ŽELJKO MAVROVIĆ ZA INDEX

Mavrović: Ne znamo što je Ruiz dobio ovime što je izveo. To je najveće pitanje

Foto: Getty Images

ANTHONYJA JOSHUU u subotu čeka revanš protiv Andyja Ruiza Jr-a. Britanac se na spektakularnoj priredbi Clash on the Dunes u Saudijskoj Arabiji vraća u ring protiv čovjeka koji mu je u jednoj borbi oduzeo WBA, IBF, WBO i IBO titule.

Ranije danas održano je vaganje na kojem je Ruiz iznenadio težinom nakon što se posljednjih mjeseci kroz medije moglo pročitati kako je smršavio. Ispostavilo se da je Ruiz lagao jer teži je čak sedam kilograma nego prvi put. 

To bi mogao biti ozbiljan problem za Joshuu, koji je prije vaganja otkrio svoju taktiku za Ruiza, a sada bi se pred njim mogao naći nešto drugačiji borac jer sedam kilograma nije zanemariva razlika. Upravo o tome razgovarali smo s legendarnim hrvatskim boksačem Željkom Mavrovićem koji je za Index najavio borbu godine. 

"Ne znamo što je Ruiz s tih sedam kilograma dobio, a što izgubio. To je najveće pitanje. Je li sada to sedam kilograma koji su dobiveni zbog prekomjernog unosa hrane ili je to nešto što je on uboksao? Treba puno vremena za to da bi se sedam kilograma tjelesne mase pretvorilo u nešto korisno za boksača, ove pripreme jesu bile duge, ali ne vjerujem da je uspio. Teško je to napraviti s dva ili tri kilograma u razmaku od dva meča, a sedam kilograma je vjerojatno i nemoguće", rekao nam je Mavrović na početku pa dodatno pojasnio priču oko kilograma:

"Ruiz je tu možda malo zavarao javnost, ali veliko je pitanje kako su ti kilogrami iskorišteni. Jakost mišića kvari izvedbu boksačkog udarca. Ako je ona prebrzo i prenaglo narasla, to nije baš dobro. Ruiz je prvi meč dobio zato što je uspio biti efikasan i dobro plasirati svoje udarce, da je imao i tri kile manje, ništa se ne bi promijenilo. On je imao dovoljno dobru izvedbu udaraca da s njom ugrozi protivnika. Ruiz s ovim može biti jednak ili lošiji, nikako ne bolji."

Potpuno izjednačena borba

Odmah nakon toga Mavrović se osvrnuo na općenit omjer snaga između Joshue i Ruiza. Smatra da stvari ne mogu biti izjednačenije nego što jesu.

"S jedne strane imamo boksača koji fenomenalno napada i ima mogućnost brzog realiziranja pobjede u boksačkom meču, a s druge strane imamo Ruiza koji sjajno trpi udarce i opasno vraća. Nakon svega što smo vidjeli u prvom meču, rekao bih da je ovo potpuno 50-50 borba. Ni u jednom trenutku ne pomišljam na to da bi Joshua mogao taj meč lako dobiti niti da je apsolutni favorit, kao što tvrde kladionice. On ima veći asortiman oružja, ali bunker mu je malo slabiji i može primiti manje udaraca", rekao je Mavrović pa otkrio što Joshua mora napraviti ako želi pobjedu: 

"Nije pitanje hoće li Joshua napasti Ruiza, kao što se mnogi pitaju, nešto drugo je bitnije. Njegova strategija mora biti da Ruizu ne dozvoli prilazak. Morat će cijeli meč udarati duge direkte kojima bi Ruiza držao na distanci. Ne smije mu dozvoliti prilazak i ne smije primiti ništa od udaraca. Hoće li to činiti tako da napada pa se vodi onom 'napad je najbolja obrana' ili će to raditi tako da povremeno baci neki težak udarac kojim protivniku daje do znanja da ostane na distanci, to je stvar njegovog odabira. Joshua svakako ne smije dozvoliti Ruizu da iz pogodnih situacija plasira svoje udarce", naglasio je Mavrović.

Lažni Joshua kao tajno oružje

Britanski mediji već tjednima pišu kako je, u slučaju da izgubi u ovom revanšu, realno za očekivati da se Joshua umirovi. Slično misli i Mavrović.

"S jedne strane ova borba nosi strašan pritisak, ali i veliko rasterećenje. Svi boksači koji su osvajali svjetske titule i bili na tronu najboljih i neko vrijeme vladali, imaju jednu dozu zasićenosti tim načinom života i pritiskom. Joshua sada ima priliku vratiti se u svijet top javnih osoba planeta, a ima priliku i s velikim imenom i ogromnim prihodima izaći iz svega ako izgubi. Ne vjerujem da bi se nakon toga išao boriti za neku poziciju u tom dijelu javnog života", istaknuo je Mavrović pa za kraj komentirao činjenicu da se Joshua za borbu s Ruizom priprema uz pomoć njegovog imitatora.

"Joshua je za ovaj meč morao pripremiti protuoružje i savladati Ruizov stil boksanja, to je potpuno jasno. Ako je za to uspio pronaći idealnog sparing partnera, još bolje. Koliko je to ustvari točno precizno kao i Ruiz, veliko je pitanje", zaključio je Mavrović.

 

Pročitajte više