euro 2020.

Kosovo vjerojatno ostaje bez Eura i SP-a, prijeti mu višegodišnja suspenzija

Foto: Guliver Image/Getty Images

MEDIJI u Prištini javljaju kako nogometnoj reprezentaciji Kosova prijeti izbacivanje iz svih natjecanja pod okriljem FIFA-e i UEFA-e na sljedećih pet godina.

Europska i svjetska krovna organizacija razmatraju kaznu kosovskom nogometu zbog pokušaja smjene predsjednika Nogometnog saveza Kosova Agima Ademija i uplitanja politike u sport.

''Prema nekim izvorima, Kosovu prijeti suspenzija od dvije do pet godina, jer ljudi iz političkog vrha države pokušavaju direktno intervenirati i donositi bitne odluke u Nogometnom savezu Kosova'', prenosi Kosovo Online, pozivajući se na RTK.

Dođe li do suspenzije, Makedonija bi se automatski našla u finalu baraža za plasman na Euro, a Kosovo bi ostalo bez prilike da izbori odlazak na turnir kroz dodatne kvalifikacije, ali i mogućnosti da zaigra na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022. godine.

UEFA i FIFA svojim statutima izričito zabranjuju miješanje politike u sport. Tako je 2014. Nogometni savez Nigerije suspendiran s međunarodnih natjecanja zbog miješanja vlade u rad saveza, a godinu dana ranije isto se desilo i Kamerunu.

Kada je najmlađa i vjerojatno najsiromašnija članica UEFA-e, tada čak 53. reprezentacija UEFA-e po rankingu (od ukupno 55. članica), u ždrijebu upala u skupinu s polufinalistima SP-a Englezima, Česima, Crnogorcima i Bugarima većina je pomislila kako će favoritima biti mačji kašalj. Međutim, hrabro Kosovo se do zadnjeg kola borilo i bilo je u igri za direktan plasman. Zbog odličnih rezultata u Ligi nacija, Kosovo je dobilo mogućnost da preko dodatnih kvalifikacija izbori Euro. Pobjednik baraža u kojem će sudjelovati Kosovo, Makedonija, Bjelorusija i Gruzija ići na završni turnir najboljih momčadi Starog kontinenta.

Kosovo je imalo veliku šansu, ali sve propada dođe li do suspenzije.

U prošlim kvalifikacijama za SP, jedinim u kojima su dosad nastupili i to u skupini baš s Hrvatskom, osvojili su tek jedan jedini bod u 10 utakmica. Međutim, sada su taj učinak već nadmašili 11 puta i napravili su pravo čudo.

Poznata je ona baza kako je najbolja albanska odnosno kosovska reprezentacija – Švicarska. Zbog velikog broja nogometaša porijeklom ili rođenih u Albaniji ili na Kosovu. Nogometni savez Kosova i tadašnji predsjednik prošle godine iznenada preminuli Fadil Vokrri, otac kosovskog nogometa, okrenuli su priču naopako. Zasad vrlo uspješni izbornik Kosova je Bernard Challandes (68) – Švicarac! Challandes je bivši trener Thuna, Young Boysa, Züricha... Preuzeo je momčad lanjskog ožujka, on stoji iza preporoda Kosova u Ligi nacija i kvalifikacijama za Euro. A prije dvije godine skupinu kvalifikacija završili su sa samo jednim osvojenim bodom. Prije samo tri odigrali su prvu službenu utakmicu.

Pročitajte više