Evo čemu služi misteriozni američki uređaj pronađen u moru kod Mljeta

Foto: Morski.hr

PROŠLOG tjedna, dok je koćario Jadranskim morem, hrvatski ribarski brod Marian II uhvatio je svojom mrežom misterioznu narančastu kocku koja pripada ratnoj mornarici SAD-a. Posada nije imala pojma o čemu se radi, a kasnije je pronađeni predmet vratila vlasnicima na USNS Brice C. Heezenu, istraživačkom brodu klase Pathfinder, ne saznavši pritom nikakve detalje o namjeni kockastog uređaja. To je potaknulo nagađanja i rasprave u medijima i društvenim mrežama. Web stranica The War Zone/The Drive, specijalizirana za vojnu tematiku, potvrdila je da se Heezen u hrvatskim teritorijalnim vodama nalazio na misiji testiranja nove opreme za podvodna istraživanja, da je imao dopuštenje hrvatske vlade i da uređaj korišten u misiji.

Ribarima isplaćena naknada

Posada Mariana II 6. je siječnja otkrila kocku, zapravo oceanografski plovak ili plutaču. U e-mailu The War Zoneu, Travis Weger, glasnogovornik Vojno-transportnog zapovjedništva za Europu i Afriku koje nadzire Heezenove aktivnosti u regiji, potvrdio je izvještaje lokalnih medija da je ratna mornarica nadoknadila ribarima "štetu i izgubljeno vrijeme" prije nego što je uređaj vraćen, ali nije rekao koliko im je novca isplaćeno.

"Bruce C. Heezen je provodio oceanografsko istraživanje koje je bilo koordinirano s hrvatskim vlastima. Interakcija ribara i oceanografskih istraživanja uobičajena su i pomorskom okruženju", objasnio je Weger.

Weger je rekao kako je svrha plutače koja na ima transponder pomoći pri točnom pozicioniranju bočnih sonara koje Heezen i ostalih šest brodova klase Pathfinder koriste kako bi mapirali dno oceana. Također je rekao kako je istraživački brod "raspoređen u hrvatske teritorijalne vode zbog testiranja nadograđenih sustava", ali nije precizirao vrstu ili model korištenih sustava.

Fotografije plutače koje je napravio hrvatski ribar prilikom vađenja iz mora pokazuju cjevasti žuti predmet na vrhu plutače koja ima i sidro. Plutača ima i dvije okomite cijevi, a u jednoj se nalazi zeleni predmet. Kocka na sebi ima i naljepnicu za otpremu koja pokazuje da je DHL-om iz Stennis Space Centera u Mississippiju poslana u Opatiju. Osim što se radi o NASA-inu centru za testiranje raketa, u Stennisu se nalazi i Pomorski oceanografski ured koji je odgovoran za prikupljanje oceanografskih podataka i njihovu obradu za razne namjene unutar mornarice i drugih rodova američke vojske.

O čemu je zapravo riječ?

Prijašnji izvještaji već su identificirali žuti predmet kao transponder Kongsberg cNODE, što se poklapa s izjavom ratne mornarice. Plutača ima i dvije okomite cijevi, a u jednoj se nalazi nešto što izgleda kao Teledyne Marine R12K Acoustic Transponding Release, procijenila je H. I. Sutton, kompanija stručna za podvodne vojne sustava svih vrsta. Kompanijska web stranica kaže da se radi o sustavu za "izvlačenje predmeta s velikih dubina". Ovaj je sustav povezan sa sidrom, a na "sigurnu akustičnu zapovijed" otpušta taj uteg kako bi ga mornaričko osoblje moglo izvući.

