Istraživanje: Žene slabije seksualne aktivnosti brže ulaze u menopauzu

Foto: 123rf

PREMA najnovijem istraživanju, smanjena seksualna aktivnost dovodi kod žena do brže pojave menopauze.

Podaci iz studije pokazuju da će žene koje imaju spolni odnos na tjednoj bazi za 28% manje vjerojatnosti osjetiti simptome menopauze od onih koje imaju seks manje od jednom mjesečno, piše CNN.

One koje su imale seks na mjesečnoj bazi imale su 19% manju vjerojatnost da će doživjeti menopauzu, što je definirano kao 12 mjeseci bez mjesečnice, od onih koje su imali seks manje od jednom mjesečno.

Povezano s mogućnosti trudnoće

Stručnjaci smatraju da razlog tome može biti da učestali spolni odnos daje znakove tijelu da još uvijek postoji mogućnost trudnoće.

"Ako se nemate namjeru reproducirati, ovulacija više nema smisla. Bolje je koristiti tu energiju za nešto drugo", rekla je evolucijska antropologinja Megan Arnot.

Nije povezano sa životom s partnerom

Tijekom ovulacije žensko tijelo podložnije je bolestima jer taj proces slabi imunološki sustav. Ako tijelo prima signale da nema više neke značajne vjerojatnosti za trudnoću, logično je da će preraspodijeliti energiju koja se troši na ovulaciju u neke druge procese.

Arnot je dodala kako su zbog hipoteze da povećana izloženost muškim feromonima odgađa menopauzu testirali utječe li život s partnerom na njenu kasniju pojavu i da su otkrili da nema povezanosti između suživota s partnerom i ranije, odnosno kasnije pojave menopauze.

Pročitajte više

 

Pročitajte više