Piše: HINA | 03.12.2019. 20:46

Merkel, Macron i Johnson se sastali s Erdoganom, nisu baš riješili probleme

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Emmanuel Macron i britanski premijer Boris Johnson razgovarali su danas u Londonu s turskim šefom države Recepom Tayyipom Erdoganom, ali nisu uspjeli, kako je rekao Macron, riješiti sve nejasnoće.

Nisu riješili sve probleme

Macron je naglasio da je četvero čelnika, koji su se sastali na marginama samita NATO-a, pokazalo da im je prioritet borba protiv Islamske države i terorizma u regiji.

Došlo je i do jasnog slaganja među njima o pitanju izbjeglica u Turskoj i potrebi političkog rješenja sirijskog sukoba, ali "nisu dobivena sva razjašnjenja i nisu uklonjene sve nejasnoće", rekao je Macron.

S Turskom "postoje nesuglasice koje ostaju, izbori koji nisu isti, ali i potreba za napretkom", dodao je.

Njemačka kancelarka Merkel istaknula je da je uvijek korisno razgovarati.

Sljedeći sastanak mogao bi biti u veljači

"Razgovor koji smo upravo imali s turskim predsjednikom pokazuje da su sastanci na kojima se možemo baviti tim pitanjima uvijek dobri", rekla je Merkel. 

Istaknula je da je sastanak bio "samo početak razgovora koji se moraju voditi na dulji rok jer je vrijeme bilo previše limitirano". Sljedeći sastanak u tom formatu mogao bi se održati u veljači iduće godine, pojasnila je.

Nakon četverostranog sastanka na marginama samita NATO-a, Merkel je rekla i da se dobrovoljni povratak izbjeglica u sjevernu Siriju treba odvijati pod nadzorom UN-a.

Četvero čelnika složilo se i po pitanju nastavka borbe protiv IS-a

Njemačka je kancelarka dodala da se četvero čelnika složilo o potrebi nastavka borbe protiv IS-a, kao i o djelovanju prema političkom rješenju osmogodišnjeg sukoba u Siriji.

"Uz sve razlike među članicama, a moramo ih istaknuti, trebamo razgovarati o budućnosti NATO-a i našim zajedničkim strateškim interesima. Idem na ovaj sastanak relativno optimistična", dodala je Merkel uoči samita NATO-a.

Erdogan je kazao prije odlaska za London da će četvero lidera razgovarati o planu Ankare o uspostavi "sigurne zone" u koju bi se vratili izbjeglice na sjeveroistok Sirije, za što je rekao da će tražiti potporu.

 
NAJNOVIJE
NAJČITANIJE