Putin mijenja Ustav, želi doživotno ostati na vlasti?

Foto: EPA

RUSKI predsjednik Vladimir Putin iznio je danas na svojem godišnjem obraćanju naciji bombastičnu najavu: izmjene ustava o kojima bi Rusi glasali  na referendumu.

A te bi izmjene, čini se, otvorile prostor da osoba koja vlada Rusijom već 20 godina ostane na vlasti i nakon što mu četvrti predsjednički mandat istekne 2024., piše britanski Independent. Trenutno predsjednik predstavlja kandidata za premijera parlamentu koji glasa o njegovom postavljanju. 

Ruski predsjednik također je predložio jačanje uloge Državnog vijeća, savjetodavnog tijela za predsjednika, a za koje mnogi vjeruju da bi mu moglo poslužiti kao tijelo preko kojeg će neformalno ostati na vlasti nakon 2024.

Želi oslabiti poziciju predsjednika kako bi mogao kontrolirati nasljednika?

Među promjenama koje je predložio Putin je davanje novih ovlasti parlamentu da bira premijera i vladu te maksimalna granica od dva mandata. Amandmani na ustav osigurali bi "razvoj Rusije kao socijalne i pravne države", rekao je Putin. 

U isto vrijeme, negirao je da bi te promjene značile udaljavanje s ruskog predsjedničkog sustava. Predsjednik bi i dalje mogao otpustiti premijera, no u isto vrijeme, čini se da bi moć Putinovog nasljednika bila drastično oslabljena u odnosu na vladu, parlament, a možda i neke druge institucije.

Osim toga, Putin je u svom govoru priznao da postoji "zahtjev za promjenom" jer "previše Rusa" živi u siromaštvu, što je zanimljivo s obzirom na to da dolazi od nekoga tko je 20 godina na vlasti, bilo kao premijer ili predsjednik. Putin za ekonomske probleme zemlje krivi loše demografsko stanje i ekonomski kolaps za vrijeme Borisa Jeljcina - prije nekih 25 godina. 

"Naravno da su to vrlo ozbiljne promjene političkog sustava", kazao je Putin, dodavši kako smatra da su parlament i civilno društvo spremni za promjene.

"To bi povećalo ulogu i važnost parlamenta... parlamentarnih stranaka, te neovisnost i odgovornost premijera."

Putinove izjave vjerojatno će izazvati nagađanja o njegovim planovima nakon završetka sadašnjeg mandata 2024. godine, navodi Reuters.

Već dugo na meti kritika

Kritičari ga već dugo optužuju da planira ostati na vlasti u nekom svojstvu nakon okončanja mandata. I dalje uživa popularnost među mnogim građanima koji ga smatraju stupom stabilnosti dok se drugi žale da je predugo na vlasti.

Kritičari kažu da on razmatra različite opcije ostanka na vlasti, a među njima je i prebacivanje većih ovlasti na parlament, a nakon toga preuzimanje dužnosti premijera.

Još jedna opcija koja se često spominje je njegov dolazak na čelo Državnog vijeća, tijela za koje je Putin rekao u srijedu kako smatra da bi trebalo dobiti veće ovlasti u ustavu.

Iako se ne zna hoće li Putin imati važnu ulogu u ruskom političkom životu nakon 2024., njegovi novi prijedlozi ukazuju na moguće opcije ako odluči ostati u vrhu ruske politike kao što očekuju mnogi njegovi pristaše i kritičari.

Prema tim prijedlozima, premijer bi predstavio parlamentu kandidate za potpredsjednike vlade i ministre, koje bi parlament također potvrđivao.

"Predsjednik bi bio dužan imenovati ih (potvrđene odabire parlamenta) na te dužnosti", kazao je Putin. "On ne bi mogao odbaciti kandidate koje je potvrdio parlament."

 

Pročitajte više

 

Pročitajte više