Sve se to uklapa u informacije iz softvera za online praćenje brodova koji je pokazao da Heezen u vrlo namjernim obrascima, uobičajenim za podvodno mapiranje i druge oceanografske aktivnosti, plovi oko otoka Mljeta. Sutton je također napomenuo da je ta plutača bila korištena za istraživanje Sustavom za akustično snimanje okoliša (Environmental Acoustic Recording System/EARS) koji snima ambijentalne podvodne zvukove, ali nema indikacija da je ovaj sustav korišten u ovom konkretnom slučaju.

Da je ova misteriozna kocka korištena za podvodno mapiranje može se činiti ne baš impresivnim, ali ovakva istraživanja od iznimne su važnosti za pomorske operacije ispod i iznad površine. Precizne topografske karte morskog dna "služe kao pomoć u sigurnoj plovidbi i učinkovitom planiranju misija", napisao je Weger u svojoj izjavi za The War Zone.

Čemu služi?

Ovakve informacije iznimno su vrijedne u podmorničkim i protupodmorničkim operacijama, kao i u amfibijskim i priobalnim aktivnostima. Sve to zahtijeva precizno razumijevanje ruta na kojima nema potencijalnih podvodnih opasnosti. Vrijedi napomenuti da je 2016. kineska mornarica uhvatila podvodni dron kojim je USNS Bowditch, još jedan brod klase Pathfinder, upravljao u Tihom oceanu u blizini Filipina. U tadašnjoj analizi incidenta, The War Zone je primijetio da bi kineske dužnosnike moglo zanimati koje je informacije dron prikupljao, kao i poslati poruku Trumpovoj administraciji zbog njene potpore Tajvanu i jednostavno potvrditi kineske teritorijalne pretenzije u Južnom kineskom moru.

Nije jasno je li Heezen djelovao ispred hrvatske obale zato što je to područje od posebnog interesa za američku ratnu mornaricu ili zato što to područje pruža optimalne uvjete za testiranje nadograđenih oceanografskih sustava. Međutim, ratna mornarica izvijestila je o povećanoj aktivnosti ruskih podmornica na Sredozemlju, kao i u Atlantiku i Arktiku. Posljedica toga je reaktiviranje američke 2. flote koja je nedavno dostigla punu operativnu sposobnost i snažno se usmjerila na suzbijanje podmorničkih aktivnosti.

"Ljepota platformi s kojima upravljam, posebice posljednje generacije podmornica klase Virginia koja je najbolja na svijetu, leži u sposobnosti, fleksibilnosti, okretnosti i izdržljivosti, može ostati dugo vremena nevidljiva ispod površine, u brzini kretanja, pa ih mogu premještati kao figure na šahovskoj ploči", rekao je novinarima u prosincu 2019. godine admiral James Foggo, zapovjednik američkih mornaričkih snaga u Europi i Africi te NATO-ova zajedničkog zapovjedništva u Napulju. Dodao je kako je zauzeo pristup "zonske obrane" prema ruskom suparniku.

Podaci koje je prikupio uređaj su vrlo vrijedni

Upravo takve taktike zahtijevaju dobro poznavanje bilo kakvih podvodnih objekata, prirodnih ili umjetnih, kao i dubine i ostalih oceanografskih informacija. Spoznaja o tome gdje se podmornice mogu kretati ili sakriti, olakšano je saznanjima o potencijalnim podvodnim prijetnjama. Druge osnovne oceanografske informacije, poput tipične ambijentalne akustike u različitim područjima koja se prikuplja EARS-om, mogu dodatno pomoći brodovima, podmornicama i zrakoplovima u otkrivanju suparničkih podmornica. Održavanje buke koju podmornica stvara na minimumu apsolutno je esencijalno za njen opstanak u borbi.

S obzirom na sve navedeno, Heezen i njegova kockasta plutača možda su provodili ono što se izvana doima kao svakodnevna misija podvodnog mapiranja, ali podaci koje su ovaj i ostali brodovi klase Pathfinder prikupili vitalni su za pomorske operacije, posebice za podmorničko i protupodmorničko ratovanje.

Pročitajte više

 

Pročitajte više