaka širom Sjedinjenih Američkih Država, ali i svijeta, razumijevanje obrazaca ponašanja ovih strvinara pomaže nam da odredimo stupanj propadanja tkiva uoči, odnosno, tijekom smrti i nakon što smrt već nastupi", glasi studija.

Jedna je mačka svoju gozbu započela od mekog tkiva na rukama i grudnom košu, dok se druga usredotočila na ruku i trbuh. Hranile su se zasebnim leševima, kojima su se uvijek vraćale.

"Osnovna teorija nalaže da su mačke izbirljive. Kada pronađu hranu koja im odgovara, držat će se toga", pojašnjava Sara Garcia koja je predvodila eksperiment.

Melissa Connor, koja je također bila dio istraživačkog tima, naglasila je da svaki mrtvozornik i forenzičar mogu posvjedočiti o slučaju gdje se mačka u jednom trenutku počela hraniti tijelom svog vlasnika ako su neko vrijeme nakon njegove smrti bili zatvoreni zajedno.

"Ovdje se ne radi o nekakvom problemu u mačjem ponašanju. Riječ je o prirodnom poretku stvari", kaže Mikel Delgado iz Davis škole za veterinarsku medicinu pri Sveučilištu u Kaliforniji.

Pročitajte više