UHLJEBISTAN

Pitali smo potpredsjednike sabora što će im novi Audiji A6

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL / Patrik Macek/PIXSELL

HRVATSKU javnost danas je prilično zainteresirala informacija da su tri potpredsjednika sabora dobila potpuno nove Audije A6. Nazvali smo ih i pitali - što će im?

"Nitko me nije pitao o automobilima niti ja o tome odlučujem", rekao je SDP-ovac Siniša Hajdaš Dončić u razgovoru za Index komentirajući vijest da je dobio novi automobil kao potpredsjednik sabora. Podsjetimo, trojica od petorice potpredsjednika sabora preuzela su i voze se u novim automobilima marke Audi A6. Novi su automobili ponuđeni četvorici potpredsjednika jer je Božo Petrov (Most) već ranije odbio koristiti službeni automobil, dok će Milijan Brkić nastaviti koristiti službenu Škodu Superb, odnosno odbio je novi automobil.

>> Trojica potpredsjednika sabora dobila potpuno nove Audije A6

No vratimo se na Hajdaš Dončića. Ovaj potpredsjednik sabora iz redova SDP-a kaže da se koristi automobilom kada mu to zatreba pa dodaje kako on ne donosi odluke o nabavi automobila. Na izravan upit da je mogao kao Mostov Božo Petrov odbiti korištenje službenog automobila, Hajdaš Dončić spomenuo je populizam.

Hajdaš Dončić: Treba mi da dođem od točke A do točke B

"Joj. Joj. A prima naknadu za prijevoz", rekao je Hajdaš Dončić dodajući da nitko od njih, kao potpredsjednika, ne potpisuje zaprimanje automobila niti išta slično. Također je rekao da je njemu dobar bilo kakav automobil. Na izravan upit o tome koliko koristi taj automobil, Hajdaš Dončić bio je kratak.

"Koristim ga da bih iz točke A došao do točke B. I to je to", rekao je na kraju Hajdaš Dončić.

Radin: To što sam dobio, to sam i uzeo

Furio Radin još je jedan od potpredsjednika sabora koji su dobili službeni auto marke Audi A6 na korištenje.

"Nismo konzultirani prilikom izbora automobila tako da vam zapravo ne znam ništa o tome. Koliko sam shvatio, dobili smo automobile kakve smo imali i prije, samo novije. Osobno, nemam ni vozačku dozvolu niti se razumijem u automobile. To što sam dobio, to sam i uzeo", rekao je Radin za Index dodajući kako automobil koristi u službene svrhe.

Nije nam znao reći koliko godišnje koristi automobil, no kaže nam da ga nekada koristi cijeli dan, a nekada ga ne koristi danima.

"Evo, jučer sam u Rijeci bio na prijamu novog generalnog konzula. Naravno da sam koristio službeni automobil. Ništa posebno", kaže na kraju Radin.

Petrov odbio službeni auto, ali mu skupo plaćamo korištenje osobnog auta

Naglasimo kako je Mostov potpredsjednik sabora Božo Petrov u izjavi za Hinu rekao da ne želi trošiti financijska sredstva države, odnosno svih poreznih obveznika na stranačke potrebe Mosta. Službeni automobil je vratio u siječnju 2019. godine.

No kao saborski zastupnik Mosta Petrov ima visoke troškove naknade korištenja osobnog automobila pa mu je tako za tu svrhu lani plaćeno čak 76.320 kuna. Njegovom sugrađaninu i stranačkom kolegi Nikoli Grmoji za istu je svrhu isplaćeno upola manje, odnosno 30.600 kuna. 

Reiner uz službeni automobil i vozača pri vrhu po plaćenim zrakoplovnim kartama

Do HDZ-ovog potpredsjednika sabora Željka Reinera nismo uspjeli doći. No osim što ima službeni automobil i službenog vozača, on je jedan od zastupnika koji troše najviše proračunskog novca na troškove prijevoza avionom.

Prošle godine platili smo mu više od 41 tisuće kuna za službena putovanja zrakoplovom. Više od njega potrošili su samo Miro Kovač, šef saborskog Odbora za vanjsku politiku, i Sanja Putica, zastupnica iz Dubrovnika. Oboje su HDZ-ovci.

Samo jedan Audi A6 platit ćemo 336.360 kuna

Postupak za nabavu automobila marke Audi A6 objavljen je u Narodnim novinama 18. rujna 2018., odluka o odabiru donesena je 2. svibnja 2019., a vozila su isporučena u prosincu 2019. nakon sklapanja ugovora na 60 mjeseci, uz mjesečnu ratu u iznosu od 5541 kune. To znači da će samo jedan Audi A6 za pet godina koštati 336.360 kuna pa ćemo tako luksuzne automobile za tri potpredsjednika sabora za pet godina korištenja platiti milijun kuna.

Pročitajte više

 

Pročitajte više